Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Szegedi Nemzeti Színház
2023. 05. 18., 19:00
Társulat:
MM Contemporary Dance Company
Elegia – Fotó: Tiziano Ghidorsi
Tánc

Ballad

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Szegedi Nemzeti Színház
2023. 05. 18., 19:00
Társulat:
MM Contemporary Dance Company
Rendező:
Michele Merola
Koreográfus:
Enrico Morelli, Mauro Bigonzetti
Művészeti igazgató: 
Michele Merola
Koreográfus: 
Enrico Morelli
Koreográfus: 
Mauro Bigonzetti
Asszisztens koreográfus: 
Paolo Lauri (Elegia_C.L.)
Asszisztens koreográfus: 
Roberto Zamorano (Ballad)
Jelmeztervező: 
Nuvia Valestri (Elegia_C.L.)
Jelmeztervező: 
Silvia Califano (Ballad)
Díszlettervező: 
Carlo Cerri
Zene: 
Frédéric Chopin, Giuseppe Villarosa (Elegia_C.L.);
Zene: 
CCCP - Fedeli alla linea, Leonard Cohen, Prince, Frank Zappa, Nick Cave, Arvo Paart, Nina Simone (Ballad)
Szinopszis

A BALLAD az MM Contemporary Dance Company két egyfelvonásos táncjátéka. Míg az ELEGIA_CARE LANDSCAPES Enrico Morellinek, az együttes koreográfusának munkája, addig a BALLAD, az est címadó darabja, Mauro Bigonzetti műve.

ELEGIA_care landscapes 

A táncmű rólunk szól, akik a saját utunkat és identitásunkat keressük. Az Elegia_care landscapes az elveszett pillanatok és kapcsolatok története, kutatás az ember emlékezetében olyan képek és tájak után, amelyek egykor ismerősek voltak. A tánc különböző utak és pályák forgatagává, látszólag egy ősi káosszá válik, egészen a nyugalom visszatéréséig, amely magában hordozza a döntést, hogy átadjuk-e magunkat a megújult reménynek és újjászületésnek.

BALLAD 

A darab portré és tisztelgés a 80-as évek emléke előtt. Zenei képek általi narráció, amely feleleveníti a kor szenzációit, kitörő eufóriáját, „kollektív ostobaságát”, és „feladott álmait”. Életre hívja az akkori idők életérzését, a kreatív alkotói kísérletezés levegőjének „illatát”, azt az időszakot, amelyben a társadalmat a lendület ritmusa és a változás izgalma folyamatos változásra késztette. A darab magával ragadó zenei dramaturgiára épülve kelti életre a korabeli művészeket és a hősöket. 

Közreműködők
Emiliana Campo
Lorenzo Fiorito
Mario Genovese
Matilde Gherardi
Fabiana Lonardo
Alice Ruspaggiari
Rossana Samele
Nicola Stasi
Giuseppe Villarosa
Rossana Samele
Leonardo Zannella
Kiegészítő információk
Időtartam: 90 perc
Felvonások: 2
Korhatár: nincs
A rendező

MICHELE MEROLA - MM Contemporary Dance Company művészeti vezetője

Miután a Liliana Cosi és Marinel Stefanescu által vezetett Associazione Balletto Classico iskolában, Reggio Emiliában szerzett diplomát, Michele Merola az Aterballetto, a Touloni Operaház, az Arena di Verona társulatának tagja. Jelenleg az 1999-ben Reggio Emiliában alapított MM Contemporary Dance Company művészeti vezetője és vezető koreográfusa. Munkái (többek között): Mattanza (a Hannoveri 17. Nemzetközi Koreográfiai Verseny győztese, Németország 2003), La Capinera (a legjobb koreográfia díja, Szerbia 2007), La metà dell'ombra (az Anita Bucchi-díj győztese, Olaszország 2010), Con le labbra dipinte (világpremier a Seul International Dance Festival Sidance 2010, Korea), Bolero (Europa in Danza Merit Award to Choreography, 2017), Pulcinella (2016), Gershwin Suite (2018), Vivaldi Umane Passioni (2019), Pastorale (2020), Balada (2021), Short Stories (2022) és mások.

2008-ban elnyerte a "Leonide Massine per l'Arte della Danza" Positano Dance Awardot, 2016-ban pedig a GD Awards 2016 "Legjobb olasz koreográfus" díját. Michele Merola számos más táncegyüttessel is dolgozott: Aterballetto (Reggio Emilia), Teatro San Carlo (Nápoly), Dominic Walsh Dance Theatre (USA), Teatro Massimo (Palermo), Balletto di Toscana (Firenze), Teatro Terazijama (Szerbia), Tanzcompagnie Landesbühnen Sachsen (Drezda), Teatro dell'Opera (Róma).

2010 óta Michele Merola és Enrico Morelli az Agora Coaching Project - Reggio Emilia, táncosok továbbképzési programjának művészeti vezetői.

MAURO BIGONZETTI (Koreográfus)

Mauro Bigonzetti Olaszország leismertebb koreográfusa. Táncos pályafutása 1979-ben, Rómában indult a Balletto del Teatro dell’Opera-nál, majd Reggio emiliában folytatódott 1983-ban, ahol csatlakozott az Aterballetto társulatához. A későbbiekben jelentősebb nemzetközi balett és tánc együttesek megbízásain dolgozott, köztük a La Scala Ballet, N.Y.C. Ballet, Bolshoi Ballet, Staatsballett Berlin, Gulbenkian Foundation, stb…

Különleges kollaborációja az MMCDC-vel 2020-ban vette kezdetét, amikor a Duetto Inoffensivo-t koreografálta nekik. A Ballada az első alkotás, ami kifejezetten az együttes számára készült.

ENRICO MORELLI (Koreográfus)

Táncos, koreográgus. A római Accademia Nazionale Danza-ban tanult és itt végezte el a tanári képzést is. Olaszországban számtalan koreográfus  versenyen nyert és táncosként az Olasz Köztársaság Ezüst Medáljával tüntették ki 2001-ben. Olaszországban az MMCDC, az Astra Roma Ballet, a Palermo InDanza, a Company KAOS-Firenze és a Teatro Massimo of Palermo számára koreografált, külföldön a Szegedi Kortárs Balettel és a Miluwaukee Ballettal dolgozott együtt. 2004 óta táncos az MMCDC-nél és az Agora Coaching Project társ-igazgatója, amely egy haladó tréning program profi táncosok számára.

Befogadó színház
Szegedi Nemzeti Színház
Díjak, elismerések
DANZA & DANZA AWARD 2022 Best “Italian Production” of the Year