Előadás(ok)
Ingyenes
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum, Debrecen - Latinovits Zoltán Nagyszínpad
2023. 06. 21., 20:30
2023. 06. 22., 18:00
Társulat:
Kalam- Center For Cultural Encounters, Sri Lanka
Kalam- Center For Cultural Encounters
Színház

Készült…

Előadás(ok)
Ingyenes
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum, Debrecen - Latinovits Zoltán Nagyszínpad
2023. 06. 21., 20:30
2023. 06. 22., 18:00
Társulat:
Kalam- Center For Cultural Encounters, Sri Lanka
Szerző:
Dr. Kathiresu Rathitharan
Rendező:
Dr. Kathiresu Rathitharan
Technikus: 
Selvarasa Ragaventhan
Szinopszis

A háború alatt ez a stilizált színházi forma egyre népszerűbbé vált Srí Lanka északi és keleti régióiban. Akkoriban a darabok többsége politikai töltetű volt, egy ilyen, a háborúra vonatkozó nézeteket kifejező előadást nem támogattak, és ez a stilizált forma egyedülálló irányzatnak számított, az idősebb művészek nagymértékben hozzájárultak ennek a formának a megteremtéséhez.

Az országra a háborús idők után erősen hatottak azok következményei: a gazdasági válság, a veszteségek és traumák, a hatalmi harcok és összeesküvések. Emiatt felütötte a fejét a vesztegetés és a korrupció. A kialakult helyzet társadalmi különbségektől függetlenül szolidaritást ébresztett az emberek között. Ez az előadás is a fent említett valóságot tükrözi. A jelenlegi oktatási rendszer semmilyen módon nem járult hozzá a mostani nehézségek kezeléséhez. Az adósságteher viselése a hétköznapi embertömegekre marad. Végül még az ágyékkötőjük is odavész.

Közreműködők
K. Rathitharan
Ponipus Thairiyanathan Justin Jelood
John Mariyathas K. Nicholas
Meyianathan Ketheeswaran
Arunthavanathan Pirashanth
Sivarasa Pratheep
Kiegészítő információk
Időtartam: 45 perc
Nyelv: Nonverbális
Felvonások: 1
Korhatár: 15 éves kortól
A rendező

Dr. Kathiresu Rathitharan jól ismert szövegíró és rendező, valamint a Jaffnai Egyetem Képzőművészeti Tanszékén a Dráma és Színház szak adjunktusa. Doktori tanulmányait az indiai Hyderabad Central University Színházművészet szakán végezte.

Dr. Rathitharan 1985-ben írta és rendezte első darabját, a VelikkulYaanai-t. Azóta több mint 30 darabot rendezett az általa  írt szövegkönyvek alapján, és mintegy 15 lefordított és eredeti szövegkönyv alapján készült darabot rendezett más művészektől. 25 színpadi drámában is játszott.

A dráma és a színházművészet területét tekintve, munkássága a sri lankai Tamil Színház hagyományain alapulói gyermekdarabokra, társadalmi színdarabokra, utcai drámákra, vígjátékokra, klasszikus színdarabokra, pantomimre, költői drámákra, kísérleti színdarabokra, valamint fórumszínházra terjed ki.

Befogadó színház
Csokonai Színház, Debrecen