Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 06. 16., 19:00
2023. 06. 17., 15:00
2023. 06. 17., 19:00
2023. 06. 18., 15:00
2023. 06. 18., 19:00
Társulat:
Slava Polunin
Fesztivál:
9. MITEM
Fotó: Veronique Vial
Cirkusz

Slava’s SnowShow

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 06. 16., 19:00
2023. 06. 17., 15:00
2023. 06. 17., 19:00
2023. 06. 18., 15:00
2023. 06. 18., 19:00
Társulat:
Slava Polunin
Fesztivál:
9. MITEM
Szerző:
Slava Polunin
Rendező:
Viktor Kramer & Slava Polunin
Díszlettervező: 
Viktor Plotnikov, Slava Polunin
Jelmeztervező: 
Slava Polunin
Zene: 
Roman Dubinnikov, Slava Polunin
Szinopszis

„… EGY NAP ARRA ÉBREDTEM, hogy olyan előadást akarok létrehozni, amely visszavezet bennünket a gyermeki álmokhoz. Egy előadást, amely a színházba érkező embereket segíti abban, hogy kiszabaduljanak a felnőttlét béklyójából, és újra megleljék magukban azt a kisfiút vagy kislányt, akik valaha voltak… Így hát keresni kezdtem valamit, ami új inspirációt adhat a színházamnak. Varázslatos kutatás volt: úgy éreztem, egy felfedezetlen és lenyűgöző, ismeretlen táj felé tartok.

Úgy döntöttem, olyan utat választok, ahol előttem nem igen járt még bohóc és kicsusszanok a bohóckodás ketrecéből oda, ahol a legkevésbé sem várja senki, hogy ott bohócok felbukkanjak.

A tragikomédia mélységeibe akartam behatolni, megnézni, mennyire elegyíthető a dráma a nevetéssel. Felmérni, mennyire tetszhet egy ilyen jámbor, tétova, zavarodott karakter a kortárs közönségnek – annak a közönségnek, amelyik őrült tempóhoz, végtelen, kaleidoszkóp-szerű események, színek, hangok, „terek és idők” kavalkádjához szokott. Teljesen meg akartam merítkezni ebben a Gogol-i, Beckett-i világban. Azt akartam, hogy a karakterem egyszerre legyen epikus és lírikus, gyengéd és szenvedélyes, bölcs és naiv” – nyilatkozta Slava Polunin, a ma élő legünnepeltebb bohóc, a  Slava’s Fools Unlimited alapítója. Snowshow-ját „huszadik századi klasszikusnak” tartják.

Az évek során legendássá vált az előadás, lelkes rajongói a világ minden tájáról követik országról országra, hogy újra és újra megtapasztalják, milyen elmerülni az álmok és a képzelet csodás birodalmában, a gyermekkor világában.

Közreműködők
Slava Polunin
Ivan Volkov
Georgy Deliev
Jeff Johnson
Artem Zhimolokhov
Onofrio Colucci
Oleg Lugovsky
Fedor Makarov
Robert Saralp
Derek Scott
Boris Barsky
Francesco Bifani
Spencer Chandler
Tatiana Fedoseeva
Alexander Frisch
Robert Gorodetsky
Tatiana Karamysheva
Boris Khibner
Chris Lynam
Yuri Musatov
Elena Ushakova
Evgeny Perevalov
Ivan Polunin
Nikolai Terentiev
Stanislav Varkki
Aelita West
Bradford West
Kiegészítő információk
Időtartam: 80 perc
Felvonások: 2
Korhatár: Nincs
A rendező
Slava Polunin

Slava Polunin 1950. június 12-én született Oroszország Orlovszk megyéjében, egy Novoszil nevű kisvárosban. Iskolái elvégzése után Leningrádba költözött, ahol autodidakta módon kezdte el a pantomim művészetét elsajátítani, miközben a Leningrádi Állami Kulturális Főiskolán tanult tovább.

Az alkotótársával, A. Szkvorcovval létrehozott komikus mozgásszínházi és vizuális darabjai révén Polunin rövid idő alatt az orosz kulturális élet ikonikus alakjává vált.

A 80-as évek elején Polunin megalapította saját legendás színházi társulatát, a „Licegyei”-t (Alakoskodók). Ez idő alatt született meg a sárga bohóc – ASISSAI – karakterének ötlete.

1991-ben Polunin otthagyta a Licegyei színházat és új szólóprojektekbe kezdett.

A SnowShow 1993-ban született és azóta folyamatosan járja a világot. Több száz városban, több ezer előadását tekintették meg a nézők milliói. Az évek során maga az előadás és létrehozója is legalább húsz, a legnagyobb elismerést jelentő díjat nyert el, köztük a Lawrence Olivier-, a Drama Desk-, a Triumph- és a Golden Nose-díjakat.

Polunin több mint színész és színházigazgató. Mindenre kiterjedő, elképesztő léptékű események és fesztiválok művészeti igazgatója, aki folyamatosan művészek százait gyűjti össze és egyesíti többféle területről, hogy közösen hatalmas kollektív eseményeket és ünnepségeket hozzanak létre.

2013 elején Polunin lett Oroszország legrégibb és legnagyobb cirkuszának, a Szentpétervári Állami Nagycirkusznak a művészeti igazgatója. Miután évekig tanulmányozta a színészet minden válfaját, munkássága meglepő fordulatot vesz. A színpadi előadások helyett figyelmének középpontjába maga az élet kerül. A Moulin Jaune (Sárga Malom) Polunin kreatív labortóriuma, a mindennapi élet, a természet és a művészet határok nélküli ötvözése. Álmaink színes kertjei, egy visszafelé futó folyó, egy kulcscsomó, mely nem tartozik egyetlen ajtóhoz sem, egy éneklő hold…

Ebben az álomszerű környezetben milliónyi bolondos találkozás és kísérlet születik.  Csapongó képzeletük kielégítésére, vendégeink őrült tömege belevetheti magát az öltöző kincsei közé, a munkaeszközök és játékok halmaiba, a könyvek és filmek tengerébe, egy teljesen felszerelt, beltéri és szabadtéri színpados színházba és az éhes bolondok konyhájának szívmelengető forróságába.

Befogadó színház
Nemzeti Színház