Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest - Nagyszínpad
2023. 10. 11., 19:00
Társulat:
Kassai Állami Színház, Kassa, Szlovákia
Fesztivál:
10. MITEM
Jelenet a Hamlet című előadásból - fotó: Joseph Marczinsky
Tánc

Hamlet

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest - Nagyszínpad
2023. 10. 11., 19:00
Társulat:
Kassai Állami Színház, Kassa, Szlovákia
Fesztivál:
10. MITEM
Szerző:
William Shakespeare, Ondrej Šoth, Zuzana Mistríková
Rendező:
Ondrej Šoth
Forgatókönyv: 
Ondrej Šoth, Zuzana Mistríková
Rendező és zenei dramaturgia: 
Ondrej Šoth
Koreográfus: 
Nelson Reguera Perez, Maksym Sklyar
Díszlettervező: 
Juraj Fábry
Jelmeztervező: 
Simona Vachálková
A koreográfus asszisztense: 
Jana Kolesová-Hriadeľová, Eva Sklyarova
Ügyelő: 
Beáta Gogová, Lena Képesová
Szinopszis

Shakespeare Hamletje az egyik legtöbbet játszott dráma, amelyet ezúttal modern táncszínházi produkcióként vitt színre a Kassai Balett alkotócsapata. A Hamletből kevés újító táncelőadás készült, a projekt már csak ezért is kiemelkedő fontosságú. „A Hamlet szövege múltbeli összefüggésekről, kapcsolatokról beszél, ezért is nagyon nehéz ezt balettben megjeleníteni. Számomra árulásról, hatalmi harcokról, a szerelem lerombolásáról, a manipulációról szól, és úgy gondolom, hogy mindez nagyon aktuális téma abban a társadalomban, amelyben ma élünk.” – vallja Ondrej Šoth rendező.

„A koreográfia Kassai Balett szólistájának, Maksym Sklyarnak és a kubai Nelson Reguera Pereznek a munkája. „Az előadás kollektív alkotásként jött létre, amelyben igyekeztünk egymást inspirálni. Nelsont Frenák Pál társulatában láttam először, és meghívtam Kassára. Maksym Sklyar koreográfusként több kassai előadásban is dolgozott, tehetséges, fantáziadús, kreatív alkotó. Így jött létre a csapat, amely együtt alkotott” – teszi hozzá Šoth.

A Hamletben fellép a teljes kassai balett-társulat, a Shakespeare drámájából vett részletek Tomáš Maštalír és Táňa Pauhofová, a Szlovák Nemzeti Színház művészei előadásában hangfelvételről hallhatók. A produkcióban főként Max Richter a Testament of Youth című brit filmhez írt zenéje, valamint Byron Metcalf, István Sky és Giorgio Maineria szerzeményei hallhatók.

Szekció: MITEM+

Közreműködők
Hamlet, dán királyfi - Gennaro Sorbino
Claudius, Dánia királya - Marek Šarišský
Gertrúda, dán királyné, Hamlet anyja - Tetiana Lubska Horátio
Hamlet barátja - Dalibor Fabián
Polonius, főkamarás - Šimon Stariňák
Leartes, Polonius fia - Kostiantyn Lubko
Ophelia, Polonius lánya: Vlada Shevchenko
Hamlet a bátor, Hamlet apja, király - Martin Bányai
Osrick, udvaronc - Igor Pashko
Suu Tanaka, Nina Ravasová, Silvia Borsetti, Kristína Zemanová, Klaudia Skopintsev,Františka Vargová, Alessandra Improta, Anne-Marie Greve Myhrvold
Viktor Mikulišin, Davide Covone, Mariano Covone, Ervin Szelepcsényi, Marcell Barnabás Medvecz, Lukáš Nastišin, Igor Pashko, Tomek Siedlecki
Peter Rolík, Sergii Iegorov
Davide Covone, Mariano Covone, Lukáš Nastišin, Marcell Barnabás Medvecz
Viktor Mikulišin, Tomek Siedlecki
Peter Rolík, Sergii Iegorov, Mariano Covone
Kiegészítő információk
Időtartam: 80 perc
Nyelv: Kortárs táncelőadás magyar és angol felirattal
Felvonások: 1
A rendező
Ondrej Šoth

Koreográfus, rendező, díszlettervező. Prágában a Kamara Balett, később a Nemzeti Színház koreográfusa volt, majd 1989-ben visszatért Szlovákiába, ahol a Szlovák Nemzeti Színház és a Népi Művészeti Együttesben dolgozott. Vezette a cseh Ústí nad Labem városi színházának balett-tagozatát. Pozsonyban, Prágában, Krakkóban, Belgiumban, Párizsban, Kínában, Indiában és Japánban is tanított, dolgozott Münchenben, Salzburgban, Hamburgban, Torontóban és Lisszabonban is. 2000 és 2010, majd 2012 és 2020 között a Kassai Állami Színház balettigazgatója volt, közben két évig vezette a Szlovák Nemzeti Színházat, 2020 óta a Kassai Állami Színház ügyvezetője. Gazdag munkásságát számos díjjal ismerték el Szlovákiában és külföldön.

Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest