Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum, Debrecen
2023. 05. 20., 19:00
Társulat:
Pécsi Nemzeti Színház
Üvegcipő - fotó: Körtvélyesi László
Színház

Az üvegcipő

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum, Debrecen
2023. 05. 20., 19:00
Társulat:
Pécsi Nemzeti Színház
Szerző:
Molnár Ferenc
Rendező:
Halasi Imre
Rendezőasszisztens: 
Ahmann Tímea
Díszlettervező: 
Erdős Júlia Luca
Jelmeztervező: 
Fekete Katalin
Mozgás: 
Molnár Zsolt
Zenei vezető: 
Bókai Zoltán
Szinopszis

Molnár Ferenc műveinek legfőbb erényét – legyen az regény, vagy drámai műfajból való – a formai tökély, a cselekmény biztonságos gördülékenysége, a kifinomult lélekábrázolás adja. Mindezt humorral fűszerezi. Így a legapróbb kis történet is egész estés szórakoztató vígjátékká nemesül írói leleménye nyomán. Drámáit a világ számtalan színpadán, még a Broadway-en is bemutatták.

Az 1924-ben írott, Az üvegcipő című vígjátéka a józsefvárosi cselédlánynak – Szabó Irmának Sipos Lajos éltes műbútorasztalos iránt érzett – minden akadályt elsöprő szerelmét bemutató megható történet. Köztudott azonban, hogy ebben a keserédes vígjátékban Fedák Sárival való viharos szerelmi kapcsolatát írta meg a szerző.

A három felvonásos, fordulatokban gazdag vígjátékban a megoldhatatlannak tűnő akadályokat, összeomló és felépülő kapcsolatok szövevényét, az emberi esendőséget a sajátos „molnári humor” és a kort leleplező irónia segítségével mutatja be Halasi Imre rendezése. A kiváló szereposztás, a pontos színészi játék Fekete Katalin korhű jelmezeiben és Erdős Júlia Luca apró részletekig kidolgozott díszletében, egyenesen a kilencszázhúszas évek józsefvárosi miliőjébe repíti közönségét a pécsi előadásban.

Molnár vígjátéka ma is tálcán kínálja magát a színészeknek önfeledt játékra, nézőjének pedig egész estés elgondolkoztató szórakozásra.

Közreműködők
Sipos - Lipics Zsolt
Adél - Stubendek Katalin
Irma - Kovács Panka
Roticsné - Füsti Molnár Éva
Császár Pál - Józsa Richárd
Rendőrtanácsos - Laklóth Aladár
Őrmester - Bergovecz Dávid
Viola - Bogos Boglárka
Házmester - Katona Levente
Házmesterné - Fertály Katalin
Adél anyja - Unger Pálma
Keczeli Ilona - Bocskai Virág
Stetner Úr - Kállai Gergely
Rendőrorvos - Schum László
Írnok - Kecskés Alexisz
Társalkodónő - Vajda Zsófia
Gál Kapitány - Bende István
Szakácsné - Varga Orsolya
Fényképész - Biri Gábor
Cigányprímás - Durovics Géza
Julcsa - Sárközi Edina
Ajtónálló - Dékány Dominik
Kiegészítő információk
Időtartam: 165 perc
Nyelv: magyar
Felvonások: 3
A rendező

Halasi Imre 1969-ben érettségizett a József Attila Gimnáziumban. 1969–1970 között a Nemzeti Színház stúdiójának tagja volt. 1974–1979 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, Békés András és Lengyel György tanítványaként.

1970–1974 között a debreceni Csokonai Színházban volt rendezőasszisztens. 1979–1981 között a Mikroszkóp Színpadon rendezett. 1981–1982 között a Szegedi Nemzeti Színház rendezője, ezt követően 15 évig a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház alapító-rendezője, 1987-től tíz évig pedig a színház igazgató-főrendezője volt.

1997–2000 között a Budapesti Operettszínház igazgatója volt, 2003–2012 között a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. Vendégrendező Debrecenben, Kassán, a Népszínházban, Egerben.

 

Befogadó színház
Csokonai Színház, Debrecen