Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Kaszás Attila Terem
2023. 10. 03., 15:00
Társulat:
Těšínské Színház, Bajka Bábtársulat, Český Těšín, Csehország
Fesztivál:
10. MITEM
Bábszínház

Gulliver utazásai

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Kaszás Attila Terem
2023. 10. 03., 15:00
Társulat:
Těšínské Színház, Bajka Bábtársulat, Český Těšín, Csehország
Fesztivál:
10. MITEM
Szerző:
Jonathan Swift – Jiří Hajdyla
Rendező:
Jiří Hajdyla
Szinopszis

Lemuel Gulliver kapitány és utazó jól ismert történetét láthatják új változatban. A fantasztikus események és a különböző világokból származó lényekkel való találkozások szatirikus képet festenek hétköznapi valóságunkról. A Gulliver hajóorvos hihetetlen kalandjai során megismerkedhetünk Lilliput parányi lakóival, Brobdingnag óriásaival, az égen úszó Laputa szigetén élő tudósokkal, végül pedig a nyihahák országának bölcs lovaival.

Jonathan Swift szatirikus regénye, az 1726-ban megjelent Gulliver utazásai, ez az irodalmi remekmű arra ösztönzött, hogy különféle bábok, maszkok, színházi eszközök segítségével játsszunk. 

Az előadás ihlető gondolata, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet. E gondolatot itt egyértelműen a gyermeknézőkre hangoltan, ám egyben a szüleikre is gondolva adjuk elő.

Szekció: SYNERGY World Festival

Közreműködők
Jakub Tomoszek
Dorota Grycz
Ewa Kus
Daniela Sedláčková
Barbora Sedláčková
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Nyelv: Lengyel nyelven, magyar szinkrontolmácsolással
Felvonások: 1
A rendező
Jiří Hajdyla

Színész és rendező 1982-ben született Ostravában. A prágai Alternatív és Bábszínházi Tanszéken végzett. Színészként a brnói Husa na provázku Színházban és a kladnói Lampión Színházban játszott. Rendezőként 2016 óta dolgozik neves színházakban. Elsősorban gyermekeknek és fiataloknak szóló előadásokat alkot. Ötletgazdag, fantáziadús, a bábszínházi és a klasszikus színházi eszköztárat ötvöző rendező. Legemlékezetesebb rendezései: Ágrólszakadt Tóbiás, A számkivetett (2016, X10 Színház, Prága), Salman Rushdie: Hárún és a mesék tengere (2019, FX Šaldy Színház, Liberec), Verne: Húszezer mérföldnyire a tenger alatt (2020, Lampión Színház, Kladno), Z. Svěrák és J. Uhlíř: Operák (2022, Radost Színház, Brno), V. Nezval: Valérie és a csodák hete (2023, Nyugat-csehországi Színház, Cheb).

Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest