Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom
2023. 06. 30., 20:00
Társulat:
Komáromi Jókai Színház
Fotó: Dömötör Ede
Színház

Az örökség

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom
2023. 06. 30., 20:00
Társulat:
Komáromi Jókai Színház
Szerző:
Schwechtje Mihály
Rendező:
Rédli Károly
Díszlettervező: 
Szőke Anita
Jelmeztervező: 
Gadus Erika
Koreográfus: 
Richtarcsík Mihály
Dramaturg: 
Varga Emese
Zeneszerző: 
Lakatos Róbert
Zenészek: 
Iván András és Iván Péter
Szinopszis

A történet főszereplője, Szabó András gyerekorvos, anyja halála miatt érkezik vissza Németországból szülőfalujába, hogy rendezze az családi hagyatékkal kapcsolatos intéznivalókat, többek közt az anyja által ráhagyott gyerekorvosi praxist. Bár Andrásnak esze ágában sincs maradni, vagy beleavatkozni a falu életébe, elkerülhetetlen, hogy ne szembesüljön a hivatalnokok butaságnak álcázott kétszínűségével, a problémák elfedésének módszertanával, például azzal, hogy mennyire nem lehet mit mondani arra, hogy ha egyszer az égadta világon senki nem tesz semmiféle bejelentést, akkor nincs is mit
kivizsgálni. Tehát nincs probléma. Csak épp gyerekhiány van. A fiatalok elköltöznek, nincs miért maradni, a „Kóreában” élő gyerekeket pedig eladják külföldre. Jobb is nekik, legalább nem a mocsokban nőnek fel, amúgy sem hiányoznak senkinek – vélik a falubeliek.

Schwechtje Mihály filmrendező színpadi műve 2020-ban a Legjobb magyar dráma díját nyerte el. A darab megtörtént esetet dolgoz fel, a szerző korábban egy kisjátékfilmet is forgatott az eladott gyerekek ügyéről.

Közreműködők
Olasz István
Béhr Márton
Cs. Tóth Erzsébet
Szvrcsek Anita
Fabó Tibor
Skronka Tibor
Hostomsky Fanni
Szabó Viktor
Holocsy Krisztina
Nagy László
Szeles Chloé
Szeles Zoé
Liszkai René
Polák Lydia
Méhes Gergely
Sebő Zsóka
Horváth Ramóna
Kiegészítő információk
Időtartam: 140 perc
Nyelv: magyar
Felvonások: 2
Korhatár: 16
A rendező
Rédli Károly

Rédli Károly (1992) színházi rendező szakon végzett a pozsonyi Színművészeti Egyetemen Ľubomír Vajdička és Ján Štrbák osztályában. A mesterfok megszerzését követően, 2021-ben ugyanitt doktori fokozatot szerzett.  Már az egyetem alatt több sikeres előadást állított színre (Dürrenmatt: A látogatás, Pintér Béla: A démon gyermekei). Ezt megelőzően a pozsonyi Állami Konzervatóriumban tanult (zenés színház szakon), ahol jelenleg színészpedagógusként dolgozik. 

Rendezői és pedagógiai munkája mellett fordítással is foglalkozik, több kortárs magyar drámát fordított szlovák nyelvre, Dragomán György művének fordítását 2017-ben a Szlovák Irodalmi Alap  „Az év legjobb műfordításai” közé sorolta. 

2016/2017-es és 2017/2018-as évadban a legjobb rendezésért és a legjobb előadásért Reflektor-díjjal tüntették ki. 

Előadást tartott a tekintélyes moszkvai GITIS Színházi Iskolában, és színészi workshopokat vezetett a pozsonyi Comenius Egyetemen. 

Jelenleg is több színházban dolgozik: Komáromi Jókai Színház, Kassai Thália Színház, Arteatro, Trencséni Városi Színház, a Lab Színház, de számos sikeres produkciót rendezett alternatív színházi társulatok számára is (Agentúra8, City Reboot, Harmonia Seraphica, Csavar).

Befogadó színház
Esztergomi Várszínház
Díjak, elismerések
Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja - legjobb női alakítás díja