Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Vígszínház, Budapest
2023. 04. 27., 19:00
Miskolci Nemzeti Színház
2023. 05. 03., 19:00
Társulat:
Kolozsvári Állami Magyar Színház
Színház

Macbett

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Vígszínház, Budapest
2023. 04. 27., 19:00
Miskolci Nemzeti Színház
2023. 05. 03., 19:00
Társulat:
Kolozsvári Állami Magyar Színház
Szerző:
Eugène Ionesco
Rendező:
Silviu Purcărete
Díszlettervező: 
Helmut Stürmer
Jelmeztervező: 
Lia Manțoc
Dramaturg: 
Visky András
Zeneszerző: 
Vasile Șirli
Magyar nyelvre fordította: 
Bognár Róbert
Szinopszis

Ionesco Macbettje nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Kérlelhetetlen humorral mutatja be azt a közéletet, amelyet egyedül a folyamatosan szított ellenségeskedés mozgat és hajszol bele a káoszba. A ionescói Macbett ugyanakkor az összeesküvés abszurdja is. Meglepő elevenséggel szólítja meg a mai nézőt.

Shakespeare Macbeth-je szörnyeteg, egyszersmind persze báb is, és Lady Macbeth is szörnyeteg. Az én Macbettem nem szörnyeteg. Csak ugyanolyan gyáva, gyalázatos és hataloméhes, mint Duncan, Banco, Glamiss vagy Candor. Átlagember. – mondja Ionesco pikírt, az ember morális és intellektuális ürességét inszcenáló darabjáról. Arra hívja fel a figyelmet, még a hidegháború éveiben, hogy a politikát elárasztották a gondolattalan, kisstílű, és a megszerzett hatalomhoz véres körmökkel kapaszkodó tucatemberek, akik nem látnak túl a politikai ellenfél megsemmisítésének beszűkült logikáján. A harmincas években fölbukkant lehetőség – hogy tudniillik szabad választások juttatnak hatalomhoz uralom-mániás, a vérfürdők bűvöletében politizáló pojácákat – nem a múlté, hanem velünk élő kísértés, amivel jobb szembenézni, semmint a felvilágosultság álhitével megismételni a szörnyűségeket.

Visky András
Közreműködők
Macbett - Bogdán Zsolt
Banco - Viola Gábor
Duncan - Bács Miklós
Lady Duncan / Lady Macbett - Vindis Andrea
Glamiss - Dimény Áron
Candor - Váta Lóránd
Macol - Bíró József
Clown - Kántor Melinda
Komorna - Pethő Anikó
Komorna - Román Eszter
Katona - Balla Szabolcs
Tiszt - Bodolai Balázs
Ordonáncok / Inasok - Buzási András, Gedő Zsolt, Kiss Tamás, Marosán Csaba
Kiegészítő információk
Időtartam: 150 perc
Nyelv: Magyar, angol felirattal
Felvonások: 2
Korhatár: 14
A rendező

Silviu Purcărete (1950) színházi, opera- és filmrendező. Művészi pályáját 1974- ben kezdte Bukarestben, rendkívüli alkotásaival rövid idő alatt ismertté vált. 1986-ban Goldoni Terecskéjének átdolgozásból készült előadással elnyerte az ATM nemzeti díját. 1989 és 1996 között a Craiovai Nemzeti Színház rendezője, ahol országos és nemzetközi szinten elismert előadásokat rendezett. 1992-ben a bukaresti Bulandra Színház művészeti igazgatója.

1996-ban a franciaoszági Limoge-ban működő Théâtre de l’Union Nemzeti Drámaközpontjának volt az igazgatója, ahol az Oreszteia, Három nővér és Don Juan című előadásokat rendezte, és fiatal színészek számára színitanodát alapított. 2012-ben létrehozta saját színtársulatát.

2009-ben a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház Faust előadása az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál kiemelt produkciója, a darabban Mephistophelest alakító Ofelia Popii pedig elnyeri a Herald Angel Award díjat. 2012-ben Silviu Purcărete Valahol Palilulában címmel megrendezi első filmjét.

Emlékezetes színpadi rendezései: D. R. Popescu A kertitörpe; Übü király Machbeth-jelenetekkel, Alfred Jarry és W. Shakespeare nyomán; W. Shakespeare – Titus Andronicus; Phaedra, Seneca és Euripidész nyomán; Aiszkhülosz A Danaidák és Oreszteia; W. Shakespeare Vízkereszt (Craiovai Nemzeti Színház), Faust, Gulliver utazásai, Farsang (Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház). Külföldi rendezések: Giacomo Puccini La Bohème (Essen), Richard Wagner Parsifal (Skót Opera), Gaetano Donizetti Roberto Devereux (Bécsi Állami Opera), Jean-Philippe Rameau Castor és Polux (Bonni Opera).

Befogadó színház
Vígszínház, Budapest
Miskolci Nemzeti Színház