Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest - Nagyszínpad
2023. 10. 16., 19:00
Társulat:
Nemzeti Színház, Budapest
Fesztivál:
10. MITEM
Jelenet a Bánk bán című előadából - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Színház

Bánk bán

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest - Nagyszínpad
2023. 10. 16., 19:00
Társulat:
Nemzeti Színház, Budapest
Fesztivál:
10. MITEM
Szerző:
Katona József
Rendező:
Vidnyánszky Attila
Jelmeztervező: 
Berzsenyi Krisztina
Dramaturg: 
Verebes Ernő
Súgó: 
Kónya Gabi
Ügyelő: 
Dobos Gábor, Csasztvan András
Rendezőasszisztens: 
Herpai Rita
Szinopszis

A Bánk bán zseniális alkotás, a leginkább színpadra írt mű a nagy klasszikusaink – Csongor és Tünde, Az ember tragédiája – közül. Ahogyan Shakespeare, úgy Katona sem csak filozofál. A nézőből együttérzést, azonosulást, szeretetet, megvetést és gyűlöletet kiváltó szereplők sokaságát vonultatja fel. Ma is érvényes, magával ragadó, zsigerileg átélhető, végsőkig feszített konfliktusokból építi fel a drámai kompozíciót – mondja Vidnyánszky Attila rendező. 

Évezredes Kelet és Nyugat közé szorultságunk, köztes létünk életérzése, történelmi konfliktusaink örök ismétlődése, meg nem értettségünk és kibékíthetetlenségünk a világgal – sorjáznak a bennünket máig foglalkoztató kérdések, amiket a Bánk bán sorra felvet. De Katona nem válik didaktikussá, hanem a szerelem, a hűség, a csábítás, az árulás, a hazaszeretet, a hatalom, a politika megannyi szálából alkotott megrendítő történetet – fogalmaz Vidnyánszky Attila, aki a 2002-es és a 2017-es verzió (és az Erkel-opera többszöri színrevitele) után újra megrendezi a Bánk bánt a Nemzetiben.

Amikor 2002-ben foglalkoztam a művel, az az érzet munkált bennem, hogy a világ változóban van. A világ pedig mostanra – gyökeresen és visszavonhatatlanul – megváltozott, ezért is döntöttem úgy, új előadást készítünk új gondolatokkal, ezúttal fiatalokkal. 

És nekünk, magyaroknak megint újra kell gondolnunk a bennünket ezer éve feszítő kérdéseinket megosztottságról, széthúzásról, gyűlöletről, amit nemzedékek nemzedékekre örökítenek. 


Szekció: Nemzeti Színház Showcase

Közreműködők
Bánk bán - Berettyán Sándor
Gertrudis, királyné - Ács Eszter
Melinda - Barta Ágnes
Ottó - Herczegh Péter
Biberach, egy lézengő ritter - Szabó Sebestyén László
Bendeleiben Izidora, türingiai leány - Szász Júlia
II. Endre, a magyarok királya - Berettyán Nándor
Tiborc, paraszt - Kristán Attila
Petur bán - Mészáros Martin
Mikhál bán - Rubold Ödön
Simon bán - Szép Domán
Myska bán - Madácsi István
Meráni urak - Bordás Roland, Horváth Márk
Királyi gyerekek nevelője - Vida Gábor, Nagy Mari, Varga József
Magyar urak - Gémesi Zoltán m.v., Hajdu Ádám m.v. Hornyák István m.v., Latabár Öcsi m.v., Varga Péter m.v., Palyov Attila m.v., Taba Csaba m.v.
Meráni hölgyek - Bodor-Joó Renáta m.v., Gulyás Anna m.v.
Szövőnők - Balogh Edina, Kiss Izabella, Kosina Mónika
Bánk bán kisfia - Hegedüs Donát Dorián
Gertrudis gyermekei - Bognár Heléna, Kalmár Gergő, Menyhárt Boglárka Szentkereszty Csongor,
Kiegészítő információk
Időtartam: 190 perc
Nyelv: Magyar nyelven angol felirattal
Felvonások: 2
A rendező

Magyar színház- és operarendező, tanár.

1964-ben született az ukrajnai Beregszászon. 

Magyar szakon végezett az Ungvári Állami Egyetemen (1985). Két évig irodalmat és történelmet tanított. 1992-ben a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Főiskolán színházi rendezői diplomát szerzett.

1993-ban megalapította saját társulatát, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat, amelynek máig főrendezője. 

2004-ben a Magyar Állami Operaház főrendezőjévé nevezték ki. 2006 és 2013 között a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója volt. 

2013 óta a Nemzeti Színház főigazgatója. 2014-ben megalapította a Nemzeti Színház MITEM fesztiválját (Madách International Theatre Meeting).

2023-tól a Színház Olimpia Nemzetközi Bizottságának tagja, a 2023-as budapesti Színházi Olimpia művészeti vezetője.

Rendezett a kijevi Nemzeti Akadémiai Színházban (Leszja Ukrajinka Színház), az Alekszandrinszkij Színházban (Szentpétervár) és a Magyar Állami Operaházban is.

Előadásaival bejárta Európát Stockholmtól Moszkván át Tbilisziig, Strasbourgtól Nancyn át Kijevig. 

Számos kitüntetés birtokosa, többek között Ukrajna Érdemes Művésze (2002), Mejerhold-díj (2009, Moszkva), Kossuth-díj (2011).

Filmjei: Liberté 56, Szarvassá változott fiú.

Színészmesterséget oktatott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a Kaposvári Egyetemen. 2020 óta rendezőosztályt vezet a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

2005 óta tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. 2008-ban részt vett a Magyar Teátrumi Társaság megalapításában, a szervezetnek azóta elnöke. 2010 és 2013 között az EMMI minisztere mellett működő Színházművészeti Bizottság elnökeként is tevékenykedett. 2020-tól a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. 2023. szeptember 18-án, a Sota Rusztaveli Grúz Állami Színház- és Színművészeti Egyetem díszdoktorává avatták.