Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bóbita Bábszínház, Pécs
2023. 05. 15., 21:00
Társulat:
Keiin Yoshimura, Japán
Photo: Francesco Galli
Tánc

Kamigata Mai – nó tánc

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bóbita Bábszínház, Pécs
2023. 05. 15., 21:00
Társulat:
Keiin Yoshimura, Japán
Szinopszis

Mai a lélek ébredése. Mai ima a Magasságoshoz. Mai az Abszolút iránti szeretet. És mai a természet gyönyöre Japánban. A mai segítségével imádkozunk az Egyhez, hogy a világon békében és szeretetben élhessünk.

A kamigata-mai Japán Kamigata (Kiotó–Oszaka) régiójában született és fejlődött ki a 16. században. A nó és a kyogen tánchagyományaira alapult, míg néhány elem a bunraku báb- játék mozgásait követte. A nó, a kyogen és a bunraku előadói jellemzően férfiak, míg a kamigata-mai táncosai főként nők.
Az előadás, amelyet So Sugiura kíséretében láthat a közönség, négy részből áll.

1. Yashima (15 perc) egy hely neve Japánban, ahol egy történelmi csatát vívtak. A táncban egy szerzetes halad át Yashima tájain. Találkozik egy harcos szellemével, aki részt vett a csatában, és aki elmeséli halála történetét.

2. A Kitsune no Yomeiri (Egy róka házassága, 15 perc) egy komikus tánc. Japánban a róka házasságnak nevezik azt, amikor egyszerre süt a nap és esik az eső. Ez a tánc tehát egy róka házasságát mutatja be.

3. Közjáték (15 perc) Keiin Yoshimura két asszisztense segítségével a nézők előtt átöltözik, és bemutatja a különböző karakterek által használt női és férfi jelmezek különböző rétegeit.

4. A Yuki-t (20 perc) a kamigata-mai legjobb női táncának tartják, valamint az egyik legnépszerűbb jiuta tánc. A szöveg egy buddhista szerzetesnő történetét meséli el, aki azóta él a zárdában, mióta fiatal kurtizánként csalódott szeretőjében. A hóban felhangzó templomharang előhívja múltbeli bánata emlékeit.

Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest