Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bethlen Téri Színház, Budapest
2023. 05. 13., 19:00
Társulat:
Váróterem Projekt, Románia
Színház

Hatodik nap

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bethlen Téri Színház, Budapest
2023. 05. 13., 19:00
Társulat:
Váróterem Projekt, Románia
Rendező:
Varga Hunor-József
Látványtervező: 
Gábor Zsófia
Mozgáskoordinátor: 
Györgyjakab Enikő
Technikus: 
Sipos Júlia
Külön köszönet: 
Made In Pata-Rât, Varga Ervin, Oana Mureșan
Szinopszis

Ember. Nő. Ember és Nő. Férfi és Nő. Nő és Férfi. Valakik, valamikor, Valaki szerint: hibáztak. Nagyon emberi történet. Két nagyon jól ismert egyén tragédiájáról. Nagyon személyes történet, és mégis: hogyan válik ennyire személytelenné? A férfiakra, mint csoportra gondolunk, a nőkre egyaránt. Hiányzik a személyesség, amihez viszonyulni tudnánk. Ha szabadulni szeretnénk, vagy felfedezünk magunkban olyan igényt, amely kibillent a felállított szabályrendszerből, a társadalom normaszegésnek értékeli és megbünteti. Mit jelent a társadalmunkban egy pár? Mi a feladata?

Előadásunk nem a teremtéstörténetben, de abból kiindulva keresi a választ. Mérlegre helyezi a kapcsolatok erejét és szánalmát, az önmegvalósítást és az intimitáskeresést, az ember esendőségét és brutalitását, a vágy erejét és a normalitás kétségbeesett látszatát. Ítéletmentes valóságot teremt, amelyben a néző könnyen megtalálja a helyét. Olyan valóság ez, amely szubjektív, intim, nem politizál és nem keres etikát. Olyan művészi alkotás, amely nem maszkulin vagy feminin, hanem emberi. Éva. Ádám. Ember. „Kész!” Az előadás létrejöttét a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Közreműködők
Varga Hunor-József
Veres Orsolya
Kiegészítő információk
Időtartam: 90 perc
Nyelv: Magyar
Felvonások: 1
Korhatár: 18
A rendező

Varga Hunor-József 1997 novemberében született az erdélyi Marosludason, Maros megyében. A kolozsvári Színház és Filmművészeti Egyetemen diplomázott színész szakon 2019-ben.

Az egyetem befejezése után a Váróterem Projekt független színházi társulat tagja lett, ahol öt előadásban is játszott: Fishez, Hatodik nap, Alkésztisz, Varjú Karcsi, Az emberek mindenfélét mondanak - utóbbi kettő színházi nevelési előadás. 2021-ben felvételt nyert ugyanazon egyetem román tagozatának rendezői mesterképzésére. Jelenleg Bukarestben él, ahol egy nemzetközi programban vesz részt a Bukaresti Nemzeti Táncközpontnál. Rendezőként a nonverbális és a fizikai színház keretei érdeklik, ez a fő kutatási és alkotói területe. Első rendezése a Hatodik nap c. mozgásszínházi előadás, amelyet a Váróterem Projekt független színházi társulatnál hozott létre. Az előadás egy duett, amely a teremtéstörténetet, azon belül pedig az első emberpár teremtésének történetét veszi alapul.

Az egyetemen több performatív installáció mellett Füst Milán Boldogtalanok c. darabját is színre vitte.

Befogadó színház
Bethlen Téri Színház, Budapest