Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest - Kaszás Attila Terem
2023. 10. 22., 15:00
Társulat:
Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, Beregszász, Ukrajna
Fesztivál:
10. MITEM
Egyfelvonásos komédiák - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Színház

Egyfelvonásos komédiák

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest - Kaszás Attila Terem
2023. 10. 22., 15:00
Társulat:
Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, Beregszász, Ukrajna
Fesztivál:
10. MITEM
Szerző:
Anton P. Csehov
Rendező:
Vidnyánszky Attila
Díszlet és jelmez: 
Balla Ildikó
Szinopszis

I. A medve

A bezárkózott özvegyet alakító Szűcs Nelli kikacsintás nélkül, oly finoman-bájosan formálja meg a már-már éhező, fiatal özvegyet, hogy mialatt mindenki tudja, sóhajtása, gyásza, egész imázsa hamis, mégis meglepő, amikor a nőiesen bizonytalan, majd sértetten hideg naiva-amazonként „teríti le a medvét“, a robosztusan esendő Varga Józsefet. 

Trill Zsolt a vénséges lakájt alakítja, az apa-pótló öreg cselédet egy bölcs bohóc és Firsz színeiből keveri ki. A színháztörténet legjobb színházi clownjaihoz hasonlítható színész jutalomjátéka. 

II. A dohányzás ártalmairól

A dohányzás ártalmasságáról szóló monológban, a hihetetlenül vékony szűk frakkban tényleg madárijesztőnek csúfolható ez a kopasz ceruza-emberke, aki komoly tudálékossággal lép a „hallgatóság“ elé. Olyan, mint a tudós karikatúrája a vicclapokban. A papucsférj vallomása alatt a közönség dől a nevetéstől, majd az idült röhögés egyre fájdalmasabbá válik: a kiszolgáltatott, rettegő kisember mind szánandóbb, szinte összezsugorodik, míg a néző torkában érezhetően nő a gombóc, és ez a szorítás csak könnyekkel oldható fel.

III. Leánykérés

Orosz Melinda sürgősen kiházasítandó csúnyácska vénlány. A szelíd, halk és udvarias házikisasszony éles nyelvű boszorkánnyá, hisztérikus bőgőmasinává válik. Az apa és a kérő rémülten figyelik ezt a metamorfózist.Közreműködők
Popova Jelena Ivanovna - Szűcs Nelli
Szmirnov, Grigorij Sztyepanovics - Varga József
Luka - Trill Zsolt
Nyuhin Ivan Ivanovics - Trill Zsolt
Csubukov, földbirtokos - Trill Zsolt
Natalja Sztyepanovna, a lánya - Orosz Melinda
Lomov, Ivan Vasziljevics - Tóth László
Kiegészítő információk
Időtartam: 95 perc
Nyelv: Magyar nyelven angol felirattal
Felvonások: 1
A rendező
Vidnyánszky Attila - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Vidnyánszky Attila - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Magyar színház- és operarendező, tanár.

1964-ben született az ukrajnai Beregszászon. 

Magyar szakon végezett az Ungvári Állami Egyetemen (1985). Két évig irodalmat és történelmet tanított. 1992-ben a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Főiskolán színházi rendezői diplomát szerzett.

1993-ban megalapította saját társulatát, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat, amelynek máig főrendezője. 

2004-ben a Magyar Állami Operaház főrendezőjévé nevezték ki. 2006 és 2013 között a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója volt. 

2013 óta a Nemzeti Színház főigazgatója. 2014-ben megalapította a Nemzeti Színház MITEM fesztiválját (Madách International Theatre Meeting).

2023-tól a Színház Olimpia Nemzetközi Bizottságának tagja, a 2023-as budapesti Színházi Olimpia művészeti vezetője.

Rendezett a kijevi Nemzeti Akadémiai Színházban (Leszja Ukrajinka Színház), az Alekszandrinszkij Színházban (Szentpétervár) és a Magyar Állami Operaházban is.

Előadásaival bejárta Európát Stockholmtól Moszkván át Tbilisziig, Strasbourgtól Nancyn át Kijevig. 

Számos kitüntetés birtokosa, többek között Ukrajna Érdemes Művésze (2002), Mejerhold-díj (2009, Moszkva), Kossuth-díj (2011).

Filmjei: Liberté 56, Szarvassá változott fiú.

Színészmesterséget oktatott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a Kaposvári Egyetemen. 2020 óta rendezőosztályt vezet a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

2005 óta tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. 2008-ban részt vett a Magyar Teátrumi Társaság megalapításában, a szervezetnek azóta elnöke. 2010 és 2013 között az EMMI minisztere mellett működő Színházművészeti Bizottság elnökeként is tevékenykedett. 2020-tól a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.

2023. szeptember 18-án, a Sota Rusztaveli Grúz Állami Színház- és Színművészeti Egyetem díszdoktorává avatták.