Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 05. 23., 19:00
2023. 05. 24., 19:00
Társulat:
Societas
BROS - fotó: Giulia Colla
BROS - fotó: Giulia Colla
Színház

Bros

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 05. 23., 19:00
2023. 05. 24., 19:00
Társulat:
Societas
Szerző:
Romeo Castellucci
Rendező:
Romeo Castellucci
Díszlettervező: 
Romeo Castellucci
Jelmeztervező: 
Romeo Castellucci
Dramaturg: 
Piersandra Di Matteo
Zeneszerző: 
Scott Gibbons
Szinopszis

Ehhez az előadáshoz egy névtelen férfiakból álló,  nagylétszámú csoportra van szükség. Ezek a férfiak – akiket az „utcáról” hívnak be az alkotók – tudtukon kívül, megkérdezésük nélkül az előadás főszereplői lesznek. Színpadra lépésük előtt mindegyiküknek alá kell írnia egy viselkedési szabályokat tartalmazó listát, és meg kell ígérnie, hogy szigorúan betartja mindegyiket.

E szabályok "színészi" kötelességeiket írják körül. A "színészeket" még a lista aláírását követően sem tájékoztatják az előadásról. Néhány perccel a produkció kezdete előtt minden "színész" kap egy rendőr egyenruhát és egy fejhallgatót.

Amikor felmegy a függöny, a "színészeknek" aprólékosan végre kell hajtaniuk a fülhallgatón keresztül érkező utasításokat. Az instrukciókat valós időben és egyénenként kapják, s a feladatok teljesítésére meghatározott idő áll a rendelkezésükre. A parancsok forrása kívül  esik a színpadi téren, így a nézők számára nem lesz látható. 

 

Közreműködők
Valer Dellakeza
Luca Nava
Sergio Scarlatella
Silvano Voltolina
Eugenio Resta
Andrei Benchea
Claudio Tortorici
Andrea Sanson
Kiegészítő információk
Időtartam: 90 perc
Nyelv: Tolmácsolás nélkül, magyar és angol szórólapot kap minden néző
Felvonások: 1
Korhatár: 14
A rendező
Romeo Castellucci - fotó: Luca Del Pia
Romeo Castellucci - fotó: Luca Del Pia

Romeo Castellucci rendező, díszlet-, fény- és jelmeztervező világszerte ismert az összművészeti alapokon álló színház megteremtőjeként, a műalkotás integrált felfogásának híveként. Színháza olyan dramaturgiát érvényesít, mely elutasítja az irodalmi  szöveg elsőbbségét, s előadásait egy rendkívül gazdag képekből álló, komplex formává alakítja, támaszkodva az olyan,  mindenki számára érthető művészeti ágak nyelvének kifejező erejére, mint a zene, a szobrászat, a festészet vagy az építészet.

Castellucci rendezéseit a mai napig rendszeresen hívják meg és mutatják be a legrangosabb nemzetközi színházak, fesztiválok és operaházak, előadásait több mint hatvan országban, valamennyi kontinensen játszották és játsszák. Castellucci  a Velencei Biennálé színházi szekciójának igazgatója volt, s az Avignoni Fesztivál társalkotójaként is tevékenykedett, jelenleg pedig a Milánói Triennálé főmeghívottja (2021–2024) és a berlini Schaubhüne vendégrendezője.

2022 nyarán további operaprodukciókkal bővült repertoárja, az Aix en Provence-i Fesztiválon Gustav Mahler Feltámadás című művének rendezője volt (karmester Philippe Beziat), a Salzburgi Ünnepi Játékokon pedig Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operájának és Carl Orff De temporum fine comoedia (Comédia az idők végezetéről) című misztériumjátékának színrevitelével foglalkozott, melyeket Teodor Currentzis karmesterrel közösen, a rendezőt jellemző, sajátos színházi nyelvén fogalmaztak meg.

Befogadó színház
Nemzeti Színház
Díjak, elismerések
Katalán Kritikusok Díja, 2021