Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Gyulai Várszínház, Erkel Ferenc Művelődési Központ
2023. 06. 27., 19:00
Társulat:
Teatro Potlach
Színház

Húszezer mérföldnyire a tenger alatt

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Gyulai Várszínház, Erkel Ferenc Művelődési Központ
2023. 06. 27., 19:00
Társulat:
Teatro Potlach
Szerző:
Jules Verne
Rendező:
Pino Di Buduo
Díszlet: 
OPENLAB COMPANY, AESOP STUDIO, MOPSTUDIO
Jelmeztervező: 
Laura Colombo
Szinopszis

Az előadás ötlete abból fakad, hogy a Teatro Potlach arról is ismert, hogy a komoly színészi munkát és a színpadi jelenlétet helyezi előtérbe, emellett a legmodernebb és legfejlettebb digitális és fénytechnikai technikákat alkalmazzák.

Az előadás során a színészek szó szerint „elmerülnek” egy varázslatos, már-már álomszerű díszletben, amely digitális vetítésekből és a legmodernebb LED-lámpákból áll. Magukkal viszik a nézőt a mélytengeri világ és a titokzatos Nautilius felfedezésébe Némó kapitány vezetésével.

Jules Verne híres könyvéből egy elképesztő látványvilágú előadás születik, amely azon a felfogáson alapul, hogy a drámaszínházhoz tartozó elbeszélő technikákat digitális szcenográfiai technikákkal ötvözve a regényoldalak látomásszerű hatását alkotják újra.

Az előadás világszerte nagy népszerűségnek örvend a különböző színházakban és a fesztiválokon.

A darab a felnőtt közönségnek, valamint tinédzsereknek és gyerekeknek, 7 éves kortól ajánlott.

Közreműködők
Daniela Regnoli
Nathalie Mentha
Marcus Acauan
Irene Rossi
Giovanni Di Lonardo
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Nyelv: Olasz nyelven, magyar felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: Nincs
A rendező
Pino di Buduo

Pino Di Buduo Rómában született és a Római La Sapienza Egyetemen végzett kiváló eredménnyel. Az egyetemen Cirese (kulturális antropológia) és Carpitella (néprajz) professzorok mellett dolgozott asszisztensként két éven keresztül. 1975-ben részt vett egy hathónapos nemzetközi színészi szemináriumon Odin Teatrettel, Eugenio Barba rendezésébén Dániában. 

1976-ban Daniela Regnolival megalapították a Teatro Potlach-ot Fara Sabinában, ahol azóta is aktívan dolgozik művészeti igazgatóként. Ez a szerep magában foglalja az intenzív művészi tevékenységet az előadások készítése során, különleges projektek létrehozását és fesztiválokon való részvételt világszerte.

1991-ben megalkotta a “Láthatatlan Városok” nevű projektet, mely a városok és az általuk hordozott emlékek köré épül. A program még ma is széles körben működik nemzetközi szinten: az évek során több mint hatvan ilyen “Láthatatlan Város” jött létre (Olaszország, Franciaország, Ausztria, Egyesült Királyság, Dánia, Brazília,, Texas, Irán, stb.). Pino Di Buduo több mint negyven éve folytat intenzív pedagógiai tevékenységet, szemináriumokat és gyakorlati workshopokat szervez fiatal színészek és rendezők számára. Emellett számos olaszországi és külföldi egyetemmel működik együtt (La Sapienza, Roma Tre, a Salvador de Bahia Szövetségi Egyetem és a Porto Alegre Brazíliában). Számos konferencián és kongresszuson vesz rész szerte a világon.

2003 óta társult tagja a Párizs VII Egyetem (Franciaország) rangos Maison des Sciences de l’Homme-nak is. 1976 óta a Teatro Potlach mind a negyven előadását és több mint hetven projektjét rendezte olasz, angol, spanyol, portugál és francia nyelven a világ harmincnyolc országában.

Írásos művei közül: 

  • Giornate del film etnografico italiano [Az olasz néprajzi film napjai] (1950 - 1976), szerkesztette Pino Di Buduo, Róma, Olasz Tudományos Filmművészek Szövetsége, 1977.
  • La scuola dello sguardo attraverso il progetto “Città Invisibili”. Note del regista sulla drammaturgia degli spazi [Tanulja meg, hogyan nézzen át a „Láthatatlan Városok” projekten. Rendezői feljegyzések a tér dramaturgiájáról], a Velencei Képzőművészeti Akadémia 2002-es évkönyvében, szerkesztette Alberto Giorgio Cassani, Padua, Il Poligrafo, 2013, pp. 269-290; és a Teatro e parateatro come pratiche educative. Verso una pedagogia delle arti [A színház és a parateátrum mint oktatási gyakorlat. A művészetpedagógia felé], szerkesztette Maria D’Ambrosio, Nápoly, Liguori Editore, 2013, pp. 155-167.
  • «Città Invisibili» a Londrina. Sopralluoghi e rappresentazioni [«Láthatatlan Városok» a Londrinában. Ellenőrzések és képviseletek], a Teatri, Luoghi, Città [Színházak, Helyek, Városok], szerkesztette Raimondo Guarino, Róma, Officina Edizioni, 2008, pp. 87-106.
  • Conversazioni sul progetto «Città Invisibili» [Beszélgetések a  «Láthatatlan Városok» projektről], szerkesztette Carla di Donato, a könyvben: Teatri, Luoghi, Città [Színházak, Helyek, Városok], szerkesztette Raimondo Guarino, Róma, Officina Edizioni, 2008, pp. 107-120.
  • Franco Cordelli A rendezett színház hanyatlása című művében is szerepel Pino Di Buduó rendezése, az Angyalok a város felett című darab, Róma, Editoria & Spettacolo, 2014. Ez a könyv nyolcvanegy cikkből áll, amely eredetileg a Corriere della Serában jelentek meg 1998 és 2013 között, amelyeket olasz és külföldi kortárs rendezőknek szenteltek, „akik előadásait a Noughties legjelentősebb előadásaként ajánlják”.
Befogadó színház
Gyulai Várszínház
Díjak, elismerések
CREARR, 2010 - Első díj
Fadjr Nemzetiközi Színházi Fesztivál, 2012 - Legjobb színésznő díja
Bahia, Brazilia, 2012 - Legjobb előadás
XIV. Bharat Rang Mahotsav Fesztivál, 2012
A Kerala Sangeetha Nataka Akademia díja, 2012