Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Thália Színház, Budapest
2023. 06. 20., 19:00
Gyulai Várszínház, Erkel Ferenc Művelődési Központ
2023. 06. 22., 19:00
Társulat:
Kolozsvári Állami Magyar Színház - SNT Drama Ljubljana - Konstancai Állami Színház
Fotó: Biró István
Színház

Prométheusz’22

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Thália Színház, Budapest
2023. 06. 20., 19:00
Gyulai Várszínház, Erkel Ferenc Művelődési Központ
2023. 06. 22., 19:00
Társulat:
Kolozsvári Állami Magyar Színház - SNT Drama Ljubljana - Konstancai Állami Színház
Szerző:
Kali Ágnes és Tompa Gábor adaptációja Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája nyomán
Rendező:
Tompa Gábor
Díszlet és jelmez: 
Carmencita Brojboiu
Koreográfus: 
Sinkó Ferenc
Dramaturg: 
Kali Ágnes
Zeneszerző: 
Vasile Șirli
Szinopszis

Prométheusz‘22 egy elmélkedés az értelmiségi helyzetéről a 21. században. A digitalizált és erőteljes manipulációs hatásnak kitett sajtóhálózatban és közösségi médiában az igazság túlontúl relativizálódott, és a tényellenőrzésre is hamar rásütik az álhír bélyegét. Egy szélsőségesen ideologizált és megosztott világban, ahol a párbeszéd már-már lehetetlenné vált, a viták extrém érzelmi megnyilvánulásokká silányulnak, a gyakran szélsőséges politikai eszméket valló kormányok szította gyűlöletbeszéd pedig a mindennapok részévé vált. Ilyen körülmények között az értelmiségiek – tudósok, orvosok, művészek – szerepe nehezebbé, ám egyszersmind felelősségteljesebbé is válik; az ő osztályrészük a világ objektív szemlélete és a megszerzett tudás megosztása az emberekkel, akár az üldöztetés árán is, amint az Prométheusszal is történt a mitológiai időkben.

Az előadás ironikus és józan megközelítésből próbálja vizsgálni Prométheusz kortárs világunkban oly aktuálisnak ható mítoszát.

Tompa Gábor

Közreműködők
Főszínész - Igor Samobor
Zeusz, rendező - Viola Gábor
Héra, segédrendező - Cătălina Mihai
Lukács, fővilágosító - Dimény Áron
Prométheusz - Igor Samobor
Krátosz - Kiss Tamás / Florin Aioane / Domen Novak
Bia (Erőszak) - Pethő Anikó
Héphaisztos - Dimény Áron
Ió - Ecaterina Lupu / Eva Jesenovec / Román Eszter
Hermész - Mirela Pană
Ókeanosz - Bogdán Zsolt
Főriporter - Dana Dumitrescu
Influenszer - Vindis Andrea
Rádióriporter - Ecaterina Lupu / Eva Jesenovec / Román Eszter
Operatőr - Domen Novak / Florin Aioane / Kiss Tamás
Szakértő - Domen Novak / Florin Aioane / Kiss Tamás
Noteszes - Kántor Melinda
Kiegészítő információk
Időtartam: 90 perc
Nyelv: Magyar, román és angol nyelven, magyar felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: 12
A rendező

Tompa Gábor 1981-ben végzett Bukarestben, a Színház- és Filmművészeti Akadémia rendező szakán, a világszerte elismert romániai rendezőiskola kiemelkedő egyéniségeinek, Liviu Ciulei, Mihai Dimiu és Cătălina Buzoianu tanítványaként. 1981 óta a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezője, 1990 óta igazgató és főrendező.

Alapítója volt a kolozsvári Színházművészeti Karnak, ahol 1991-től rendezést oktatott. A limoges-i Académie Théâtrale de L’Union, a freiburgi Schauspielschule, a londoni Brunel University és a barcelonai Institut del Teatre vendégtanára is volt. Több mint 80 színdarabot rendezett, és további 80 előadás producere volt Romániában és szerte a világon, többek között Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Magyarországon, Írországban, Kanadában, Szerbiában, Csehországban, Szlovéniában, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Portugáliában és Luxemburgban.

A Román Színházi Szövetség (UNITER) hat alkalommal tüntette ki az Év Legjobb Rendezője díjával, ezen kívül elnyerte az Év Legjobb Előadása díjat is, 1989-ben Kao Hszincsien a Buszmegálló, 2009-ben pedig a Három nővér című előadásokkal. Pályafutásának számos megvalósítását az UNITER 2002-ben Kiválóság díjjal honorálta. Filmje, a Kínai védelem 1999-ben elnyerte a Legjobb Első Film díját a Salernói Nemzetközi Filmfesztiválon, Olaszországban, ugyanabban az évben bekerült a Berlini Filmfesztivál hivatalos válogatásába is.

Tompa Gábor számos vers- és színházi esszékötetet is jegyzett, mint például A hűtlen színház. Esszé a rendezésről (Kriterion, Bukarest, 1987); Óra, árnyékok (versek, Bukarest, 1989); A késdöfés gyöngédsége (tanulmányok, Komp-Press, Kolozsvár, 1995); Aki nem én (versek, Mentor, Marosvásárhely, 1995); Készenlét (versek, Héttorony, Budapest, 1990); Lidércbánya (versek, Pallas Akadémia, Csíkszereda, 2004); Címke-függöny. Tompa Gábor színházi magánszótára (Bookart, Csíkszereda, 2010), Van még könyvtár Amerikában? (Kalligram, Budapest, 2020).

2006 márciusától 2008 áprilisáig (amikor a kolozsvári színház az UTE tagjainak sorába lépett) az Európai Színházi Unió egyéni tagja volt. 2007 és 2019 között a Kaliforniai Egyetem (San Diego) Színház és Tánc Tanszékén a rendezői program vezetője volt. 2018 májusától az Európai Színházi Unió elnöke.

Befogadó színház
Gyulai Várszínház
Thália Színház, Budapest