Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapesti Operettszínház
2023. 06. 03., 19:00
Társulat:
Budapesti Operettszínház
Csárdáskirálynő credit Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház
Zenés színház

Csárdáskirálynő

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapesti Operettszínház
2023. 06. 03., 19:00
Társulat:
Budapesti Operettszínház
Szerző:
Kálmán Imre - Jenbach Béla - Leo Stein
Rendező:
Vidnyánszky Attila
Díszlettervező: 
Cziegler Balázs
Jelmeztervező: 
Berzsenyi Krisztina
Koreográfus: 
Bozsik Yvette
Magyar szöveg: 
Gábor Andor
Karigazgató: 
Szabó Mónika
Koreográfus-asszisztens: 
Gombai Szabolcs, Németh Zsuzsanna
Rendezőasszisztens: 
Lenchés Márton
Játékmester: 
Bori Tamás
Zenei munkatárs: 
Barta Gábor, Szekeres László
Szinopszis

A Csárdáskirálynő a szokásos főúri és bohém szereplőivel, szerelmes bonyodalmaival és fülbemászóan édes dallamaival maga volt és lett a könnyedség emlékműve. Sokáig az „Éljen a szerelem!” címet szánták neki. A háború árnyékában született, bemutatóját sok minden nehezítette, mégis leírhatatlan siker volt, hiszen alkalmas volt arra, hogy javítsa a közhangulatot. Pontosan azt üzente, amire az adott pillanatban a legnagyobb szükség volt, hogy az élet szép és a világ voltaképpen egy nagyon jó hely.

A mű körüli izgalmakat tovább fokozták a történetben felfedezhető áthallások az uralkodó családdal kapcsolatos korabeli pletykákkal, és ha ez nem volna elég, a Woodehouse-nak tulajdonított mondás szerint ez a Kálmán-operett „minden idők legjobb zenéje". A különlegesen gazdag kiállítású produkció visszanyúl a sok átdolgozást megélt mű eredeti, 1916-os, Gábor Andor-féle magyar változatához, 2019 szeptemberétől látható a Budapesti Operettszínházban hármas szereposztásban, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében.

Közreműködők
Vereczki Szilvia - Fischl Mónika / Lévai Enikő / Kiss Diána
Edwin Ronald - Vadász Zsolt / Bakos-Kiss Gábor/ Homonnay Zsolt
Bóni gróf - Laki Péter / Erdős Attila / Dénes Viktor
Stázi grófnő - Szendy Szilvi / Bojtos Luca / Széles Flóra
Anhilte - Frankó Tünde / Siménfalvy Ágota
Leopold Mária, Lippert Weilersheim hercege - Csuha Lajos / Dézsy Szabó Gábor
Eugen von Rohnsdorff - Mészáros Árpád Zsolt / Langer Soma
Kerekes Ferkó - Bardóczy Attila / Virágh József / Szolnoki Tibor
Miska - Görög Patrik
Jegyző - Altsach Gergely
Közreműködik - a Budapesti Operettszínház Énekkara, Balettkara, Zenekara
Kiegészítő információk
Időtartam: 195 perc
Nyelv: Magyar nyelven, angol felirattal
Felvonások: 3
Korhatár: nincs
A rendező

Vidnyánszky Attila (Beregszász, Ukrajna, 1964. március 8. –) Kossuth- és Jászai Mari-díjas kárpátaljai származású magyar színházi rendező, filmrendező, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház (Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház) alapítója. Munkássága során sajátos, a naturalista-realista színházi hagyományokkal és a polgári színház esztétikájával is szembehelyezkedő, különleges színpadi nyelvet hozott létre, melyet ő a „költői színház” terminussal határoz meg.

1985-ben bölcsészdiplomát szerzett az Ungvári Állami Egyetemen, magyar–történelem szakon. 1992-ben rendezői diplomát szerzett a Kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetemen, emellett 1990-től egészen 1997-ig színészmesterséget oktatott az intézményben.

1992-ben alapító igazgatója volt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak, melynek 1993-ban művészeti vezetője lett, napjainkban pedig főrendezőként segíti a színház munkáját. Magyarországon 1999-től állított színpadra darabokat. 2004-től egy évig a Magyar Állami Operaház vezető rendezője volt. 2006 januárjától a debreceni Csokonai Színház művészeti vezetője, 2007 áprilisától ugyanitt megbízott igazgató 2013-ig. 2013 óta a budapesti Nemzeti Színház igazgatója.

2011-től a Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2013–2020 között művészeti rektorhelyettese, 2012-2017 között osztályvezető tanár a színművész szakon. 2020-tól a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán rektori megbízott. 2020. augusztus 1-től a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

Nős, hat gyermek édesapja. Kezdeményezésére született meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) 2014-ben. A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 90.

Befogadó színház
Budapesti Operettszínház
Díjak, elismerések
Látványtér 2021 közönségdíja - Cziegler Balázs díszlettervező