Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Pesti Színház, Budapest
2023. 05. 25., 19:00
Társulat:
Odeon Színház
Fotó: Vlad Cantana
Színház

Gardénia

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Pesti Színház, Budapest
2023. 05. 25., 19:00
Társulat:
Odeon Színház
Szerző:
Elżbieta Chowaniec
Rendező:
Balázs Zoltán
Díszlettervező: 
Constantin Ciubotariu
Jelmeztervező: 
Andrada Chiriac
Forditotta: 
Luiza Săvescu
Szinopszis

A Gardénia részleges családtörténet: négygenerációnyi lengyel nő drámája, akik önmagukkal, hitvallásukkal és hagyományaikkal vívódnak. Minden nő – dédnagymama, nagymama, anya és lánya – ugyanabban az életkorban, 33 évesen mutatja be történetét. Eközben végigélik a huszadik század szinte teljes történetét – békében és háborúban, gazdagságban és szegénységben. Összetett, mégis pofonegyszerű viszonyaikra is fény derül anya és lánya, nagyanya és unokája, dédanya és dédunokája között.

Az előadás az európai Fabulamundi. Playwright Europe projekt keretén belül, az Európai Unió Kreatív Európa programjának (2017-2020) társfinanszírozásával jött létre.

Közreműködők
Nő I. - Antoaneta Zaharia
Nő II. - Paula Niculiță
Nő III. - Simona Popescu
Nő IV. - Mădălina Ciotea
Kiegészítő információk
Időtartam: 75 perc
Nyelv: román nyelven, magyar és angol felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: 12 éves kortól
A rendező

Balázs Zoltán (1977) a Maladype Színház vezetője, számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazott színész, rendező, díszlettervező. Tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem színész és rendező szakán végezte. Nemcsak saját társulatával, de rendezőként is rendszeres vendége a világ különböző fesztiváljainak és színházainak. Rendezett Franciaországban, Németországban, Szlovéniában, Szlovákiában, Amerikában, Lengyelországban és a rendkívül erős román színházi élet visszatérő alkotója.

A Bukaresti Odeon Színház repertoárján jelenleg is megtalálhatóak a sajátos tartalmi-formai megoldásairól ismert alkotó rendezései, a 2019-ben bemutatott Pier Lorenzo Pisano "A Te érdekedben" cimú darabja és a 2022-ben Jean de La Fontaine Fabulái nyomán bemutatott "Pandorium".

Befogadó színház
Maladype Színház
Díjak, elismerések
Legjobb előadás díja, Elvira Godeanu Színházi Fesztivál, Tg Jiu, 2019.
Balazs Zoltán - Legjobb rendező, Kamaraelőadások Fesztiválja, Nagyvárad, 2018.
Constantin Ciubotariu - Legjobb díszlettervező, Andrada Chiriac legjobb jelmeztervező, Kamaraelőadások Fesztiválja, Nagyvárad, 2018.
Constantin Ciubotariu - Legjobb díszlettervező, FEST(in) a Körúton Fesztivál, Bukarest, 2018