Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Jászai Mari Színház, Népház, Tatabánya
2023. 04. 03., 19:00
Társulat:
Kassai Állami Színház
Fotó: Joseph Marčinský
Színház

Liliom

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Jászai Mari Színház, Népház, Tatabánya
2023. 04. 03., 19:00
Társulat:
Kassai Állami Színház
Szerző:
Molnár Ferenc
Rendező:
Martin Čičvák
Díszlettervező: 
Katarína Holková
Jelmeztervező: 
Pusztai Judit
Koreográfus: 
Ladislav Cmorej
Dramaturg: 
Peter Himič
Zeneszerző: 
Tóth Péter
Szinopszis

Závoczky Endre, azaz becenevén Liliom, egy jóképű nőcsábász, kemény fickó, egy körhintás, akinek a tekintete nemcsak a cselédlányokon, hanem a gazdag úrinőkön is megakad. Amikor végre rátalál a szerelem, elveszíti a munkáját. Bűn, bűntudat, büntetés, esély követik egymást.

A múlt század eleji szentimentális történet, a nagyvárosi prolik életének társadalmi tükrévé válik, amely a bűnözés természetének örökké visszatérő kérdéseit feszegeti. Ebben a tragikomikus történetben több szálon fonódnak össze a város peremén élők szerelmi kétségei, társadalmi, párkapcsolati és pszichológiai kérdéseket felvetve. A történetnek van egy rendhagyó, transzcendentális felhangja is.

Martin Čičvák mai rendezésében a darab egyetemes témái nyílnak meg előttünk. A Liliom Molnár Ferenc legismertebb darabja, melyből számos filmes és televíziós feldolgozás került bemutatásra.

Közreműködők
Liliom - Marek Geišberg, a.h.
Julka - Alena Ďuránová
Marika - Tatiana Poláková
Handsome - Tomáš Diro
Hugo - Jakub Kuka
Muškátová - Dana Košická
Bezinková - Katarína Horňáková
The First Detective - Michal Soltész
The Second Detective - Matej Marušin
Linzman - Martin Stolár
Suicide rich - Andrej Palko
Suicide poor - František Balog
Heavenly Secretary - Lívia Michalčík Dujavová
Lujza - Katarína Novotková, a.h. / Eva Sofia Baníková, a.h.
Musician - Peter Tóth, a.h.
Girls on the carousel - Katarína Novotková a.h., Eva Sofia Baníková a.h., Nina Uličná a.h., Paula Lopatovská a.h.
Kiegészítő információk
Időtartam: 145 perc
Nyelv: Eredeti nyelven, magyar és angol felirattal
Felvonások: 2
Korhatár: 15
A rendező
Fotó: Pavel Nesvadba

Martin Čičvák a brünni Janáček Zene- és Előadóművészeti Akadémia színházi rendezői szakán tanult (Alois Hajda mellett), és már egyetemi évei alatt számos izgalmas produkciót alkotott, valamint saját darabjait is színpadra állította (A ház, ami jól megy; Szonja, az ügynök). 

1999 és 2004 között a Brünni Nemzeti Színház dráma tagozatának volt rendezője.

Első jelentős produkciója, Thomas Bernhard Immanuel Kant című művének adaptációja, ami 1999-ben Radok Alfréd-díjat hozott neki az Év tehetsége kategóriában. 

2000 óta a prágai Činoherní Drámai Klubszínház művészeti vezetője és rendezője.

Az elmúlt években több prágai színházzal dolgozott, számos jelentős előadást alkotva meg: Klubszínház (Tennessee Williams: Macska a forró bádogtetőn, 2022; Peter Shaffer: Equus, 2021), Prágai Városi Színház-ABC (Charlie Chaplin A nagy diktátor című filmjének adaptációja, 2021), Prágai Városi Színház-Rokoko (David Grossman: Egy ló besétál egy bárba című regényének adaptációja, 2020), Pod Palmovku Színház (Csehov: A cseresznyéskert, 2021), az Ungelt Színház (Stephen Temperley: Souvenir, 2021) és a Vinohrady Színház (Viktor Dyk: Don Quijote bölcsességre térése, 2020).

A Pozsonyi Nemzeti Színházban 2004-ben mutatkozott be először, Ronald Schimmelpfennig Az arab éjszaka című drámájának rendezésével.  A szlovák színházi kritikusok által adható Dosky díjat több kategóriában is elnyerte.

A kritikusok díjazták továbbá Schiller: Ármány és szerelem (2007), Georg Büchner: Leonce és Léna (2008) és J. W. Goethe: Faust (2010) című művekből készült rendezéseit is. 

Martin Čičvák 2004 óta rendszeresen együttműködik a pozsonyi Aréna Színházzal.  Magyarországon 2019-ben a Vígszínházban mutatták be John Cassavetes Premier című filmjének színházi átdolgozásából készült rendezését. 

Martin Čičvák 2003-ban a Prágai Nemzeti Színházban mutatkozott be, Bertolt Brecht A szecsuáni jóember című darabjának rendezésével, amelyet az Ezeregyéjszaka (2005), valamint William Shakespeare: A velencei kalmár (2009) és A héja szelídítése (2011) című darabok rendezései követtek.

Operaprodukciókat is készített, többek között a pilseni Josef Kajetan Tyl  Színház (Vincenzo Bellini: Capuletek és a Montague-k (Rómeó és Júlia) 2001;  W. A. Mozart: Szöktetés a szerájból, 2003) és a prágai Nemzeti Színház (Mozart: Così fan tutte, 2010; Verdi: Macbeth, 2015) számára.

Befogadó színház
Jászai Mari Színház, Népház, Tatabánya