Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Kolibri Színház, Budapest – szabadtéri előadás
2023. 05. 17., 17:00
2023. 05. 18., 15:30
2023. 05. 19., 15:30
Társulat:
Landesbühnen Sachsen és Platypus Theater Berlin (Németország)
Gyermek- és ifjúsági színház

Budapest@Play

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Kolibri Színház, Budapest – szabadtéri előadás
2023. 05. 17., 17:00
2023. 05. 18., 15:30
2023. 05. 19., 15:30
Társulat:
Landesbühnen Sachsen és Platypus Theater Berlin (Németország)
Fesztivál:
PlayOn Fesztivál
Szerző:
Robert Griess
Rendező:
Dirk Neldner, Johanna Jäger
Játékfejlesztő: 
Sven Ehrentraut
Koreográfus: 
Wagner Moreira
Dramaturg: 
Kerstin Weiß
Szinopszis

BUDAPEST@PLAY Interaktív színházi játék kiterjesztett valósággal angol nyelven. Az URBI Várostervezési Intézet elnöke, Dr. Klamm vezetésével arra kéri a polgárokat, hogy mérjék fel városukat. A cél az intelligens város létrehozásához szükséges adatok feltérképezése és annak biztosítása, hogy a lakosság aktívan részt vegyen városfejlesztés folyamatában. A táblagépekkel felszerelt közönséget Budapest központjába irányítják – az élen járó mesterséges intelligencia CUCI és Barnabás, az idegenvezető kíséretében turista útvonalra indulnak.

De nem minden az, aminek látszik, és az adatgyűjtés során kafkai helyzetekbe keverednek a résztvevők. A táblagép lencséjén keresztül nézve a játékosok az érzékelés és befogadás egy másik dimenziójába lépnek: a valódi városi térbe vetített virtuális elemek egy komplex kiterjesztett valósággá olvadnak össze, amelynek keretein belül az egyén mozog és cselekszik. A felfedezőút során különböző döntéseket hoz, hogy mivel tud hozzájárulni a tervbe vett intelligens városfejlesztés kialakításához. Az előadás valós időben zajló történet digitális életünkről és az út során felmerülő kérdések megválaszolásáról. Milyen lesz a jövő városa? Kik laknak benne és kinek a tulajdona? És mi az egyén szerepe a városkép kialakításban?

Közreműködők
Dr. Klamm - Peter Scollin
Cuci - Rebecca Scott
Barnabas - Robin Merrill
Frieda - Rebecca Kenny
Chor - Harriet Barnard, Charlie Dupré, Leo Auri, Priscilla Bergey
Tanz Quartett - Gianmarco Martini Zani, Rodrigo Opaz Castro, Christian Senatore, Simon Wolant
Tanz Duett - Emilia Lakic, Christian Senatore
Yoga - Alena Krivileva
Motion Capture Cuci - Camilla Bizzi
Rotpeter - Sebastian Matthias Weissbach
Beamter - Tom Hantschel
Influencerin - Dawn Patricia Robinson
Frau - Judith Shoemaker
Mann - Armin Moallem
Ampelmännchen Grün - Charlie Dupré
Ampelmännchen Rot - Florian Korty
Ampelmännchen Gelb - Priscilla Bergey
Autofahrer (Cartoon) - Florian Korty
Mutter (Cartoon) - Judith Shoemaker
Fahrradkurier (Cartoon) - Armin Moallem
Paketbote (Cartoon) - Peter Scollin
Fahrer E-Lastenbike (Cartoon) - Judith Shoemaker
Fußgängerin (Cartoon) - Anja Scollin
Digital Twin - Kirsten Labonte, Julia Rani, Judith Shoemaker
Orchestra of Elbland Philharmonie Sachsen
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Nyelv: angol
Felvonások: 1
Korhatár: 14 éves kor felett
A rendező

Dirk Neldner kulturális menedzserként számos jelentős nemzetközi színházi projektet kezdeményezett és irányított különböző uniós alapok támogatásával: "European Schoolyard Stories" (1999-2000), "Kinderspiel - Sydney" (2001), "Magic Net" (2001-2008), "Platform Shift" (2009-2018), "A szegénység és a remény dokumentumai" (2014-2016). Dirk szervezte meg a nemzeti "Kleist évet" (amelyet a híres német költőnek, Heinrich von Kleistnek szenteltek) Frankfurtban. 2010 és 2015 között a berlini Friedrichstrasse politikai szatíraszínházának, a Distelnek volt az ügyvezető igazgatója. A berlini Humboldt Fórum felkérésére kidolgozta a "Das Deutsche in mir ist indirekt" (A bennem lévő német indirekt) című kiállítást az NDK-ban száműzetésben élő namíbiai gyerekekről. Dirk a PlayOn! – Új történetmesélés immerzív technológiával, amelynek keretében a fesztiválon fellépő Budapest@Play produkciót is megalkották.

Johanna Jäger Münchenben dramaturgiát tanult, majd a Sachsen-Anhalt-i Nordharzer Städtebundtheaterhez csatlakozott vezető dramaturgként. Kezdeményzésére új fókuszba került a kortárs dráma. Politikai tartalommal útnak indított egy a színházi vitasorozatot "25 Jahre Nachwende" címen. 2016-ban a Landesbühnen Sachsen társulatba szerződött. Színházpedagógusi és dramaturgt tevékenysge kapcsán a színházban ma már a kulturális, művészeti oktatás és a projektmenedzsment áll a középpontban. Elsősorban részvételi formákat és előadói megközelítéseket dolgoz ki a fiatal közönség számára.

Befogadó színház
Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Budapest