Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 04. 24., 19:00
Társulat:
Belgrádi Nemzeti Színház
Fesztivál:
9. MITEM
Színház

Háború és béke

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 04. 24., 19:00
Társulat:
Belgrádi Nemzeti Színház
Fesztivál:
9. MITEM
Szerző:
Lev Tolsztoj
Rendező:
Boris Liješević
Díszlettervező: 
Janja Valjarević
Jelmeztervező: 
Bojana Nikitović
Koreográfus: 
Mirko Knežević
Dramaturg: 
Fedor Šili
Zeneszerző: 
Stefan Ćirić
Közreműködők
Pierre Bezuhov - Hadži Nenad Maričić
Andrej Nyikolajevics Bolkonszkij - Miodrag Krivokapić
Andrej, a fia - Danilo Lončarević
Marja, a lánya - Zlatija Ocokoljić Ivanović
Liza, Andrej felesége - Zorana Bećić Đorđević
Ilja Rosztov - Dušan Matejić
Natalja Rosztova - Bojana Stefanović
Natasa, a lányuk - Teodora Dragićević
Nyikolaj, a fiuk - Nemanja Stamatović
Szonja, az unokatestvérük - Nina Nešković
Vaszilij Kuragin - Slobodan Beštić
Hélène, a lánya - Kalina Kovačević
Anatole, a fia - Petar Strugar
Borisz Drubeckoj - Vučić Perović
Bonaparte Napolen - Nedim Nezirović
Kiegészítő információk
Időtartam: 120 perc
Nyelv: Szerb nyelven, magyar és angol felirattal
Felvonások: 2
Korhatár: Nincs
A rendező

Liješević 1976-ban született Belgrádban; Budván nőtt fel, a helyi általános iskolába és gimnáziumba járt. Diplomáját az Újvidéki Egyetem Filozófiai Karának Szerb Irodalmi és Nyelvészeti tanszékén szerezte. 2004-ben végzett rendező szakon az újvidéki Művészeti Akadémián, ahol docensként jelenleg is színművészetet tanít.

Háromszor is elnyerte a belgrádi Goethe Intézet ösztöndíját. A Zábrábi Színész Stúdió munkatársa, Strasberg-módszert oktat. Rendezőként a legkülönbözőbb darabokkal, szerzőkkel és stílusokkal dolgozott. Első éveiben olyan pályakezdő és középkorú szerb drámaírókkal működött együtt, mint Fedor Šili, Minja Bogavac, Dušan Spasojević. Különösen érdeklik a kortárs regionális és európai szerzők művei: David Harrower: Jelenlét; John Osborne: Dühöngő ifjúság; Lutz Hübner: Gréta, 89. oldal; Igor Štiks: Liszt az erekben; Yasmina Reza: Bella Figura; Ivan Vivipajev: Részegek.

Munkásságának jelentős része dokumentarista színház: szerzői projektek keretében aktuális beszélgetéseket rögzítenek hiteles élményekről beszámoló anonim résztvevőkkel: Váróterem; Termékeny napok; A sirályra emlékezve; Atyáink voltak a város (építői); Az ötödik park. A drámairodalom klasszikus művei közül rendezte már Carlo Goldoni vígjátékát, a Két úr szolgáját, Euripidész Alkésztiszét, Alfred de Musset Lorenzaccioját. Első operarendezői tapasztalata Isidora Žebeljan Két fej és egy lány című, Borislav Čičovački librettóján alapuló operája, amelyen 2016-ban dolgozott; valamint főrendezője volt M. Živković gyermekoperájának, a Desanka Maksimović versei alapján készült Gyerekszobának.

Rendezői munkásságának jelentős és egyre növekvő része a regényadaptáció, az Újvidéki Színházban színre vitte Branislav Nušić A község gyermeke, Jurij Poljakov: Gödölye tejben, Igor Štiks: Illés próféta széke, Erlend Loe: Vegyesbolti csendes napok, Márai Sándor: Béke Ithakában, Damir Karakaš: Blue Moon, Aleksandar Tišma: Amire az ember használható és Klaus Mann: Mephisto című regényét... Tevékenységét számos hazai és régiós díjjal jutalmazták, háromszoros Sterija-díjas („Váróterem" szerzői project; A varázsló – legjobb rendezés; Részegek – legjobb színdarab); két díjat kapott a Sarajevo magazintól (Dani – Szép új világ, MESS Fesztivál.

Számos alkalommal nyerte el a Szerb Nemzeti Színház Atelje 212 műhelye, a Belgrádi Drámai Színház és a Jugoszláv Drámai Színház éves díját. Belgrád, Újvidék és Budva között ingázva él és dolgozik.

Befogadó színház
Nemzeti Színház