Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 05. 04., 19:00
Társulat:
Dimitris Papaioannou
Fesztivál:
9. MITEM
Tánc

INK

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 05. 04., 19:00
Társulat:
Dimitris Papaioannou
Fesztivál:
9. MITEM
Szerző:
Dimitris Papaioannou
Rendező:
Dimitris Papaioannou
Díszlettervező: 
Dimitris Papaioannou
Jelmeztervező : 
Dimitris Papaioannou
Koreográfus: 
Dimitris Papaioannou
Dramaturg: 
Dimitris Papaioannou
Zeneszerző: 
TBC
Szinopszis

A sötétségbe borult univerzum őrzője megpróbálja fenntartani világának rendjét. A feladat roppant törékeny egyensúlyozás, amelyre egyedül csak ő képes. A föld gyomrából érkező betolakodó megzavarja magányos létét, gyengédséggel átitatott, kegyetlenségig fajuló gyötrelmet hozva rá. Dimitris Papaioannou, a lenyűgöző táncos Šuka Horn kíséretében egy párbajba torkolló duet során a valóság határait kutatja a sci-fi és a horror szűrőjén keresztül. Az eredmény egy lebilincselő hajsza, egy rémálomszerű hajtóvadászat... avagy csak mi próbálunk megszökni saját tudatalattink elől?

Az előadás a MITEM Fesztivál része.

Közreműködők
Šuka Horn
Dimitris Papaioannou
TBC
Kiegészítő információk
Időtartam: 55 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 16
A rendező
Dimitris Papaioannou / Julian Mommert
Dimitris Papaioannou / Julian Mommert

Az 1964-ben Athénban született Dimitrisz Papaiannou festőként és képregényrajzolóként szerzett először elismerést, majd rendezőként, koreográfusként, előadóművészként, díszlet-, jelmez-, smink- és világítástervezőként az előadóművészet felé fordult.

1986-ban megalapította az Edafosz Táncszínházat, eredeti színpadi produkcióinak első bástyáját. Az undergroundból indult színházi társulat az eddig elfogadott normákkal kísérletezve nagyszámú elkötelezett követőre tett szert.

Az Edafosz társulat működésének 17 éve során kitörölhetetlenül rányomta bélyegét a görögországi művészeti életre.

Papaioannou széles körben 2004-ben vált ismertté, az athéni olimpiai játékok nyitó- és záróünnepségének rendezőjeként.

Nevéhez olyan kísérleti színházi előadások köthetőek, mint a "2" (2006), a Görög Nemzeti Színház újranyitására készült Nowhere (2009), valamint a Pallasz Színházban rendezett Inside (2011). A Still Life (2014) volt az első olyan előadása, amely turné keretében bejárta Európát, Dél-Amerikát, Ázsiát és Ausztráliát.
25 produkciója széles spektrumot ölel fel, a többezres tömegeket megmozgató előadásoktól az egészen intim darabokig, amelyeket a legkülönfélébb helyszíneken állított színpadra: a híres athéni, underground squat színházától* az epidauroszi ókori színházig, olimpiai stadionoktól a párizsi Théâtre de la Ville-ig. A The Great Tamer (2017) volt az első nemzetközi társrendezése, tíz társproducerrel, köztük az Avignoni Fesztivállal.

Az előadás két és fél évig turnézott 4 kontinensen, 23 országban és 38 városban. A produkció 2017-ben elnyerte az Európai Színházi Díj különdíját, Papaioannout pedig 2019-ben jelölték az Olivier- díjra a „Kimagasló eredmény a táncművészetben" kategóriában. 2018-ban ő lett az első vendégkoreográfus, aki a Tanztheater Wuppertal Pina Bausch társulatával új, egész estés előadást hozott létre: a Since she premierje 2018 májusában volt. Dimitris Papaioannou 2020 szeptemberében a Torinodanza Fesztiválon mutatta be az INK című előadását, amelyet ő és Šuka Horn adtak elő. Legújabb, Transverse orientation című alkotását 2021 júniusában mutatták be, és a tervek szerint a világ több mint 30 városában készülnek bemutatni. A produkciót 2022-ben Londonban az Oliver-díjra jelölték a „Legjobb új táncprodukció” kategóriában.

Befogadó színház
Nemzeti Színház
Díjak, elismerések
UBU Award (a legjobb külföldi előadás 2020-21-ben Olaszországban)