Előadás(ok)
Ingyenes, regisztrációhoz
kötött
Helyszín és időpont:
Hajógyári-sziget
2023. 06. 23., 17:00
Társulat:
Színház- és Filmművészeti Egyetem
Istanbul Aydin Egyetem
Színház

Madách Projekt 2023 – Az ember tragédiája

Előadás(ok)
Ingyenes, regisztrációhoz
kötött
Helyszín és időpont:
Hajógyári-sziget
2023. 06. 23., 17:00
Társulat:
Színház- és Filmművészeti Egyetem
Rendező:
Vidnyánszky Attila
Szinopszis

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából a Színházi Olimpiával egy időszakban rendezi meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Madách Projekt elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek keretében a külföldi és hazai színművészeti képzés hallgatóinak közreműködésével kerül újra színpadra Az ember tragédiája Vidnyánszky Attila rendezésében.

A jeles évfordulóra tekintettel a mű teljesen új elképzelés szerint valósul meg. A Színház- és Filmművészeti Egyetem a Színházi Olimpia magas nemzetközi színvonalához igazodva számos külföldi színművészeti egyetemet hívott meg a Madách Projektben való részvételre. A koncepció értelmében minden egyes színt más-más ország színművész hallgatói adják elő az általuk megálmodott díszlettel, jelmezekkel és mindennek megkoronázásaként a saját anyanyelvükön.

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem a résztvevő intézmények mindegyikének lehetőséget biztosít arra, hogy külön-külön, a június elején megrendezendő kétnapos Madách-konferencia keretében adja elő a rá osztott színt, saját elképzelése szerint. Így közelről láthatjuk, mit látnak meg az egyes nemzetek Madách mesterművében.

A konferenciát követően Vidnyánszky Attila két teljes héten keresztül személyesen, intenzíven foglalkozik a diákokkal, és június végére egységgé kovácsolja az egyetemek által hozott színeket. A közös munka gyümölcseként összeállt darab bemutatójára 2023. június 23-án kerül sor a Hajógyári-sziget egyik csarnokában.

A résztvevő egyetemek hallgatói többek között Franciaországból, Angliából, Lengyelországból, Görögországból, Törökországból, Georgiából és Kanadából is érkeznek hazánkba, hogy részt vehessenek ebben a nagyszabású nemzetközi együttműködésben a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival. A projekt mind a hazai, mind a partneregyetemek hallgatóinak egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy megmutathassák tehetségüket és elkezdjék kiépíteni nemzetközi szakmai kapcsolataikat.