Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Gobbi Hilda Színpad
2023. 10. 10., 19:00
Társulat:
Mazsit Gafuri Baskír Állami Akadémiai Dráma Színház, Ufa, Orosz Föderáció, Baskír Köztársaság
Fesztivál:
10. MITEM
Színház

Dzsut

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Gobbi Hilda Színpad
2023. 10. 10., 19:00
Társulat:
Mazsit Gafuri Baskír Állami Akadémiai Dráma Színház, Ufa, Orosz Föderáció, Baskír Köztársaság
Fesztivál:
10. MITEM
Szerző:
Olzsasz Zsanajdaro
Rendező:
Ajrat Abusahmanov
Díszlettervező: 
Albert Nyesztyerov, a Baskír Köztársaság Érdemes művésze, az "Arany maszk" (2015) orosz nemzeti színházi díj kitüntetettje
Zeneszerző: 
Ilsat Jahin, a Baskír Köztársaság Érdemes művésze
Koreográfus: 
Szulpan Aszkarova, a Baskír Köztársaság Érdemes művésze
Konzulens: 
Marat Kulsaripov, a történettudományok doktora, professzor
Szinopszis

„Engem az emberi élet érdekel az útkeresésével, a reményeivel, a hiábavalóságával, a fájdalmával, a szerelmével és a gyengeségével együtt. Az élő valóság érdekel a maga megfejtetlen sokszínűségében.” – vallja Olzsasz Zsanajdarov drámaíró. A fiatalon, már 35 évesen kultikussá vált kazah származású szerző darabjait számos oroszországi és külföldi színházban színpadra állították. A szerző által eddig írt hat színmű közül elsősorban a Dzsut (2013) keltette fel a kazahsztáni színházak figyelmét. Ez érthető is, hiszen az 1930-as évek kazahsztáni éhínségének témáját dolgozza fel. A szerző úgy nyilatkozott, hogy régóta szerette volna a kazah nép e tragikus korszakát megörökíteni, mivel ez a téma szinte soha nem jelenik meg a kortárs irodalomban. 

A Dzsut című dokumentumdráma két cselekményszálon fut párhuzamosan. Az egyik a mai Moszkvában játszódik, és középpontjában Jerbol, a kazahsztáni éhínség áldozatainak unokája, valamint Jelena, egy fővárosi újságírónő párbeszéde áll. A másik történetszál az 1930-as évekbe visz bennünket vissza, amikor az országban éhínség tombolt, és Ahmet, illetve Saule családja borzalmas tragédiát élt át. Az előadás kazah része baskír nyelven játszódik, a moszkvai rész pedig oroszul. Az előadás díjat kapott a Cseljabinszk Nemzetközi Fesztiválon (2016), és szerepelt az összoroszországi Arany Maszk Fesztivál jelöltjeinek hosszú listáján (2016).

Szekció: SYNERGY World Festival

Közreműködők
Ahmet - Fanisz Rahmetov
Szaule - Rimma Kagarmanova
Jerbol - Hurmatulla Utyasev
Léna - Milena Isajeva
Pincérnő - Gulmira Iszmagilova, Milena Isajeva
Kiegészítő információk
Időtartam: 90 perc
Nyelv: Baskír nyelven magyar és angol felirattal
Felvonások: 1
A rendező
Ajrat Abusahmanov

Színész, rendező, a Baskír Köztársaság érdemes művésze, állami-díjas színházi alkotója. Az Oroszországi Föderáció részét képező Baskír Köztársaság fővárosában, Ufában született 1974-ben. Az Ufai Művészeti Főiskolán és a Orosz Színházművészeti Akadémián tanult. Dolgozott a moszkvai Új Dráma Színház rendezőjeként, majd az ufai Mazsit Gafuri Baskír Akadémiai Drámai Színház társulatához szerződött, ahol 1995-től 1998-ig színészként, 2003-2004 és 2012-2019 között főállású rendezőként, 2005-2012 között főrendezőként alkotott. 2019 óta a színház főrendezője. Előadásai számos baskír, oroszországi, illetve nemzetközi színházi fesztiválon vettek részt, elnyerve több jelentős alkotói díjat.

Társulat

A Baskír Köztársaság (Orosz Föderáció) fővárosában, Ufában működő színházat 1919-ben alapították, 1971-ben pedig felvette Mazsit Gafuri, Baskíria nemzeti költőjének nevét. A repertoárban a baskír nemzeti klasszikusok mellett kortárs baskír-tatár szerzők művei, valamint az orosz, illetve a világirodalom ismert vagy új darabjai szerepelnek. Ötvözik a külföldi színházi hatásokat saját nemzeti nyelvük és mentalitásuk jellegzetességeivel. Több alkalommal részt vettek a legrangosabb színházi seregszemlén, az Arany Maszk fesztiválon (2008, 2015, 2016, 2018), ahol díjat is nyertek. 2018-ban megkapták az Orosz Föderáció Volkov-díját, amit a színházművészet fejlődéséhez való hozzájárulásért ítélnek oda.

Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest