Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest - Gobbi Hilda Színpad
2023. 10. 15., 19:00
Társulat:
Nemzeti Színház, Budapest
Fesztivál:
10. MITEM
Jelenet a Rex című előadásból - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Színház

Rex

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest - Gobbi Hilda Színpad
2023. 10. 15., 19:00
Társulat:
Nemzeti Színház, Budapest
Fesztivál:
10. MITEM
Szerző:
Kirill Fokin
Rendező:
Valerij Fokin
Jamato: 
Tóth László
Moderátor: 
Rubold Ödön
Koreográfus: 
Igor Kacsajev
Díszlet- és jelmeztervező: 
Alekszej Tregubov
Videotervező: 
Aszja Muhina
Zene: 
Anton Jahontov
Fordító-dramaturg: 
Kozma András
Súgó: 
Kabódi Szilvia
Ügyelő: 
Lovass Ágnes
Rendezőasszisztens: 
Trimmel Sándor Ákos
Szinopszis

A darab főszereplője LeeWei Kaplan, az ENSZ legendás főtitkára, aki hosszú élete során egyetlen államban egyesítette az egész emberiséget. Csakhogy a vágyott egység helyett a világon még szörnyűbb történelmi kataklizmák kezdődtek, így Kaplan utópisztikus küldetése kudarcba fulladt. A mostanra már 129 éves egykori politikus szeretne meghalni, ám ebben a különös társadalomban nem olyan egyszerű átlépni a nemlétbe, és Kaplan kénytelen a világtól elzártan, magányosan élni az életét egy számára kijelölt android szolgálóval. A darab különös találkozások és párbeszédek sorozata, amelyeken keresztül lassan kibontakozik előttünk a főhős ellentmondásos történelmi szerepe, magánéletének és emberi kapcsolatainak bonyolult viszonyrendszere. Szeretné legyőzni legnagyobb ellenségét, Lazar Chomskyt, és vissza akarja szerezni elrabolt lányát, Samanthát. Nyilvánvalóvá válik, hogy a nagy eszmék és tettek viharában az ember számára egyre kevesebb lehetőség marad a valódi érzelmek, a lét költészetének megőrzésére. Vajon lehetséges a túlélés? Fennmaradhat-e az emberi civilizáció?

Kirill Fokin, a már több kötetnyi regényt és elbeszélést publikáló, ünnepelt fiatal szerző mint drámaíró is jelen van a kortárs orosz irodalomban. Legfőképpen az emberi társadalom fejlődésének különböző útjai érdeklik, amelyeket színműveiben többnyire elképzelt, alternatív valóságokon keresztül ábrázol. A 2021-ben megjelent Drama Futuro című drámakötetének egyik legfontosabb darabja a REX, amely egy sajátosan szatirikus hangvételű, ugyanakkor komoly filozófiai kérdéseket feszegető negatív utópia civilizációnk jövőjéről, az emberiség globalizációjáról és annak következményeiről.

Szekció: Nemzeti Színház Showcase

Közreműködők
LeeWei Kaplan (az ENSZ volt főtitkára) - Horváth Lajos Ottó
Sam (android, Kaplan "asszisztense") - Csák György m.v.
Lazar Chomsky (az USA elnöki tanácsadója) - Farkas Dénes
Emma (Kaplan felesége) - Szilágyi Ágota
Elnök (asszony) - Söptei Andrea
Samantha (Kaplan lánya) - Battai Lili Lujza e.h. m.v.
Jack - Kovács S. József
Cassidy - Katona Kinga
Énekesnő - Szűcs Nelli
Bognár Bence János, Duma Kata, Juhász Péter, Kerék Benjámin Dominik, Kiss Anna Gizella, Krauter Dávid Róbert, Mikita Dorka Júlia, Puskás Balázs Ákos, Sipos Ilka, Soós Anett, Wettstein Márk, Winkler Tamás Ábel
Kiegészítő információk
Időtartam: 110 perc
Nyelv: Magyar nyelven angol szinkrontolmácsolással
Felvonások: 1
A rendező
Valerij Fokin - forrás: Nemzeti Színház
Valerij Fokin - forrás: Nemzeti Színház

Rendező, színházigazgató. Oroszország Nemzeti Művésze és még számos magas állami kitüntetés birtokosa, a többi között Lengyelország Érdemes Művésze. Tanított Moszkvában és Krakkóban. 1991-ben alapította a moszkvai Mejerhold Központot, melyet húsz éven át vezetett. Jelenleg az 1756-ban alapított szentpétervári Alekszandrinszkij Színház igazgatója, amelynek rangos nemzetközi fesztiválja az orosz színházi élet egyik fontos eseménye. Két alkalommal is megkapta az Arany Maszk díjat. 2016-ban a Tíz Valerij Fokin előadás elnevezésű, Szentpéterváron megrendezett fesztivál bemutatta alkotói módszerének kibontakozását. Fokin volt a 2019-es orosz-japán 9. Nemzetközi Színházi Olimpia művészeti vezetője, az olimpia nemzetközi bizottságának tagja.