Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Pécsi Harmadik Színház
2023. 04. 18., 19:00
2023. 04. 19., 19:00
Társulat:
Aradi Kamaraszínház
Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak - fotó: Menyhárt Luca - Csató Andrea
Színház

Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Pécsi Harmadik Színház
2023. 04. 18., 19:00
2023. 04. 19., 19:00
Társulat:
Aradi Kamaraszínház
Szerző:
Csokonai Vitéz Mihály
Rendező:
Tapasztó Ernő
Díszlettervező: 
Szvatek Péter
Jelmeztervező: 
Varsányi Anna
Zeneszerző: 
Éder Enikő zenei átirata J. S. Bach műveiből
Rendezőasszisztens: 
Hadas-Gábor Zsófia
Szinopszis

Az Aradi Kamaraszínháznak Tapasztó Ernő rendezésében a Szegedi Pinceszínházzal közösen létrehozott új, formabontó Karnyóné produkciója sodró lendületű, abszurd, élőszereplős bábjátékként eleveníti meg Csokonai több mint 220 éves alkotását, az első magyar tündérbohózatot, melyben az eredeti dalszövegek egy Bach-menüett dallamaira szólalnak meg, élőzenei kísérettel.

Az összhatáshoz nagymértékben hozzájárul Szvatek Péter fiókos, trükkös, a sok-sok gyertya révén ravatalt is megidéző dobozdíszlete, ami többszörös keretet ad a játéknak. Varsányi Anna fehér arcfestéssel és molyette parókákkal súlyosbított rongyos rokokó és tépett kortárs jelmezeinek képét jó időre elraktározza a nézői emlékezet. A boltos pult észrevétlenül bábparavánná válik, a csak deréktól felfelé látható szereplők hetykén a fiókos fal elé hajított aprócska rongylábai sokadik alkalommal is megnevettetnek. Élőszereplős, harsány vásári bábjáték ez a másfél órás, többszörösen díjnyertes produkció. (Papageno.hu)

Közreműködők
Karnyó, egy idős kalmár - Rácz László
Karnyóné, a felesége - Kancsár Orsolya
Samu, fiuk, ki bolondos - Éder Enikő
Boris, szobaleány - Kálmán Zsófia
Lázár, boltos legény - Gerner Csaba
Lipptopp, szeleburdi - Balog József
Lipittlotty, szeleburdi - Gulyás Hermann Sándor
A tündér - Tapasztó Ernő
Kiegészítő információk
Időtartam: 97 perc
Nyelv: Magyar nyelven, angol felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: 16
A rendező
Fotó: Rusznyák Csaba – Gyulai Hírlap

Tapasztó Ernő 1975. november 29-én született Aradon. Élt Békéscsabán, Budapesten, Bukarestben. 1996–2001 között a békéscsabai Fiatal Színházművészetért Alapítvány kötelékében végezte el a színész szakot; 2004-től az aradi Vasile Goldis Nyugati Egyetem kommunikáció szakára járt, ahol 2008-ban szerzett diplomát; jelenleg ugyanitt menedzsment és emberi erőforrás mesterképzésben vesz részt.

Sokirányú tevékenységének középpontjában az 1990-es évek közepe óta a színház, az előadóművészet áll, ezt szolgálta színészként a Temesvári Állami Magyar Színháznál (1994–1995), a budapesti Orkesztika Színháznál (1998–1999), majd akkor, amikor 2002-ben megalapította az Aradi Magyar Színházat, melynek 2004-ig a rendezője is volt.  Az Aradi Városi Kultúrháznál 2004-től egy éven át művelődésszervezőként dolgozott, később az Erdélyi Riport című hetilap színházi kritikusa, és az Új Magyar Szó című napilap szerkesztője lett.

2010-ben az V. Interetnikai Színházi Fesztivál fesztiváligazgatója, korábban az Underground Nemzetközi Színházi Fesztivál válogatója volt. 2007-ben megalapította az Aradi Kamaraszínházat, melynek jelenleg is művészeti igazgatója. A teátrumban zajló, magas színvonalú művészi munka nemzetközi elismertségét is jelzi, hogy az általa rendezett előadások eddig több mint 60 szakmai díjat nyertek el színházi fesztiválokon. 

 

Befogadó színház
Pécsi Harmadik Színház
Díjak, elismerések
A 27. Nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon Tapasztó Ernő a legjobb rendezés, Gerner Csaba a legjobb férfialakítás díját nyerte el, ugyanő a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján a legjobb férfi mellékszereplő, Éder Enikő a legjobb női mellékszereplő díját kapta. Az egyik szeleburdi, Lipittlotty megformálója, Gulyás Hermann Sándor a 2022. évi Városmajori Színházi Szemléről a legjobb férfi mellékszereplő díját vihette haza (Pálfi Ervinnel megosztva). E produkciónak ítélték a 12. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó fődíját is.