Előadás(ok)
Ingyenes, regisztrációhoz
kötött
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 04. 23., 18:00
Fesztivál:
9. MITEM
Tadashi Suzuki
Tadashi Suzuki - forrás: SCOT
Szakmai program

Egyetemes értékrend a kortárs színházban – SCOT szimpózium demonstrációval

Előadás(ok)
Ingyenes, regisztrációhoz
kötött
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 04. 23., 18:00
Fesztivál:
9. MITEM
Szinopszis

A szimpózium a Suzuki Company of Toga (SCOT) közel 50 éves színházi munkássága köré szerveződik, különös tekintettel a Suzuki színésztréning módszerre (SMAT). A esemény során megvizsgáljuk, hogyan és miért teremtett a SCOT egyetemes értékrendet a kortárs színház számára, amelynek a Színházi Olimpia egyik jelentős testet öltése.

A szimpózium három részből áll:

- Először Ted Motohashi, a Tokiói Közgazdasági Egyetem professzora, a Színikritikusok Nemzetközi Szövetségének Japán Szekciójának elnöke ismerteti Suzuki Tadashi társadalmi és politikai vízióját, amely a SCOT 1976-os megalapításában csúcsosodott ki. A társulat székhelye Észak-Japánban, Toga falujában található. Ted Motohashi professzor videofelvételeken keresztül szemlélteti a SCOT togai életét.

- Ezután Sebastian Mattia Giorgetti, az International Suzuki Company of Toga (ISCOT) társigazgatója ismerteti a társulattal való együttműködés több évtizedes togai tapasztalatait, valamint a Suzuki színésztréning módszer elméleti hátterét.

A eseményt Kozma Viktor Gábor folytatja, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje, a Vadász Esélye társ-művészeti vezetője, aki a társulat néhány tagjával bemutatja az SMAT alapgyakorlatait, hogy illusztrálja, hogyan és miért központi eleme az SMAT Suzuki Tadashi színházi víziójának. A bemutató során hangsúlyt kap, hogy Suzuki módszerével nemcsak a 2500 éves keleti és nyugati színházi hagyomány teljességét szándékozott helyreállítani, hanem a 19. század végétől a globális színházi kultúrában megszilárdult realizmus teljes forradalmasítását is célozta.

Magyar és angol szinkrontolmácsolással

Előzetes regisztráció: [email protected]