Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 10. 03., 19:00
Társulat:
Těšínské Színház, Český Těšín, Csehország
Fesztivál:
10. MITEM
Görbe templom
Színház

Görbe templom

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 10. 03., 19:00
Társulat:
Těšínské Színház, Český Těšín, Csehország
Fesztivál:
10. MITEM
Szerző:
Karin Lednická
Rendező:
Radovan Lipus

Fordítás és adaptáció: 
Renata Putzlacher
Díszlet- és jelmeztervező: 
Marta Roszkopfová
Zene és hangszerelés: 
Dorota Barová
Mozgástervező: 
Gabriela Klusáková
Segédrendező: 
Marcin Kaleta
Videóvetítés: 
Roman Mrázek
Szinopszis

Az előadás fő történetszála az 1894-es óriási bányakatasztrófával indul, amely komoly hatást gyakorolt a teljes régió lakóinak életére. A történet hőseire is, akiknek viharos sorsát követhetjük nyomon negyedszázadon át. A három különböző, ám számos ponton egymásba fonódó történetszál szereplői, Barbora, Julka és Ludwik szemléletesen tárják elénk ezt a félig feledésbe merült, a mai néző számára szinte felfoghatatlanul kemény korszakot. 

A hősök mindegyike a maga módján néz szembe az élet kihívásaival: van, aki türelmesen állja a csapásokat, és van, aki igyekszik megragadni a zavaros idők kínálta lehetőségeket. A nagy történelem azonban újra és újra, kíméletlenül beleszól mindenki sorsába, könnyedén porrá zúzva a kisember erőfeszítéseit. Vagy mégsem.

A történet valós eseményeken alapul, számos idáig megíratlan részlettel. A drámai tempójú elbeszélés hitelesen tárja elénk az eseményeket, megörökítve a cseh történelem egészen a közelmúltig rejtett fejezetét.

Szekció: SYNERGY World Festival

Közreműködők
Narrátor - Jan Monczka (v.m.)
Barbara Matuszek - Malgorzata Pikus
Julka Siwek - Barbara Szotek-Stonawski
Paweł Matuszek - Tomasz Kłaptocz
Karol - Krystian Stonawski (v.m.)
Franciszka - Katarzyna Kluz
Baśka (gyermekként), Genia - Mira Kłaptocz (v.m.)
Baśka, 1. asszony - Joanna Gruszka
Antoni Siwek, 1. bányász - Zbyšek Radek
Hanes Pospíšil, Henryk Palsz, 2. bányász - Grzegorz Widera
Ludwik Pospíšil, 3. bányász - Kamil Mularz
Jurek Żebrok, 4. bányász - Marcin Kaleta
Tomek Żebrok, 5. bányász - Dariusz Waraksa
Begrok, 2. asszony - Lidia Khrzanovna
Sophie, 3. asszony - Jadwiga Grygierczyk (v.m.).
Kiegészítő információk
Időtartam: 150 perc
Nyelv: Lengyel nyelven magyar és angol felirattal
Felvonások: 2
A rendező

1966-ban született, Színházi, televízió- és rádiórendező, a prágai Előadóművészeti Egyetem Színművészeti Karának (DAMU) tanára. Az ostravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház rendezőjeként dolgozott. 2010-ig a prágai Švandovo Színház igazgatója, majd 2010-től szabadúszó. A színházi világban rendezett Pilsentől Kassáig, bábszínházi műfajtól az operáig, független helyspecifikus előadástól nagyszínházi aranyportálig (Prágai Nemzeti Színház, Brnói Nemzeti Színház, Vinohrady Színház). Közel száz előadás és projekt alkotója, melyekkel számos fesztiválon szerepelt és több díjat nyert.

Társulat

A cseh és lengyel nyelven játszó színház a csehországi Český Těšínben működik 1945 óta, a lengyel társulat 1951-ben alakult, és az egyetlen Lengyelország területén kívül működő lengyel hivatásos színházi társulat. A ma is kétnyelvű város az 1920-as, Lengyelország és Csehszlovákia közti területi felosztás óta a két ország határán fekszik. A színház elsődleges feladata, hogy kiszolgálja kétnyelvű közösségét. Alapításuk óta mintegy 470 bemutatót tartottak, minden korosztálynak világhírű klasszikusokat, lengyel és cseh drámaírókat, regionális szerzők műveit játsszák. Az intézményben a cseh és a lengyel, illetve a mindkét nyelven játszó Bajka, vagyis Mese Társulat dolgozik.

Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest