Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum, Debrecen – Kóti Árpád terem
2023. 06. 05., 19:00
Társulat:
Thália Színház, Budapest
Művészet
Színház

Művészet

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum, Debrecen – Kóti Árpád terem
2023. 06. 05., 19:00
Társulat:
Thália Színház, Budapest
Szerző:
Yasmina Reza
Rendező:
Béres Attila
Díszlettervező: 
Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: 
Pilinyi Márta
Zeneszerző: 
Matisz Flóra Lili
Szinopszis

Mennyire lehetünk őszinték egy kapcsolatban? Érdemes-e feláldozni tizenöt év barátságát a művészet oltárán? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ – elképesztő humorral –  Yasmina Reza kortárs francia írónő leghíresebb darabja, a Művészet. Az előadás Béres Attila rendezésében, Nagy Viktor, Zayzon Zsolt és Hevesi László szereplésével látható.

A kortárs színdarab három férfi története, akiknek barátsága tizenöt évre nyúlik vissza – ez a barátság látszik meginogni, amikor egyikük kitérőt tesz a modern művészetek felé.

Serge (Nagy Viktor) vásárol egy igen drága festményt – egy modern mesterművet –, ami teljesen fehér. Legjobb barátja, Marc (Zayzon Zsolt) pedig nem rejti véka alá cseppet sem hízelgő véleményét, mi több, a maga szabadszájúságával fejezi ki. Erősen sznobnak érzi ezt a vételt és barátja önállóságát, hiszen eddig ezen a területen hasonló volt az elképzelésük. A vitába akarata ellenére belekeveredik toleráns és nyugodt barátjuk, Yvan (Hevesi László), aki próbálja elsimítani a konfliktust. A vita, amely eleinte pusztán a művészetről szólt, egyre személyesebbé válik – előkerülnek a régmúlt fájdalmai is.Az előadás különlegessége, hogy az írónő kizárólag férfi színészekkel engedi előadni ezt a darabot, talán, mert ilyen nők nem is léteznek.

Közreműködők
Yvan - Hevesi László
Serge - Nagy Viktor
Marc - Zayzon Zsolt
Kiegészítő információk
Időtartam: 100 perc
Nyelv: Magyar
Felvonások: 1
Korhatár: nincs
A rendező

Béres Attila 1971-ben született Marosvásárhelyen.

Előbb színész, majd rendező szakon végzett (Marosvásárhely, ill. Budapest). A művészeti pálya előtt Matematikusi diplomát szerzett (Marosvásárhely). Rendezői karrierjét Egerben kezdte, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. 2006-ban a budapesti Operettszínház főrendezője lett. 2012-ben igazgatóhelyettese lett a Miskolci Nemzeti Színháznak, 2014 és 2015 között főrendező volt a Weöres Sándor Színházban, majd 2015-től a Miskolci Nemzteti Színház igazgatója.

Számtalan magyarországi rendezése mellett dolgozott a román és az orosz színházi világban. A Thália Színházban a Művészet című darab mellett korábban az Esküvőtől válóperig, a Liliom, a Hétköznapi őrületek, a Lövések a Broadwayn, illetve az Illatszertár című darabokat rendezte. 

Fontosabb díjai: 

  • A Román Zeneművészeti Szövetség nagydíja, az év legjobb zenés előadása, és legjobb zenés rendezője (2012)
  • ESTem-díj, Kecskemét, legjobb kistermi előadás (2011)
  • Arany Maszk díj (jelölés 4 kategóriában: az évad legjobb zenés előadása, legjobb rendezése, legjobb női fő- és legjobb női mellékszereplő díjra), Moszkva (2008)
  • Golden Sofit-díj (az évad legjobb zenés előadása), Szentpétervár (2007)
  • POSZT különdíj (2002)
Befogadó színház
Csokonai Színház, Debrecen