Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Pécsi Horvát Színház
2023. 04. 20., 14:00
2023. 04. 20., 18:00
Társulat:
ANEMODOURA - Báb- és árnyszínház
Bábszínház

Karagiozis és a sárkány

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Pécsi Horvát Színház
2023. 04. 20., 14:00
2023. 04. 20., 18:00
Társulat:
ANEMODOURA - Báb- és árnyszínház
Szerző:
Babis Kostidakis
Rendező: 
Babis Kostidakis
Szinopszis

Az “Anemodoura” Báb- és Árnyszínház a Karagiozis és a Sárkány című előadásában a híres görög népi árnyjáték-karakter kalandjait mutatja be, a bábos (Babis Kostidakis) improvizációival tűzdelve. A történet Görögországban, az oszmán megszállás idején játszódik. A hírhedt és félelmetes sárkány a legfőbb vízvezeték mellé telepedett le, ezáltal elzárva a forrást, és víz nélkül hagyva a várost. A város ura (Pasha) trónját és lányát ígéri annak, akinek sikerül megölnie a sárkányt és megmentenie a várost.

Karagiozis, történetünk főszereplője egy elszegényedett rabszolga, aki állandóan munkát keresve, korgó gyomorral jár-kel az országban. Humorát, játékosságát, kritikai ítélőképességét és tisztaságát „púpján” hordja. A nagylelkű, bátor és önzetlen lelkületű Karagiozistól viszont a tréfálkozás, a gúnyolódás, a hazugság, sőt még a verekedés és a lopás sem áll távol, ha mindezt a jó cél érdekében teheti. Az előadás során egy évszázados görög hagyományba nyerünk betekintést, ugyanakkor fény derül a jelenkor társadalmi és szociális problémáira és igazságtalanságaira is, amelyek árnyakként lapulnak a fehér vászon mögött.

Közreműködők
Babis Kostidakis
Ageliki Gounaridi
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Felvonások: 1
Korhatár: Nincs
A rendező

Babis Kostidakis Athénban született. Mivel édesapja árnyszínházi előadó volt, kiskorától kezdve kapcsolatba került a görög hagyományos árnyékszínház (Karagiozis) művészetével. Görögországban és Cipruson színházakban, iskolákban és fesztiválokon ad elő Karagiozis árnyszínházi előadásokat.

Ő maga alkotja meg az árnyékbábokat és díszleteket is, illetve gyakran részt vesz árnybábok kiállításain is. Árnyékszínházi műhelyeket (árnyékbábok készítése, animációja) szervez gyerekeknek és felnőtteknek. Babis az Antamapantahou Marionett Színházban egy kétéves képzésen tanult a bábszínház különböző típusairól és folyamatairól (tervezés, készítés és manipuláció). Számos más bábszínészi műhelyt is végzett, többek között a művészet felhasználását a mentálhigiénia és a gyereknevelés területén.

Elvégezte a Gozde Atalay által vezetett színházi bohócművészet intenzív tanfolyamát is. 2016-ban megalapította az "Anemodoura - Báb- és Árnyszínházat". Tagja a Görög Árnyszínházi Uniónak és az UNIMA Hellas bizottságának.

Befogadó színház
MárkusZínház egy Bábszínház