Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Táncszínház – DEPO
2023. 04. 14., 19:00
Társulat:
Székesfehérvári Balett Színház
Tánc

Bolero & Parádé

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Táncszínház – DEPO
2023. 04. 14., 19:00
Társulat:
Székesfehérvári Balett Színház
Koreográfus:
Egerházi Attila
Bolero díszlet- és fényterv: 
Egerházi Attila
Bolero elmezterv: 
Andrea T. Haamer
Bolero díszletkivitelezés: 
Szelei Mónika
Bolero betanító és próbavezető balettmester: 
Cristina Porres Mormeneo
Parádé zene: 
Boban Markovic Orkestra
Parádé koreográfus asszisztens és próbavezető balettmester: 
Cristina Porres Mormeneo és Eduardo Jose Alves Da Silva
Parádé díszlettervező: 
Egerházi Attila
Jelmezterv: 
Dusana Heráková
Fényterv: 
Egerházi Attila
Szcenikus: 
Bajkó György
Szinopszis

A produkció egy olyan kortárs táncszínházi mű, amelynek alapvető célja egy speciális hangvételű, valamint stílus jegyeket hordozó, mély gyökerekből táplálkozó zenének a dramatizálása és táncszínházi eszközökkel történő vizuális megjelenítése, illetve színpadra állítása.

A Parádé tulajdonképpen egy olyan kortárs balett, amely a Boban Markovic Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház együttműködése révén jött létre. A darab zenei alapját a zenekar Mrak című albuma jelenti. A két társulat művészi együttműködése során élő zenével, egy színpadi térbe foglalva kerül bemutatásra a produkció.

A Parádé egy életérzést fogalmaz meg a táncszínház nyelvén. Dramaturgiai szerkesztése a Mrak című zenei albumra épülve, különböző hangulatokat, életképeket, szituációkat jelenít meg. Boban Markovic sajátos és rendkívül dinamikus, életteli, egyúttal dramatikus zenei világára Egerházi Attila rendező-koreográfus olyan zsáner képeket alkotott meg, amelyek szarkasztikus és humorral átszőtt jelenetek füzérét alkotva jelenítenek meg egy világot és fogalmaznak meg egy életérzést.

Közreműködők
Kiegészítő információk
Időtartam: 102 perc
Felvonások: 2
Korhatár: nics
A rendező

Egerházi Attila táncművész és koreográfus Budapesten született. Tanulmányait Jeszenszky Endre irányítása alatt kezdte a nyolcvanas években, majd később Bécsben és Stuttgartban folytatta. Számos hazai és nemzetközi mestertől tanult klasszikus balettet, kortárs táncot, valamint balett metodikát. 

1998-ban klasszikus balett – táncpedagógusi diplomát szerzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán 

2008-2010 koreográfusi tanulmányokat folytatott a Holland Táncszínháznál, Jirí Kylián vezetése alatt  

2014-ben koreográfus diplomát szerzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán

Szakmai pályafutását nem könnyű néhány mondatban összefoglalni: 1986-tól kezdődően három éven keresztül a Vienna Dance Laboratory társulatában táncolt, majd itthon 1991-ben részt vett a Budapest Táncszínház megalapításában, ahol mint táncos, balettmester, koreográfus működött 1997-ig. 1989-2000 között a Magyar Nemzeti Balett táncművésze volt a Magyar Állami Operaházban, ahol később koreográfusként is dolgozott. Harangozó Gyula balett igazgató megbízásából megalapította a Magyar Nemzeti Balett Kortárs Koreográfus Stúdióját, amelynek öt éven keresztül volt művészeti vezetője. 2000-től a Pécsi Balett művészeti vezetője, majd 2003-tól a Debreceni Balett igazgatója. 2005-ben megalapította a Magyar Balett Színházat, amely társulat 2009-ig működött. 2009-től a Csehországi South Bohemian Ballet igazgatója egészen 2016-ig. A Székesfehérvári Balett Színházat, Székesfehérvár új kulturális intézményeként 2018. augusztusában alapította meg, amely társulatnak azóta is igazgatója. 

Koreográfusként, eddigi pályafutása során közel 100 balettet alkotott. Balettjeit Magyarországon kívül a világ több országának balett társulata mutatta be, illetve tartja repertoárján ma is. Köztük szerepelnek egy és több felvonásos nagy balettek. Az első jelentős balettjét 2000-ben mutatta be a Magyar Nemzeti Balett, „Beszélő testek” címmel. További, néhány jelentősebb alkotása: A csodálatos mandarin, Zárt függönyök, Diótörő, Tűzmadár, Kafka, Rómeó és Júlia, Hattyúk tava, Bolero, Carmen, Fantomfájdalom, Homokrajzok, Prométheusz, Idézőjelek és sok más.

2003-ban a magyar táncéletben végzett kiemelkedő koreográfusi munkásságának elismeréseként Harangozó Gyula díjban részesült. 2020 nyarán a Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöksége tánpedagógusi munkásságát Jeszenszky Endre -Díjjal jutalmazta.

2010  évben elnyerte a Cseh Színházi Magazin Díját (az évad legjobb színházi produkciójáért járó díjat, külföldi állampolgárként elsőként vehetett át, „A Csodálatos mandarin“, valamint a „Tűzmadár“ című balettek után)

2015 évben a Cseh Táncszövetség, az „Évad legjobb Koreográfusa Díj“  adományozásával tüntette ki a Kafka című balettjének elismeréséül.

2020 évben a Magyar Érdemrend Lovagkereszje állami kitüntetésben részesült

Befogadó színház
Budapest Táncszínház