Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Vigadó, Budapest
2023. 04. 20., 16:30
2023. 06. 25., 22:00
Fesztivál:
9. MITEM
Kiállítás

LÁTVÁNYTÉR 15 – A Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságának kiállítása

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Vigadó, Budapest
2023. 04. 20., 16:30
2023. 06. 25., 22:00
Fesztivál:
9. MITEM
Szinopszis

A Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságának kiállítása

Vigadó Galéria V. és VI. emeleti kiállítótermek

Első LÁTVÁNYTÉR kiállítást 2010-ben rendezte meg a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (MALÁT) közös szervezésében, az Olof Palme házban. A kiállítást az a gondolat hívta életre, hogy bár az alkotók munkája nélkül nem jönnének létre az előadások, nem születne meg a színpadon az a bizonyos „varázslat”, a nagyközönség előtt nevük és munkájuk mégis leginkább ismeretlen. A 2010 óta „LÁTVÁNYTÉR” sorozatcím alatt évente megrendezett tárlatok sokat tettek és tesznek a szakma láthatóságért, elismertségéért.

Az idei, a Színházi Olimpia keretében megvalósuló kiállítás nyílt felhívással a teljes szakmát szólította meg, a jelentkező tervezők maguk döntöttek el, mely munkájukat kívánják ezen a fórumon megmutatni az elmúlt 15 évből. Minden díszlet-, jelmez- világítás- és bábtervező 2008 és 2023 közötti időszakban megvalósult egy munkájával nevezhetett. A kiállítók névsorára tekintve elmondható, hogy több generáció képviselteti magát, számos fiatal alkotó is szerepel a tárlaton.

A kiállítás anyaga szükségszerűen szubjektív és esetenként csak egy kis részét mutatja be a művész életművének. Mindez csak töredéke a magyar látvány-, díszlet-, jelmez- és bábtervező szakma által vizuálisan megálmodott megannyi előadásnak az elmúlt 15 évben.

A kiállítótérbe nem csak tablók kerültek, de eredeti tervek, díszletelemek, makettek, bútorok, bábok és jelmezek egyaránt. A kiállítást a szakmai közeget kitágítva, a nagyközönség számára álmodták meg a szervezők – remélve, hogy az elmélyülésre alkalmat adó kulisszák mögötti élmény által testközelből, „szemmagaságban” találkozhatnak ezekkel a munkákkal, reflektorfény helyett nappali fényben, az illúzió helyett az illúziókeltés mesterségbeli tudását csodálva.

Kiállítók névsora:

Balla Ildikó, Berzsenyi Krisztina, Birta Gábor, Bognár Eszter, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Dévényi Rita, Kentaur Erkel László, Füzér Anni, Herman Anett és Pajor Patrícia, Hoffer Károly, Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Horváth Kata, Ignjatović Krisztina, Bianca Imelda Jeremias, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Kiss Borbála, Michac Gábor, Molnár Zsuzsa, Németh Anikó, Orosz Klaudia, Palya Gábor, Papp Janó, Rákay Tamás, Rátkai Erzsébet, Rózsa István, Székely László, Szendrényi Éva, Szlávik István, Tordai Hajnal, Tóth Kázmér, Varjas Zsófi, Varsányi Anna, Vereckei Rita, Virág Vivien, Zeke Edit

Kurátor: Balla Ildikó

Szervező: Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (MALÁT) 

További információk:

A kiállítás helyszíne: Vigadó Galéria V. és VI. emeleti kiállítótermek

Cím: 1051 Budapest, Vigadó tér 2.

Megnyitó: 2023. április 20., csütörtök, 16:30 óra