Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 05. 08., 19:00
Társulat:
Mexikói Nemzeti Színház
Fesztivál:
9. MITEM
Színház

Emiliano Zapata asszonyai

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 05. 08., 19:00
Társulat:
Mexikói Nemzeti Színház
Fesztivál:
9. MITEM
Szerző:
Conchi León
Rendező:
Conchi León
Rendezőasszisztens: 
Oswaldo Ferrer
Díszlettervező: 
Kay Pérez
Jelmeztervező: 
Adriana Pérez Solís
Koreográfus / Mozgás: 
Oswaldo Ferrer
Zeneszerző: 
Edwin Tovar
Fénytervező: 
Melisa Värish
Videó: 
Kay Perez
Producer : 
Karina Riverón
Turnémenedzser: 
Luis Rivera
Általános Producer: 
Raul Munguia
Szinopszis

Az Emiliano Zapata asszonyai (Las mujeres de Emiliano) a képzeletnek egy olyan játéka, mely a mexikói forradalmár, Emiliano Zapata köré felsorakoztatott fiktív nőalakokra épül.

Zapatáról kialakuló képünket a darab több nő elbeszélésén keresztül építi fel (vagy éppen rombolja le), akik mind kétségtelenül jól ismerték őt: a bába, aki a világra segítette, az édesanyja, a testvére és az egyik szeretője.

Ők mindnyájan bensőséges képet festenek „a Dél Atillájáról”. Rajtuk kívül sok más, különböző rendű és rangú karakter lép színre, a caudillót (katonai diktátort, hadúrt) üldöző hatóságokon és a bajtársain keresztül egészen odáig, míg végül maga Emiliano Zapata személyesen is megjelenik.

Közreműködők
Gabriela Núñez
Azalia Ortiz
Judith Inda*
Karla Camarillo*
Conchi León
A Nemzeti Képzőművészeti és Irodalomtudományi Intézet Nemzeti Színházi Társulatának állandó szereplőgárdájának tagjai.
Kiegészítő információk
Időtartam: 80 perc
Nyelv: Spanyol nyelven, magyar és angol felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: 12
A rendező

Conchi León (Mexikó, Mérida, Yucatán, 1973) drámaíró, színésznő, rendező és tanár. Elismerést azokkal a műveivel szerzett, melyek a család, a hagyomány témáját, a nők életét és a maja kultúrát állítják előtérbe.

Kiemelkedő alkotásai a Mestiza Power (Mesztic erő), Cachorro de León (Oroszlánkölyök), La tía Mariela (Mariela néni), Del manantial al corazón (Tavaszból a szívbe). Darabjait színre vitték az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Peruban és Argentínában is. 2012-ben a FONCA (Mexikói Nemzeti Kulturális és Művészeti Alap) The Lark Play Development Center drámaíró programjának ösztöndíjasa volt New Yorkban.

A mexikói National Art Creators System tagja, a Sa´as Tún Theater Company alapítója. Színházi kritikákat tett közzé a Milenio Yucatan újság rovatvezetőként, illetve olyan jelentős színháztudományi folyóiratokban  publikált, mint a Centro Dramático Nacional Spanyolországban és a Paso de Gató Mexikóban.

Befogadó színház
Nemzeti Színház