Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Művészeti Szakgimnáziumban
2023. 05. 11., 09:00
2023. 05. 11., 11:00
Társulat:
Váróterem Projekt, Románia
Bánk Bán? Jelen! Fotó: Bethlendi Tamás
Színház

Bánk bán? Jelen!

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Művészeti Szakgimnáziumban
2023. 05. 11., 09:00
2023. 05. 11., 11:00
Társulat:
Váróterem Projekt, Románia
Szerző:
Katona József Bánk bán című műve nyomán
Rendező:
Visky Andrej
Jelmeztervező: 
Kürti Andrea
Dramaturg: 
Bertóti Johanna
Szinopszis

Bánk bán? Jelen! című előadásunkkal a középiskolás diákok felé fordulunk. A nem hagyományos keretek közé megálmodott produkció az egyik kötelező iskolai olvasmányt, Katona József Bánk bánját dolgozza fel. Tantermi előadásunkkal nem arra szólítjuk fel a diákokat, hogy jöjjenek el hozzánk, és úgy nézzék meg az előadásunkat, hanem egy iskolai óra erejéig bekérezkedünk az ő terükbe, az osztályterembe. Iskoláról iskolára járva igyekszünk minél több helyre eljuttatni az előadást, Kolozsváron kívül más városokba is, odafigyelve azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott.

Mi az, ami a jelen számára átmenthető nemzeti drámánkból? Mi közünk hozzá azon túl, hogy iskolai tananyag? Hogyan lehet hozzányúlni egy XIX. században írt XIII. századi történethez? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a dráma feldolgozásánál.

Közreműködők
Gertrudis – Veres Orsolya
Bánk bán – Csepei Zsolt
Melinda – Pál Emőke
Ottó – Imecs-Magdó Levente
Biberach – Rácz Endre
II. Endre – Rácz Endre
Petur bán – Imecs-Magdó Levente
Kiegészítő információk
Időtartam: 40 perc
Nyelv: Magyar
Felvonások: 1
Korhatár: 14-18 éves korosztály
A rendező

Andrej 2011-ben diplomázott színészmesterségből a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen. A rákövetkező évben sikeresen felvételizett a New Haven-i Yale School of Drama rendező szakára, ahol 2015-ben Don Juan (Moliére) című vizsgelőadása megrendezése után megszerezte az MFA (Master of Fine Arts) képesítést.

Külföldi tanulmányai után hazatért Erdélybe, ahol szabadúszó rendezőként, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem óraadó tanáraként, illetve a Váróterem Projekt Független Színházi Társulat tagjaként tevékenykedett. Három országban (Románia, Magyarország és Amerika) és nyolc különböző színházban rendezett a legkülönbözőbb műfajokban. Jelenleg öt színházban vannak műsoron előadásai, többek között Visky András Caravaggio című darabja (Csíki Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár), és a Horváth-Előd Benjáminnal közösen adaptált Alkésztisz (Váróterem Projekt, Kolozsvár).

Befogadó színház
Bethlen Téri Színház, Budapest