Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Gobbi Hilda Színpad
2023. 03. 24., 10:00
Szakmai program

Chubbuck-technika workshop

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Gobbi Hilda Színpad
2023. 03. 24., 10:00
Szinopszis

Adam Davenport a The International Acting Studio (TIAS) alapítója és művészeti vezetője. Belgrádi és budapesti stúdiójában közel 100 színész sajátította el a technikát: köztük Jelena Gavrilović, Slaven Došlo és Anastasia Everall (Južni Vetar). Tanítványai Adam segítségével kaptak olyan nemzetközi produkciókban szerepeket, mint a The Crown a Netflixnél, valamint a Universal, a Sony, az Amazon Prime és a Legendary Pictures stúdióprojektjeiben. 

Devenport a Yale Egyetemen végzett, tagja a National Alliance of Acting Teachers, és a balkáni régió egyetlen színésztanára, akinek képesítése van a Chubbuck-technika oktatására. 26 évesen ő volt a legfiatalabb rendező az Acting Studioban. Tíz éven keresztül dolgozott együtt az Oscar-díjas és Emmy-díjas Melissa Leóval, és kulcsszerepet játszott a 2011-es A harcos című film legjobb női mellékszereplőjének járó Oscar-kampányában is.

Ő kapta meg a Panavision New Filmmaker-díjat, Paul Thomas Anderson és Steven Soderbergh által megosztott megkülönböztetés első filmkészítési munkájuk során. Tagja a Screen Actors Guildnek, az Actors Equity Associationnek, a Television Academy-nek, a Recording Academy-nek Grammy-szavazóként és az Európai Filmakadémiának. Legutóbb Kate Hudson oldalán játszott az Üveghagyma című Netflix-filmben, amiért osztozott a Satellite Awards és a Critics Choice Awards legjobb színészi alakításáért járó díján.

Ezen a workshopon az Oscar-díjas Chubbuck-technika színészi eszközeit ismerheted meg ami előnyt jelenthet castingokon és angol és más nyelvű filmforgatásokon.

A virtuális szereplő válogatások és saját magunkról készített felvételek száma a világjárvány kezdete óta az egekbe szökött. A casting rendezőket, ügynököket és producereket napról napra egyre több színész által beküldött, több száz színészek által készített felvétel várja. Mitől lehetnek a magyar színészek versenyelőnyben, és hogyan tűnhetnek ki a nemzetközi mezőnyben az egyre telítettebb és telezsúfolt válogatásokon? 

Ezen a workshopon 30 fő vehet részt. A résztvevők kapnak egy jelenetet egy angol nyelvű filmből vagy televíziós műsorból, így készülnek fel a workshopra.

Mi a Chubbuck-technika?

A The Chubbuck-technika segítségével, mely Ivana Chubbuck A színész hatalma című nemzetközi bestseller könyvén alapszik, a színészek megtanulják, hogyan reprodukálják a karaktert saját személyes élményeikből és élettapasztalataikból. Ez a színészi megközelítés egyszerűbbé teszi a színészek számára, hogy kimondottan mélyebb szinten kapcsolódjanak karakterükhöz. A fájdalom érzése arra késztet bennünket, hogy proaktívan tegyünk valamit a leküzdése érdekében. Ezzel a technikával a színészek saját személyes fájdalmukat, bizonytalanságukat, traumáikat és félelmeiket használják fel az általuk játszott karakter jellemének eléréséhez. Ezáltal a karakter vonzóbbá, rokoníthatóvá válik a közönség számára. Olyan karaktert hoz létre, amely megmozgat embereket, reményt ad nekik, és ezáltal a színészetet katartikus és gyógyító élménnyé teszi.

Ez a technika kitűnő módszer a színészek számára, hogy felfedjék belső világukat a filmben/televízióban, ezért használta oly sok Oscar-díjas és Oscarra jelölt színész is a szerepre való felkészülés során, köztük Brad Pitt, Charlize Theron, Halle Berry, Jared Leto, Sylvester Stallone, Sharon Stone, James Franco és Jake Gyllenhaal.

A részvétel regisztrációhoz kötött!

Részvételi szándékukat jelezzék az alábbi e-mail címen: [email protected]

Közreműködők
Előadó: Adam Davenport
Kiegészítő információk
Nyelv: angol
Befogadó színház
Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség