Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bethlen Téri Színház, Budapest
2023. 06. 08., 19:00
Társulat:
Krakowski Teatr Tańca, Lengyelország
Light Room (Fotó: Dusa Gábor)
Tánc

Light Room

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bethlen Téri Színház, Budapest
2023. 06. 08., 19:00
Társulat:
Krakowski Teatr Tańca, Lengyelország
Szerző:
Magda Niedzielska
Koreográfus:
Magda Niedzielska
Díszlet- és jelmeztervező, dramaturg: 
Magda Niedzielska
Zene: 
Özgür Ede
Szinopszis

A projekt ihletője a testnek a fényhez és a sötétséghez való viszonya. Azt vizsgáljuk, hogy a sötétség jelenléte hogyan befolyásolja az emberi viselkedést. Az, hogy nem látjuk, és nem látjuk teljesen a fizikai környezetet és más testeket, megváltoztatja a perspektívát, és más módon ébreszti fel fókuszunkat. A spektrum másik oldalán a fénysugarak áthatolnak a szöveteken, különösen a bőrön és a fasciákon, mélyen behatolva azok struktúráiba. A vízben lévő napfényhez hasonlóan az UV-, a látható és az infravörös fény részben visszaverődhet a bőr és a szem külső felületéről, és a szövetekbe belépve különböző irányokba (beleértve a hátrafelé irányulót is) szóródnak a mikroszkopikus részecskék és struktúrák, például a rostok által. A látható fényspektrumot a pigmentek és a vér erősen elnyelik. Ezek a mozgási tulajdonságok, amelyek a fény bőrrel való reakcióját alkotják – abszorpció, reflexió, transzmisszió és szóródás – a táncstruktúrák létrehozásának inspirációjává válnak. 

A modern tudomány megerősíti, hogy a testünk nemcsak elnyeli a fényt, hanem termeli is, méghozzá olyan mennyiségben, amelyet az emberi szem nem ismer fel – szó szerint ragyogunk. A sötétség és a fény közötti játék irányítja a közönség figyelmét, és szervezi az előadás dramaturgiáját. 

 

Közreműködők
Barna Krisztián
Dabóczi Dávid
Gyevnár Réka
Horváth Léna
Kindl Gábor
Kisbakonyi Edmond
Mohai Cintia
Sinka Lídia
Kiegészítő információk
Időtartam: 45 perc
Felvonások: 1
Korhatár: nincs
A rendező
Magda Niedzielska

Magda Niedzielska a varsói Fryderyk Chopin Zeneművészeti Egyetem koreográfia és táncelmélet szakán, valamint a łódzi AHE táncpedagógia szakán szerzett diplomát. A Jagelló Egyetemen kulturális menedzsment szakon posztgraduális tanulmányokat folytatott. Részt vett az izraeli Kibbutz Contemporary Dance Company nemzetközi programjában, és a madridi Elephant in the Black Box Junior Dance Company táncosa volt. Jelenleg a Krakkói Táncszínház munkatársa. 

Koreográfusként a Közép-Európa Táncszínházzal dolgozott együtt, és olyan előadásokat hozott létre más koprodukciókban többek között, mint a "Frality", a "Humanimal", az "an_na", a "try no to". Krakkó város kétszeres ösztöndíjasa, továbbá a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumának "Kultúra a világhálón" programjának ösztöndíjasa, emellett kétszer részesült a NIMiT Nemzetközi Tevékenységi Támogatásban. 

Rendszeresen tart kortárs táncórákat és workshopokat Lengyelország-szerte, társszerzője a "Reflex of the City" (Krakkó város támogatásának részeként) és a "Touch the Movement" (a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumának támogatásának részeként) című workshop-sorozatoknak.

Befogadó színház
Közép-Európa Táncszínház, Budapest