Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Csiky Gergely Színház, Kaposvár
2023. 05. 15., 19:00
Társulat:
Plovdiv Drama Theatre
Színház

Selyem

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Csiky Gergely Színház, Kaposvár
2023. 05. 15., 19:00
Társulat:
Plovdiv Drama Theatre
Szerző:
Alessandro Baricco
Rendező:
Diana Dobreva
Díszlettervező: 
Mira Kalanova
Jelmeztervező: 
Marina Raychinova
Koreográfus: 
Diana Dobreva
Dramaturg: 
Aleksander Sekulov
Zeneszerző: 
Petya Dimanova
Szinopszis

Alessandro Barricco világhírű Selyem c. regénye alapján készült előadásban a szépséget kereső ember az egyetlen ismert úton – a szerelmi önfeláldozáson – keresztül jut el céljához. A szépség birodalmában az ember felfedezi saját lelkének valódi dimenzióit, ráébred, milyen ára van a szeretetnek és az alázatnak. A "selyem" az emberi szorongás metaforája.

A francia selyemhernyó-kereskedő Hervé és egy japán faluban élő névtelen lány plátói szerelmi története kibontja azt az utat, ami a különböző civilizációk közötti összekötő kapocs metaforája, megkérdőjelezi, hogy ezek egyáltalán összeegyeztethetők-e, feltárja az olyan alapvető emberi kategóriák szöges ellentétben álló felfogásait, mint a siker, a haszon, a lét célja, a társadalmi alárendeltség, a modernizáció és a tradíciók. De a látványban megjelölt történelmi események – a japán zavargások, Baudelaire A gonosz virágai című irodalmi művének tárgyalása, az amerikai hajók kikötése, amely megtörte Japán évszázados elszigeteltségét, a francia parasztság ipari polgári réteggé válása – fölött valami megmásíthatatlan uralkodik, ami mind a keleti, mind a nyugati civilizációkat meghódítja: a megmagyarázhatatlan szépség.

Közreműködők
Ivana Papazova
Margita Gosheva
Elena Kabasakalova
Patriciya Padeva
Mariya Sotirova
Irina Miteva
Klimentina Fartzova
Broyana Manoilova
Boryana Bratoeva
Radina Dumanyan
Simeon Aleksiev
Troyan Gogov
Konstantin Elenkov
Todor Darlyanov
Aleksey Kozhuharov
Venelin Metodiev
Krassimir Vassilev
Dimitar Banchev
Ivaylo Hristov
Stoyan Sardanov
Kiegészítő információk
Időtartam: 110 perc
Nyelv: Bolgár nyelven, magyar felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: 12
A rendező
Diana Dobreva

Diana Dobreva bolgár színházigazgató és színésznő, többszörösen díjnyertes színházi rendező és producer. 2006-ban vitte színpadra első produkcióját, a Médea című darabot, amely rendezői pályafutásának kezdetét jelentette. Ezért kapta első díjait: Askeer Színházi Díjat, a Bolgár Kulturális Minisztériumtól az Outstanding Creative Achivements díjat, valamint a neves Coup de Coeur díjat, továbbá az Avignoni Fesztiválon Franciaországban a legjobb színpadi produkciónak járó nemzetközi díjat is neki ítélték a kritikusok és a sajtó is.

Azóta számos színházi produkciót rendezett Bulgáriában és külföldön egyaránt, illetve számos nemzetközi fesztiválon és színpadon szerepelt.

Befogadó színház
Csiky Gergely Színház, Kaposvár
Díjak, elismerések
Askeer-díj: Diana Dobreva (rendezés)
Askeer-díj: Mira Kalanova (díszlet)
Askeer-díj: Marina Raichinova (jelmez)
Icarus-díj a mesteri technikai megvalósításért
Plovdiv-díj a társulat teljesítményéért