Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Táncszínház, Budapest
2023. 05. 16., 19:00
Társulat:
Bozsik Yvette Társulat
Bozsik Yvette Társulat: HA DÔ
Bozsik Yvette Társulat: HA DÔ
Tánc

HA DÔ

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Táncszínház, Budapest
2023. 05. 16., 19:00
Társulat:
Bozsik Yvette Társulat
Szerző:
Tadashi Endo
Koreográfus:
Tadashi Endo
Látvány: 
Vati Tamás
Jelmeztervező: 
Bati Nikoletta
Zene: 
Daniel Maia
Fényterv: 
Pető József
Kreatív producer: 
Iványi Marcell
Szinopszis

Tadashi Endo butoh-koreográfiája a Bozsik Yvette Társulat előadásában

“Hol lelhetnek az emberek igazi otthonra?

Talán ott, ahol szeretetet és biztonságot találnak?

Ez lehet az oka az egész életünkben tartó

folytonos bolyongásnak?“

Tadashi Endo

A németországi Göttingenben élő és dolgozó Tadashi Endo az egyik legnagyobb ma élő butoh táncos és koreográfus, mesterei a butoh tánc megalapítói és ikonikus alakjai, Tatsumi Hijikata és Kazuo Ohno voltak. 25 éve vezeti a göttingeni MAMU butoh központot.

A HA DÔ című butoh-előadást Tadashi Endo Brazília és Németország után Magyarországon mutatta be 2019-ben, az akkor 25 éves Bozsik Yvette Társulat előadásában. A közös bemutató egy hároméves együttműködés végeredménye Tadashi Endo és a Bozsik Yvette Társulat között, melyet több intenzív butoh-workshop előzött meg Budapesten.

Az előadás a modernkori háborúk szenvedőinek és halottainak mementója.

Közreműködők
Tadashi Endo
Bozsik Yvette Társulat
Kiegészítő információk
Időtartam: 70 perc
Felvonások: 1
Korhatár: Nincs
A rendező
Endo Tadashi - fotó: Udo Rzadkowski
Endo Tadashi / Udo Rzadkowski

Tadashi Endo 1989-ben ismerkedett meg a nagy butoh mesterrel, Kazuo Ohnóval, és ma Európa egyik leghíresebb butoh táncosa. Szólótánc-előadásaival (MA, FUKUSHIMA MON AMOUR, MABOROSHI, IKIRU – hommage à Pina Bausch stb.) továbbra is kedvében jár a közönségnek.

Tadashi koreográfusként és rendezőként világszerte keresett. Olyan táncdarabokat hozott létre, mint a SHI ZEN (Teatro LUME, Brazília), SOPRO (Carlos Simioni, Brazília), HA DÔ2 (Bozsik Yvette Társulat, Magyarország), BLACK MIRROR (Teatro Rituale Eugenia Vargas, Mexikó), I HAVE A DREAM és a FUTURISMO (Carla Fraccival, Olaszország). Koreográfusként és táncosként több operaprodukcióban dolgozott, pl. Madame Butterfly (Theater am Gärtnerplatz München) és Don Giovanni (Hamburgi Állami Operaház, mindkettőt Doris Dörrie rendezte); Tristan & Isolde (Hannoveri Állami Opera, rendezte: Stephen Langridge) és a Nemzetközi Händel Fesztivál Göttingen keretében az Admeto (rendező: Doris Dörrie), és a Lotario (rendező: Carlos Wagner). Tadashi 1992 óta vezeti saját táncstúdióját, a Butoh-Centrum MAMU-t Göttingenben, ahol workshopokat és mesterkurzusokat tart.

Befogadó színház
Bozsik Yvette Társulat