Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár – Nagyszínpad
2023. 04. 04., 19:00
Társulat:
Prágai Kamarabalett
Tánc

Intimate Clouds

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár – Nagyszínpad
2023. 04. 04., 19:00
Társulat:
Prágai Kamarabalett
Koreográfus:
Jiří Pokorný és Petr Zuska
Színpad- és jelmezterv: 
Jan Nečas
Színpad- és fényterv: 
Petr Zuska
Zene : 
Yukari Sawaki
Zenei rendező: 
Zemlinsky Quartet
Szinopszis

A Prágai Kamarabalett 2022 májusi bemutatójára készítette el új alkotását Petr Zuska koreográfus Leoš Janáček második vonósnégyesére, az Intimate Letters” – Bizalmas levelekre. Zenei közreműködő a Zemlinsky Quartet. A koreográfiát Dr. Ivan Dunovský emlékének ajánlja az alkotó, aki hosszú ideig támogatta Prágai Kamarabalett társulatának.

Az est folyamán bemutatásra kerül Jiří Pokorný koreográfiája, a „Black Clouds Don’t Cry” (Fekete Felhők Nem Sírnak) is. A darab felfedezi az álarcok és a rejtett emóciók jelenségét, amely téma ismét időszerűvé vált társadalmunkban.

BLACK CLOUDS DON’T CRY (2013.)

Koreográfus: Jiří Pokorný

Zene: Yukari Sawaki

A „Fekete Felhők Nem Sírnak” című produkciót a tudatosan vagy tudattalanul lelkünkben elnyomott, rejtett érzelmek és gondolatok ihlették. Testünk kemény, kagylószerű héjjá alakul át, elrejtve a felszín alatti eredeti arcunkat.

INTIMATE LETTERS (2022.)

Koreográfus: Petr Zuska

Zene: Leoš Janáček 

Az "Intimate Letters" című vonósnégyest Leoš Janáček komponálta 1928-ban, melyhez az  ihletet a nála negyven évvel fiatalabb házas asszonyhoz fűződő szerelmi kapcsolata adta. Úgy tekinthetünk a műre, mint a kettejük közt folyt levelezésre a zene nyelvén elmesélve.

Közreműködők
Prágai Kamarabalett táncosai
Zemlinsky Quartet
Kiegészítő információk
Időtartam: 67 perc
Felvonások: 2
Korhatár: 12 éves kortól
A rendező

Jiří Pokorný

Jiří Pokorný 1981-ben született Prágában. Miután 2000-ben a Prague Dance Conservatoryn befejezte tanulmányait, a prágai Laterna Magikánal kezdett táncolni. Három évvel később a Netherlands Dans Theatre 2-hoz csatlakozott, majd az NDT 1-nél folytatta karrierjét. Összesen hét évet töltött az NDT-nél, majd a vancouveri kortárs társulathoz a Kidd Pivot-hoz szegődött.

Táncos évei alatt olyan neves alkotókkal dolgozott együtt, mint például Jiří Kylián, Mats Ek és Paul Lightfoot. Számos rangos színházban lépett színpadra világszerte: Paris Opera, Teatro Real Madrid, Joyce Theatre New York, hogy csak néhányat említsünk. 

Jiří 2013-ban kezdte meg alkotói tevékenységét. Szabadúszó koreográfusként kezdett dolgozni, együttműködve számos európai és észak-amerikai színházzal. Többek közt az NDT-nek, a budapesti Nemzeti Táncszínháznak, a Prágai Kamarabalettnek a Basel Balletnek és a portlandi North West Dance Projectnek alkotott darabokat. 

Jiří alkotói munkásságán kívül oktatói tevékenységet is folytat. Fiatal koreográfusok számára tart képzéseket az általa vezetett Pioneer Project elnevezésű program keretében a hágai Korzo Theatre-ben. 

Petr Zuska

Petr Zuska egy igazán különleges, tipikusan európai profilú koreográfus, aki több világhírű balettegyüttessel dolgozott már együtt. Darabjai szofisztikáltak, erőteljesek, a szimbólumok világára, archetípusokra, morális kérdésekre reflektálnak. Egyike azon ritka koreográfusoknak, akik képesek valódi humorral, leleményességgel átitatni munkáikat. 

Tanulmányait a prágai Academy of Performing Artson végezte, ahol koreográfiát és nonverbális színház rendezést tanult. 

Előadóművészi karrierje során többek közt a Pantomima Ladislava Fialkynál, a Prágai Kamarabalett társulatánál, Münchenben és Augsburgban dolgozott szólistaként. Klasszikus balettprodukciók mellett neves kortárs koreográfusok műveiben szerepelt, például Jiří Kylián, Mats Ek és Robert North darabjaiban. A világ számos országában lépett színpadra, mindamellett állandó vendégművész volt a brnói Nemzeti Színházban és a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban. 

2002-től 2017-ig a Cseh Nemzeti Balett társulatának művészeti igazgatója. Ez idő alatt a társulat a világ 36 prominens színpadán lépett fel: Moszkvában, Washington D.C-ben, Athénban, Pekingben – csak hogy néhányat említsünk közülük. 

1990 óta több mint 60 produkcióhoz készített koreográfiát cseh és nemzetközi társulatoknak egyaránt, s számos neves díjat nyert alkotásaival. 

Befogadó színház
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár