Előadás(ok)
Ingyenes
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 10. 02., 18:00
2023. 10. 23., 18:00
Fesztivál:
10. MITEM
Csurka Eszter, Szurcsik József, Milorad Krstić, Orosz István, Baksai József, Mayer Éva
Kiállítás

„…Rajzoltunk egy költeményt…” – Kiállítás

Előadás(ok)
Ingyenes
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 10. 02., 18:00
2023. 10. 23., 18:00
Fesztivál:
10. MITEM
Szinopszis

A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.

Madách Imre születésének bicentenáriuma és Az ember tragédiája színházi bemutatójának 140. évfordulója alkalmából az Országút című lap hat alkotót kért fel a kortárs képzőművészet élvonalából, hogy ábrázolják a dráma egy-egy színét.

Vajon merre fordult a Tragédia képzőművészeti adaptációja a 135 évvel ezelőtt készült, mindenki által ismert Zichy-illusztrációk óta eltelt idő alatt? Ez foglalkoztatta az Országút művészeti, tudományos, közéleti lap szerkesztőségét, amikor a felkérést megfogalmazták.

Csurka Eszter a Menny, a Paradicsom és a Paradicsomon kívül elnevezésű színeket illusztrálta, Szurcsik József az Egyiptomi és az Athéni színek illusztrálását vállalta, Milorad Krstić pedig a Római és a Konstantinápolyi színekhez készített illusztrációkat. Orosz István az Első Prágai, a Párizsi és a Második prágai színeket választotta, Baksai József munkájaként a Londoni és a Falanszter szín illusztrációi készültek el, míg az Űr, a Jégvilág, és a Paradicsomon kívül színek Mayer Éva illusztrációi révén kerültek az albumba.

„A sorozaton a festőiség és a rajzosság váltakozik, miközben a néző egy varázslatos utat tehet meg a festői és grafikai korstílusok legkülönbözőbb tájain, az expresszivitástól a karikatúrán és a szürrealizmuson át a grafiti, a sci-fi, a konceptualitás és a filmes hatások beépítéséig” – írja az albumról Sturcz János művészettörténész.

A kiállítást megnyitja Szentmártoni János a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára.

A kiállítás megtekinthető október 23-ig, a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó ideje alatt az előadások előtt és a szünetekben.

Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest