Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros
2023. 06. 16., 19:00
Társulat:
Szabadkai Népszínház Magyar Társulata
Színház

Három nővér

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros
2023. 06. 16., 19:00
Társulat:
Szabadkai Népszínház Magyar Társulata
Szerző:
Anton Pavlovics Csehov
Rendező:
Sebestyén Aba
Díszlettervező: 
Sós Beáta
Jelmeztervező: 
Hatházi Rebeka
Dramaturg: 
Brestyánszki B. Rozi
Zeneszerző: 
Cári Tibor
Szinopszis

Három nővér időrendben Csehov utolsó előtti színműve. A Ványa bácsi 1899. őszi sikeres bemutatója után Nyemirovics-Dancsenko rendező igyekezett rábírni Csehovot, hogy a színháznak darabot írjon. Biztatására Csehov 1900 augusztusában kezdte írni a drámát és decemberben be is fejezte azt. A darabot a Művész Színház mutatta be először 1901. január 31-én Moszkvában, majd február 28-án Szentpéterváron. Olasz, német és cseh nyelvre még az író életében lefordították. Magyarországi ősbemutatóját 1922. október 15-én tartották a budapesti Vígszínházban. 

Vajon az idő megy el mellettünk, vagy mi rohanunk el az idő mellett? A múlt, a jelen és a jövő hálójában vergődünk. Mi vezet ahhoz, hogy az idő csapdájába kerülünk? Ahelyett, hogy szembenéznénk a valósággal és önmagunkkal, könnyebb a múlt szépségét, harmóniáját, biztonságát visszasírni, vagy a jövőbe menekülni, és ott látni a boldogságunk illúzióját. Az előadás az egyedüllétről, a megszenvedett magányról, az idő múlásának könyörtelenségéről beszél, de egy eleven, sok humorral és zenével átitatott világban – amelyből lüktet az élet lehetősége.

Közreműködők
Prozorov, Andrej Szergejevics – Pálfi Ervin
Natalja Ivanovna – Magyar Zsófia
Olga – Kalmár Zsuzsa
Mása – Pámer Csilla / Béres Márta m. v.
Irina – Dedovity-Tomity Dina
Kuligin, gimnáziumi tanár – Baráth Attila
Versinyin, alezredes – Mezei Zoltán m.v.
Tuzenbach, báró, főhadnagy – Kovács Nemes Andor
Szoljonij, százados – Hajdú Tamás
Csebutikin, katonaorvos – Csernik Árpád
Fedotyik, hadnagy – Nyári Ákos
Rode, hadnagy – Rókus Zoltán
Ferapont, szolga – Budinčević Krisztián
Anfisza, dada – Pesitz Mónika
Fényterv – Majoros Róbert m.v.
Súgó/ügyelő – Kulhanek Edina
Rendezőasszisztens – Kocsis Valéria
Kiegészítő információk
Időtartam: 200 perc
Nyelv: Magyar
Felvonások: 2
Korhatár: 12
A rendező

SEBESTYÉN ABA

1973. december 8-án született, Brassóban. A marosvásárhelyi Nemzeti Színház színművésze, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vezetője.

Gyerekként a második Bölöni László akart lenni, profi szinten focizott. 16 évesen a sepsiszentgyörgyi B ligás csapat tagja volt. A kolozsvári bölcsészkaron szeretett volna végezni, és közben sportolni is, de végül a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban érettségizett 1992-ben, majd tanulmányait a Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémia színész szakán folytatta 1992 és 1996 között. Osztályvezetője, mestere Lohinszky Loránd volt. 2005 és 2008 között a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakos hallgatója volt, majd  2004 és 2010 között a l. L. Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem színháztudományi szakán volt doktorandusz. Színészi munkája mellett rendezőként és tanárként is dolgozik. Szabadidejében szívesen főz. Elmondása szerint a színészetet jobban szereti, de ha választani kellene, nem tudna, mert a színészi és a rendezői munka nem hasonlítható össze egymással. Számára a színészet az első szerelem, ugyanakkor nagy kihívás színészként és rendezőként is maximálisan teljesíteni.

Szerepeit tekintve alakításai széles skálán mozognak. Shakespeare hősöket – a Szeget szeggel Angelóját; a Szentivánéji álom Demetriusát; Edmundot a Lear királyból vagy Rómeót –  ugyanolyan jó ízléssel, mély átéléssel és empátiával alakítja, mint a Boldogtalanok Dr. Beck Gyuláját vagy akár a Mágnás Miksa Baracs Istvánját. Remek zenés színészi adottságait számos előadásban bizonyította. Színészi munkáját és tehetségét az elmúlt években több díjjal is elismerték. 1997-ben Szatmárnémeti Szentgyörgyi Albert Társaság Nívó díját, ugyanebben az évben a Brassói Kortárs Dráma Fesztivál zsűrijének Pályakezdő különdíját; 1998-ban a Romániai Országos Színházi Szövetség Uniter Pályakezdő díját; 2002-ben Nádai István emlékérmet; 2009-ben a Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma – A legjobb férfialakítás díját; 2011-ben a Bányavirág rendezéséért a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokvium – A legjobb előadás díját és 2012-ben a POSZT fődíját; 2019-ben a POSzT-on a Radnóti Színházban rendezett Székely Csaba: 10 című előadásért – A legjobb rendezés díját és ugyanebben az évben szintén a 10 előadás a Színikritikusok Díja – A legjobb előadás díjban részesült. 

Befogadó színház
Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros
Díjak, elismerések
2021 - A brassói V. Magyar Színházfesztivál nyitóelőadása