Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Gobbi Hilda Színpad
2023. 10. 19., 19:00
Társulat:
Nemzeti Színház, Budapest
Fesztivál:
10. MITEM
Jelenet a Fodrásznő című előadásból - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Színház

Fodrásznő

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Gobbi Hilda Színpad
2023. 10. 19., 19:00
Társulat:
Nemzeti Színház, Budapest
Fesztivál:
10. MITEM
Szerző:
Szergej Medvegyev
Rendező:
Viktor Rizsakov
Díszlet és jelmez: 
Viktor Rizsakov
Fordító és dramaturg: 
Kozma András
Ügyelő: 
Kabai Márta
Súgó: 
Kónya Gabi
Rendezőasszisztens: 
Vida Gábor
Szinopszis

Irina, a fodrásznő, feltétel nélkül hisz a tiszta és őszinte szerelemben. Kitalál magának egy sztorit egy férfiről, aki a börtönben ül. Ennek a férfinak megbocsát, többször is, még a végén is, amikor az meg akarja ölni. Hogy mi a valóság, és mi a képzelet játéka, azt mindenki maga döntheti el. Irina azért ragaszkodik ehhez a férfihoz, mert ő adja meg neki a szabadság érzését. Vannak az életében más férfiak is: a tűzoltó, a régi kuncsaft, vagy Irina első férje, az elvetélt részeges művész, aki csak gyötri szegény nőt… De hol a szabadság érzése?

A boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit fogalmazza meg a kisemberek tragédiáját gogoli groteszkséggel ábrázoló Fodrásznő. A derűbe, a szeretetbe csomagolt fájdalom, amely a rendező, Viktor Rizsakov színházi nyelvének egyik jól felismerhető sajátossága, az emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá.

A magyarországi ősbemutató 2009-ben a debreceni Csokonai Színház volt. A Fodrásznő nyerte 2010-ben a X. POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) legjobb előadásának díját, Szűcs Nelli pedig a legjobb női alakítás díját kapta. Az előadás számos fesztiválon vendégszerepelt: REFLEX Nemzetközi Színházi Biennále (Sepsiszentgyörgy), Panorama Fesztivál (Minszk), Volkov Fesztivál (Jaroszlavl), GogolFest (Kijev) Béjaia-i Nemzetközi Színházi Fesztivál (Algéria).


Szekció: 30 éves beregszászi színház

Közreműködők
Szűcs Nelli
Trill Zsolt
Tóth László
Kristán Attila
Kiegészítő információk
Időtartam: 90 perc
Nyelv: Magyar nyelven angol szinkrontolmácsolással
Felvonások: 1
Korhatár: 14 éven felülieknek
A rendező
Viktor Rizsakov (forás: Nemzeti Színház)

Habarovszkban született 1960-ban. Volt a Kamcsatkai Dráma- és Komédiaszínház művészeti vezetője, 2001 óta a Moszkvai Művész Színház (MHAT) akadémiájának rendező-tanára, és a teátrum rendezője. Ivan Viripajev drámaíró-rendezővel együtt hirdették meg az Oxigén (Kiszlorod) színházi mozgalmat. A szentpétervári Öt este Vologyin Színházi Fesztivál alapító-igazgatója, dolgozott a moszkvai Mejerhold Központ művészeti vezetőjeként. Több jelentős európai fesztivál díjazottja (Torun-i Kontakt Fesztivál nagydíja, Arany Maszk-díj, Új Dráma fesztivál nagydíj, a POSZT-on a Fodrásznő című rendezése a legjobb előadás díját nyerte el). A Sztanyiszlavszkij-díj birtokosa, Oroszország Érdemes művésze.