Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Artus Kortárs Művészeti Stúdió, Budapest
2023. 06. 10., 21:00
2023. 06. 11., 20:30
Társulat:
The Grotowski Institute
Fesztivál:
9. MITEM
Fotó: Tobiasz Papuczys
Színház

Performing Poland – Sheol

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Artus Kortárs Művészeti Stúdió, Budapest
2023. 06. 10., 21:00
2023. 06. 11., 20:30
Társulat:
The Grotowski Institute
Fesztivál:
9. MITEM
Rendező:
Monika Wachowicz, Jarosław Fret
Színpadi mozgás, jelmez, szöveg és játék: 
Monika Wachowicz
Zeneszerző: 
Marcin ’Cozer’ Markiewicz
Szinopszis

Monika Wachowicz és Jarosław Fret színházi ’szeánsza’

A SHEOL egyszerre színházi szeánsz és kortárs siratóének a halottakért és az élőhalottakért, a megszületettekért és a meg nem születettekért. Leereszkedés a csend mélységeibe a lélegzet, a hang és a hangzás vékony fonalán át; a csend, amely a mitikus Seolhoz hasonlóan eltakar és bezár, egyfajta fátyollá válik, melyen keresztül semmiféle érzés vagy kép nem tud áthatolni. A szeretet az egyetlen erő, amely megmentheti a Seolba süllyedt embereket. Az alászállást zene kíséri, mely egyszerre nyomasztó és rendkívüli, mintha testünk csak egy hang vagy egy hangszer, és egyben út lenne a feneketlennek tűnő mélységekbe. Az előadás zenei kompozícióját Henryk Górecki III., közismert nevén A szomorú dalok c. szimfóniája, valamint Olivier Messiaen Kvartett az idők végére című műve és Gregorgio Allegri Miserere című darabja ihlette; a Sheol az élet utáni vágyról és az élni akarásról szól. Egy olyan életről, amely teljes akar lenni, és amely mindenre érzékeny, még a tüzet is képes lenne belélegezni.

Közreműködők
Monika Wachowicz
Kiegészítő információk
Időtartam: 75 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 16 éven felülieknek
A rendező

JAROSŁAW FRET, a Teatr ZAR alapítója és vezetője, színész, színházi rendező. A Grotowski Intézet igazgatója, a krakkói PWST Nemzeti Színházművészeti Akadémia wrocławi intézetének tanára, valamint a 2016-os Wrocław – Európa Kulturális Fővárosa kurátori testületének elnöke és színházi programjainak szervezője. 1999 és 2002 között kulturális expedíciót szervezett Grúziába, Örményországba és Iránba, a keleti kereszténység liturgikus zenei hagyományainak legrégebbi formáit kutatva. A következő években a Teatr ZAR színészeivel közösen expedíciókat szervezett az Athos-hegyhez (Görögország), Szardíniába, Korzikára, Örményországba, Törökországba és Izraelbe. A Teatr ZAR számára négy előadást rendezett. A Teatr ZAR Gospels of Childhood (Gyermekségevangéliumok) c. triptichonját Chicagóban, Los Angelesben, San Franciscóban, Athénban, Belgrádban, Edinburghban, Firenzében, Madridban, Párizsban,
Nagyszebenben, Kairóban, Újdelhiben és Szöulban is bemutatták. 2013 novemberében készítette el az Armine, Sister című előadását, amelyhez speciális zenei kompozíciót és különleges színpadi architektúrát dolgozott ki. Előadásokat tart és workshopokat vezet Lengyelországban és külföldön egyaránt. Díjai és kitüntetései: Legjobb Új Zenés Színház – a Teatr ZAR-ért a Los Angeles Times-tól ​​(2009); Wrocław város Színházi Díja a Gospels of Childhood c. triptichonért (2010); Total Theater Award for Physical/Visual Theater és ’Herald Angel’-díj az Edinburgh Fringe Fesztiválon (2012). Számos lengyel és nemzetközi projektet indított el és koordinált a Grotowski Intézetben, így pl. a 2009-es Grotowski-évet, a Masters in Residence-t, a The World as a Place of Truth Nemzetközi Színházi Fesztivált és a 2016-os Wrocław-i Színházi Olimpiát.

Jaroslaw Fret. Photo: Magdalena Madra

MONIKA WACHOWICZ, színésznő, színházi instruktor, színésztréner és programmenedzser. A Katowicei Cogitatur Színháznál kezdett el dolgozni, ill. tagja volt a dániai Cantabile 2 Színháznak is. Filozófia szakon végzett a Katowicei Sziléziai Egyetemen, ill. a Lart Stúdió színészképzésén, Krakkóban. Alapító tagként (Marcin Herich-hel közösen) részt vesz a Teatr A Part minden produkciójában és művészeti projektjében, valamint társszervezője a Teatr A Part Előadó-művészeti Fesztiválnak is. A Teatr A Part színészstúdiójának tanára. Előadásaival bejárta szinte az egész világot. 2016 óta vezeti a Wachowicz Body and Emotions Studio-t, melynek keretében kidolgozta saját művészeti módszerét. 2019 szeptembere óta a Művészet az Életért Alapítvány elnöke. A krakkói PWST Nemzeti Színházművészeti Akadémia wrocławi intézetének tanára; színészmesterség-órákat tart a II. és III. éves hallgatóknak. 2021 júniusa óta működik együtt a wrocławi Grotowski Intézettel, mint kurátor, főként az alábbi performance-okban: ’Kereszteződések’; ’Nők a performatív művészetek részeként’.

 

Monika Wachowicz. Photo: Malgorzata Wachowicz

Befogadó színház
Parastudio Egyesület