Társulat:
Tholpavakoothu & Puppet Centre
Bábszínház

Ramajana

Társulat:
Tholpavakoothu & Puppet Centre
Szerző:
Padmashri Ramachandra Pulavar
Rendező:
Padmashri Ramachandra Pulavar
Díszlettervező: 
Rajeev Pulavar
Jelmeztervező: 
Rajalakshmi
Koreográfus: 
Lakshmanan
Dramaturg: 
Manoj
Zeneszerző: 
Rajeev Pulavar
Szinopszis

Krishnan Kutty Ramachandra Pulavar családja 12 generációra visszamenőleg őrzője és követője egy ősi hagyománynak. Családi tradícióként örökíti át az indiai Kerala állam egyedülálló templomi árnyjátékát a Tholpava Koothut. A tol-pava-koothu összetett szó, jelentése: bőr-báb-játék, egy tradicionális, rituális művészeti forma.

Az árnyjáték a tamil eposz, a Kamba Ramayana-ból kiválasztott verseire épül. Az előadások tamil dialektusban szólalnak meg nagyszámú szanszkrit és malayalam szóhasználattal. A bábokat szarvasbőrből készítik, a vásznat kókuszolajmécsesekkel világítják meg. Az előadás különös zenei kísérete dobokkal, cintányérokkal és dudasípokkal szólal meg. A tholpavakooothu előadásai a Baghawati templomok mellé épített speciális színházi épületben, a koothu madamokban zajlanak januártól májusig terjedő időszakban.

Az előadások este 10 körül kezdődnek és pirkadatig tartanak. Míg az átlag közönség számára egyszerű szórakozást jelentenek ezek az előadások, addig a hívek vallási áldozatnak tekintik. Felajánlásokat tesznek a történet bizonyos epizódjainál, hogy a bábos imádkozzon értük, a jólétért, aratásért, a gazdagságért, jó házasságért…Az előadás előtt a nézőknek is módjukban lesz szándékuk szerint felajánlásokat tenni a Mesternél.

Közreműködők
Prashob
Manoj
Lakshmanan
Rajalakshmi
Kiegészítő információk
Időtartam: 70 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 8
A rendező

Padmashri Ramachandra Pulavar 1960. május 25-én született Shoranurban, Kerala államban, egy tradicionális bábos család gyermekeként. Ő a család nyolcadik generációs bábszínésze, akit apja, a neves árnyjátékos, K.L. Krishnan Kutty Pulavar avatott be a Tolpavakoothu - a kelarai árnyjáték - művészetébe.

Ma Ramachandra Pulavar mintegy 40 templomban mutatja be a Tolpavakoothu rituális hagyományát, Palakkad, Trichur és Mallapuram körzetekben. Az árnyjátékban kivételes tudást szerzett Ramachandra Pulavar az elmúlt 10 évben tanárokat is képez CCRT műhelyek során, és rendszeresen tart bemutatókat iskolákban. Sokat játszik Indiában is, de előadásaival járt már Oroszországban, Svédországban, Spanyolországban, Írországban, Németországban, Görögországban, Szingapúrban, Japánban, Hollandiában, Lengyelországban, Izraelben, Thaiföldön, Muscatban és Kínában is.

Az apja, Krishnan Kutty Pulavar által alapított társulata, a Krishnan Kutty Pulavar Tolpavakoothu Emlék- és Bábközpont Kerala állam legnagyobb bábos társulata, amely a Tolpavakoothu művészeti ág megőrzését és az új generációs művészek képzését tűzte ki céljául. Az elmúlt években a társulat bővítette művészeti törekvéseit, hiszen a rituális kontextuson túl új, kortárs témákon alapuló előadásokat is bemutatott. Shri K.K Ramachandra Pulavar 1991-ben Junior Ösztöndíjat, 2004-ben pedig Senior Ösztöndíjat kapott az indiai kormány Kulturális Minisztériumától, és írt egy könyvet Tolpavakoothu címmel, malajálam nyelven.

A bábszínház területén végzett kiemelkedő szolgálatáért Shri K.K. Ramachandra Pulavar számos kitüntetésben részesült, például Dakshina Chithra Virudhu életmű- és kiválósági díjat kapott a Madras Kézműves Alapítványtól 2008-ban; elnyerte a thaiföldi kormány Puraskar díját 2011-ben, illetve a Dr. B.R. Ambedkar Kerala Állami Díjat szintén 2011-ben.

Befogadó színház
MárkusZínház egy Bábszínház