Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza
2023. 05. 20., 19:00
Társulat:
Teatrul National I. L. Caragiale
Fotó: Florin Ghioca
Színház

Histrionics

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza
2023. 05. 20., 19:00
Társulat:
Teatrul National I. L. Caragiale
Szerző:
Thomas Bernhard
Rendező:
Alexandru Dabija
Díszlet és jelmez: 
Albu Gabi
Szinopszis

Histrionics: egy előadás az osztrák Thomas Bernhard, korunk egyik legkiemelkedőbb drámaírójának tollából, Alexandru Dabija rendezésében és Marcel Iuressel a főszerepben egy paradox himnusz a színházi művészetnek szentelve; mindemellett egy húsbavágó betekintés a néhol pitiánernek ható, tragikomikus életünkbe. 

A Bruscon szerepét alakító Marcel Iureș maró és abszurd kvázi-monológban ad életet a művészetben az abszolútumot kereső tökéletesen tökéletlen pojácának. Bruscon megalomán, embergyűlölő, hipochonder, nihilista és mértéktelen színész, író és rendező tirádákban tör ki hazája középszerűsége ellen: politikától, társadalomtól és színháztól kezdődően mindenről háborog (ez utóbbitól Bruscon állítása szerint irtózik), dühösen lázad a körülményei ellen, mert semmi és senki nem felel meg művészi ambícióinak; különösen a családja, akivel zsarnoki módon viselkedik.

Az őt támogató karakterek (akiket Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime, Afrodita Androne és Victoria Dicu alakítanak) groteszkek, már-már karikatúrák, gyakran nevetségesek; megvan bennük az a képesség, hogy a közönség egyszerre érezze őket visszataszítónak és zseniálisnak – de a karikatúra mögött megbújik Thomas Bernhard író pesszimizmusa, akinek meggyőződése, hogy az emberiségnek nincs esélye a megváltásra.

A Histrionics rendkívüli szöveggel bír, tele dühvel, kétségbeeséssel, agresszivitással, kiábrándultsággal, és fekete humorral, amelyet maga Alexandru Dabija állított színpadra 2001-ben az Act Theatre-ben, szintén Marcel Iureș-vel a főszerepben, most a Bukaresti Nemzeti Színházban elevenedik meg, egy ugyanolyan nevetségesen tragikus korban, mint korábban. 

Közreműködők
Bruscon - Marcel Iures
Mrs Bruscon - Ana Ciontea
Feruccio - Lucian Iftime
Sara - Alexandra Salceanu
Erna - Victoria Dicu
Kiegészítő információk
Időtartam: 140 perc
Nyelv: Román nyelven, magyar felirattal
Felvonások: 2
Korhatár: nincs
A rendező

Alexandru Dabija az egyik legismertebb és legtöbb díjjal rendelkező színházi rendező Romániában. Megannyi híres színházi produkció kötődik a nevéhez, nem csak Romániában. 

A bukaresti Színház-és Filmművészeti Egyetem színházi szakán diplomázott színházi rendezőként. Több mint 60 színházi előadást rendezett a legnevesebb román városokban (Shakespeare, Csehov, Ionesco, O'Neill, Molière, Goldoni, Gogol, Beckett, Boicev, Visniec).

Színházi előadásokat rendezett Berlinben, Portóban és Brüsszelben. Számos tévéműsort rendezett a Román Nemzeti Televíziónak.

Workshopokat tartott skót rendezőkkel a Youth Lothian Színházban (1995); Simultaneous Macbeth – workshop román és brit színészekkel Bukarestben; Leicester – Anglia és Glasgow – Skócia (1993); Mosaque – workshop belga és román színészekkel a La Marlagne-Belgiumban (1992).

1991–1994 és 1996–2002 között a bukaresti Odeon Színház vezérigazgatója volt.

Számos alkalommal díjazták: a legjobb rendező Romániában a New Way To Pay Old Debts című filmért; a legjobb romániai rendezőnek járó kritikusok díja Cao Yu Typhoonjáért; a kritikusok díja a legjobb romániai rendezőnek a Le Festin du Balthasar című filmért; a legjobb romániai előadás – UNITER a Zhao, az árva című alkotásért; a Legjobb rendező a Nemzeti Vígjátékfesztiválon; Nemzeti Művészeti Díj színház kategóriában a Kulturális Minisztérium által (2008); UNITER-díj a legjobb rendezőnek a Pyramus & Thisbe 4 You című előadásért (2010); UNITER Kiválósági Díj (1995); UNITER Rádiószínházi díj.

Befogadó színház
Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza