Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Bajor Gizi Szalon
2023. 03. 22., 10:00
Szakmai program

Commedia dell’arte – a karakteralkotás és az improvizáció technikája workshop

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Bajor Gizi Szalon
2023. 03. 22., 10:00
Szinopszis

C. Nagy István pantomimesként kezdte színházi pályáját. A Szófiai Színművészeti egyetemen tanított, amikor elkezdett foglalkozni a karakteralkotással. A színész munkájának egy új irányát találta meg a commedia dell’arte figuráiban. A külső forma, a testtartás, a mozgás stílusa tapasztalatai szerint olyan erősen hatnak a színészre, hogy az ezek segítségével létrehozott figura önálló életre kel, improvizál. Persze ezt könnyű leírni, annál nehezebb elsajátítani. 4 óra csak arra elég, hogy megismertesse a módszert, megértesse – ez tanulható.

A Commedia dell’arte hatása máig eleven a drámaírásban és a színjátszásban is. Kialakulása során kölcsönösen hatottak egymásra az állandó karakterek, típusok (tipi fissi) kész, kiforrott jellemek és a cselekmény felépítését is nagyban meghatározták.  A színészek munkáját az előre betanult szövegrészek mellet, rögtönzött fogások egész sora segítette, melyeket az alkalomhoz illően variálhatott. Az előadás varázsa - miután a közönség nagyrészt ismerte a darabok tartalmát - kizárólag a színész egyéniségén, improvizatív készségén és tehetségén múlott.

Aktív résztvevőként maximum 10 főt várunk, akik kényelmes ruhában, kényelmes cipőben vagy mezítláb vehetnek rész a foglalkozáson. A passzív résztvevők létszámát a nézőtér befogadóképessége korlátozza. 

A nézőknek lehetőségük lesz kérdéseket feltenni, az utolsó fél órában.

A részvétel regisztrációhoz kötött!

Részvételi szándékukat jelezzék az alábbi e-mail címen: [email protected]

Közreműködők
Előadó: C. Nagy István
Kiegészítő információk
Nyelv: magyar
Befogadó színház
Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség