Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
E 10 Művelődési Ház nagyszínpad
2023. 05. 19., 17:00
Társulat:
Teatro o Bando (Portugália)
Gyermek- és ifjúsági színház

Nomádok

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
E 10 Művelődési Ház nagyszínpad
2023. 05. 19., 17:00
Társulat:
Teatro o Bando (Portugália)
Fesztivál:
PlayOn Fesztivál
Szerző:
Olga Tokarczuk
Rendező:
João Neca
Díszlettervező: 
Rui Francisco
Jelmeztervező: 
Catarina Fernandes
Dramaturg: 
João Neca
Zeneszerző: 
Nicolas Cristancho
Video: 
Elena Tilli
Fénytervezés: 
Rita Louzeiro
Robotika: 
Carlos Carreto
Produkciós manager: 
Diana Martins
Szinopszis

A Nomádok produkció Olga Tokarczuk Nyughatatlanok címmel megjelent begunokról szóló könyve alapján készült színpadi adaptáció. A nomádizmus apológiája metaforikus vallási fanatizmusban gyökerezik. Alaptétele: csak úgy kerülheted el a végzeted, ha hatalom befolyását, ha folyamatos mozgásban létezel. „ Aki megtorpan, megkövül, aki megáll, feltűzetik, akár egy bogár, szívét fából készült tű döfi át, keze és lába átlyukasztatik, a küszöbhöz és a mennyezethez szögeztetik.” írja Olga Tokarczuk a 2019-es irodalmi Nobel-díj nyertese.

A regény alapján készült előadás városi környezetben játszódik Annuszka, egy hétköznapi létbe süppedt háziasszony találkozik egy hajléktalan begun asszonnyal, Galinával, elhagyja családját, és többé nem hajlandó hazamenni. Hónapokon át metróvonalakon cikázik, megállás nélkül utazgat. Annuszka és Galina minden este találkoznak, barangolnak a városban, menedéket keresnek éjszakára. Szabadságról és biztonságról fantáziálnak. Az előadás a megkövültségről, és annak ellentétéről, a megállíthatatlanságról szól. A sötétségről. Az éberségről. Arról, hogyan védhetjük meg magunkat a hatalommal szemben, amelynek legfőbb törekvése, hogy gúzsba kössön minket. Felhívja a figyelmet, hogy folyamatosan gondolkodjunk, és állandó belső mozgásban létezzünk.

Közreműködők
Ana Lúcia Palminha
Rita Brito
Kiegészítő információk
Időtartam: 80 perc
Nyelv: porugál nyelven, magyar és angol felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: 12
A rendező

João Neca, rendező a coimbrai Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett mester diplomát színházi szakirányú szabad bölcsész hallagtóként. 2005-ben alapító tagja volt a "Gambozinos e Peobardos" színházi csoportnak. Író, drámaíró és színpadi rendező a társulatnál. 2013 óta a Teatro Bando állandó társulatának tagja. Kommunikációs, műsortervezési feladatokat lát el, emellett színészként, íróként, rendezőasszisztensként és rendezőként dolgozik. Több nemzetközi együttműködési projektben is részt vett, például a THIS IS (NOT) EUROPE (2017) amely a marseille-i Collectif Le Nomade Village társulatával közös előadásban valósult meg.

João Brites rendezésében Dante epikus költeménye nyomán jött létre az INFERNO a Teatro Nacional D. Maria II-vel együttműködésben. 2018-ban a PÁSSAROS-t rendezte Miguel Jesus együttműködésével, a Teatro Elsinor (Olaszország) és a Pilot Theatre (Egyesült Királyság) közös produkciójaként. 2021-ben született a FUTEBOL a Teatro O Bando és a Teatro do Montemuro közös alkotása a University of York DC Lab részvételével, a PLAY ON! nemzetközi együttműködési projekt részeként. 2021 óta a Cooperativa Teatro O Bando igazgatótanácsának tagja, és a kollektíva külkapcsolataiért felelős.

Befogadó színház
Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Budapest