Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Táncszínház – DEPO
2023. 04. 12., 19:00
Társulat:
ProArt Company, Csehország
Halhatatlan szeretet & Érintés nélkül
Halhatatlan szeretet & Érintés nélkül
Tánc

Halhatatlan szeretet & Érintés nélkül

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Táncszínház – DEPO
2023. 04. 12., 19:00
Társulat:
ProArt Company, Csehország
Koreográfus:
Martin Dvorák
Jelmeztervező: 
Jindra Rychklá
Zene: 
Ludwig van Beethoven, Jan Hanák Sonority, Jitka Břízová
Szinopszis

HALHATATLAN SZERETET


A koreográfia Beethoven ismeretlen címzetthez írt 1812-es levelén alapul. A Duett zeneileg reagál 10. zongoraszonátájára, amelyet a cseh zeneszerző, Sonority a kortárs hangzásra költöztet. A koreográfia különböző kompozíciókkal és mozgásmegközelítésekkel dolgozik, a klasszikus táncelemeket kortárs és posztmodern formákra bontva. Az eredmény egy férfi és nő érzelmi duettje.

 

ÉRINTÉS NÉLKÜL


Egy rövid, kortárs koreográfia, amely egy hegedülni is tudó táncos és egy táncoló hegedűművész kapcsolatba kerülésének lehetőségeire összpontosul. Ezeket a párhuzamokat és különbségeket próbáljuk felfedezni a szerző darabjában, Martin Dvorák és Jitka Brízová koreográfiáján keresztül. A koreográfia témái a közelség, távolság, összetartozás, elválás. Zenében, mozgásban, térben.

Közreműködők
Martin Dvořák
Kristýna Křemenáková
Jitka Břízová
Kiegészítő információk
Időtartam: 40+30 perc
Felvonások: 2
Korhatár: 14 éven felülieknek
A rendező

A cseh koreográfus, táncos, színpadi rendező és tanár, Martin Dvořák nemzetközileg sokoldalú művészként el ismert. A moz Együttműködött a Wiener Staatsoper, a Teatro Regio Torino, az Oper Frankfurt, az Oper Graz, az Oper Köln, a Theater Regensburg, a Prágai Nemzeti Színház, a Landestheater Linz és a Tiroler Landestheater Innsbruck operaigazgatóival. Külföldi munkája során szoros kapcsolatban maradt a cseh kulturális szcénával, a ProART Fesztivál és a ProART Company művészeti vezetőjeként, amely a klasszikus zene és irodalom új koreográfiai koncepcióira fókuszált, kortárs társadalmi témákat feldolgozva.

Alkotóként dolgozott a Brünni Nemzeti Színházban, a libereci F. X. Šalda Színházban és a Brünni Filharmonikus Zenekarban. Martin Dvořák fokozta a nemzetközi együttműködést, kreatív hálózatokat és műfajok közötti párbeszédet Ausztria, Németország, Lengyelország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Magyarország, Portugália, Olaszország, Izrael, Kenya, Dél-Korea, Szlovákia és Málta művészei között. Jógaórákon járt Indiában, és a linzi Anton Bruckner Privat Universität mozgáskutatási mesterfokozatot szerzett. gása és kifejezése idióma, a klasszikus, is neoklasszikussal kezdve a modern, kortárs is alternatív Balett táncon át a musical színház stílusok és előadó- művészetig.
Brnoban született, és a helyi tánc konzervatóriumban tanult. Kapcsolatba került a Brnói Nemzetközi Színházzal.
Tanulmányai elvégzése után, Laterna Megika is Prague Chamber Balettal táncolt. 2001 óta legg inkább külföldön élt is dolgozott. Szólistaként Volksoper Wien/Tanztheater Wiennel, a Bern Ballettal, az Innsbrucki Tanztheater/Tiroler Landestheaterrel és a Linzi Landestheaterrel dolgozót, ahol fő szerepeket táncolt, el ismert epikus modern darabokban. Vendég kent, táncolt a Magyar Festival Ballettel Budapestben, a Ballett Vorpommern, a Stadttheater Fürth, a Staatstheater Darmstadt és a Staatstheater Kassel, jelentő English National Operával Londonban, a Fabulous Beast Dance Theatre, County Longford, (Írországban) és Austria’s Tanztheater Homunculus, Tanz Company Gervasi, Ich bin OK Dance Company és Theater an der Wien/Kammeroper Wien. Eddig majd nem 50 koreográfusokkal dolgozót, több mint 100 projekteken, is ő 50 darabot csinált.


Együttműködött a Wiener Staatsoper, a Teatro Regio Torino, az Oper Frankfurt, az Oper Graz, az Oper Köln, a Theater Regensburg, a Prágai Nemzeti Színház, a Landestheater Linz és a Tiroler Landestheater Innsbruck operaigazgatóival. Külföldi munkája során szoros kapcsolatban maradt a cseh kulturális szcénával, a ProART Fesztivál és a ProART Company művészeti vezetőjeként, amely a klasszikus zene és irodalom új koreográfiai koncepcióira fókuszált, kortárs társadalmi témákat feldolgozva. Alkotóként dolgozott a Brünni Nemzeti Színházban, a libereci F. X. Šalda Színházban és a Brünni Filharmonikus Zenekarban. Martin Dvořák fokozta a nemzetközi együttműködést, kreatív hálózatokat és műfajok közötti párbeszédet Ausztria, Németország, Lengyelország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Magyarország, Portugália, Olaszország, Izrael, Kenya, Dél-Korea, Szlovákia és Málta művészei között. Jógaórákon járt Indiában, és a linzi Anton Bruckner Privat Universität mozgáskutatási mesterfokozatot szerzett. 

Befogadó színház
Budapest Táncszínház – DEPO