Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum, Debrecen - Kóti Árpád terem
2023. 06. 13., 18:00
Társulat:
Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros
Színház

Szerelem

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum, Debrecen - Kóti Árpád terem
2023. 06. 13., 18:00
Társulat:
Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros
Szerző:
Czajlik József
Rendező:
Barta Lajos
Díszlet- és jelmeztervező : 
Őry Kati
Dramaturg: 
Gyarmati Kata, Forgács Miklós
Szinopszis

Nelli. Lujza. Böske. A három Szalay-lány. Egy keserű vénlány. Egy különleges végzet asszonya. Egy széllel-bélelt csitri. Ennyire egyszerű lenne? Ennyire könnyű lenne megfejteni ezt a három nőt?

De könnyen rásüti az emberre a társadalom a címkét. A bélyeget. Az ítéletet. De könnyen kijelöli az útját.  De könnyen elhiszi azt a szűkebb és tágabb környezet. De könnyen beletörődik abba az érintett maga. De nehezen lázad. De mégis muszáj. 

Látszólag állóvíz az élet, alig mozdul, lassacskán hömpölyög. Láthatatlanul ezer titokkal, rejtéllyel, színnel-szaggal-ízzel duzzad és zajlik megállíthatatlanul. 

A Szalay-lányok okosak, van véleményük és nem haboznak kimondani azt, van humoruk és mernek bízni az érzelmeikben.Háromféle kedély. Háromféle vágy. Háromféle sors.

Egy nagyváros külvárosában. Kint csönd. Vagy mégse? Belül lárma. De még mennyire! Odabent csaták dúlnak. Odakint háború zajlik. Mintha nem is száz éve történt volna mindez.

Lélek! Vágyakozás! Boldogság! Szerelem!

Egzisztencia! Kenyér! Ruha! Lakás!

Össze lehet ezt a két halmazt egyeztetni? Vagy mindenképpen választani kell? A döntés mindig keserves? A lét mindig kijózanodás? A túlélés mindig lemondás?

Múlik az ősz, a tél, a nyár, a tavasz.

A lányok életébe belépnek és kilépnek a férfiak. Jönnek és mennek a bohém költők, a fess katonák a magukat kímélő hivatalnokok. Benépesülnek az utcák, az erdők, a szobák. Az álmok időnként valósággá válnak. Majd a valóságok távoli álommá szelídülnek. Talány tényleg ennyi a vágy? Talán tényleg ennyi a boldogság? Talán tényleg ennyi a szerelem?

És a postával mindig csak a gond és a baj van.

Közreműködők
Kerekes Éva
Őze Áron
Kalmár Zsuzsa
Magyar Zsófia
Grgity Niki
Kiss Attila
Vrabecz Botond
Jerger Balázs
László Csaba
Gasparik Gábor
Kiegészítő információk
Időtartam: 140 perc
Nyelv: Magyar
Felvonások: 2
Korhatár: Nincs
A rendező

Czajlik József színházi rendező, színész. A kassai magyar tannyelvű ipariskolában végzett 1993-ban. Ezt követően a Kassai Thália Színház, majd 1994-1995-ben a Komáromi Jókai Színház, 1995-1997-ben pedig a Thália tagja lett.

1997 és 2002 között Pozsonyban rendezői tanulmányokat folytatott, majd a budapesti Bárka Színház főrendezője lett. 2001-ben a Komáromi Jókai Színház Amadeus című előadásával elnyerte a Kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljának fődíját, a budapesti Országos Stúdiószínházi Fesztiválon pedig a rendezői különdíjat. Az Amadeusból tévéfilmet is rendezett. 2007-ben Gál Tamással közösen alapította meg az Epopteia nevű színházi műhelyt. Jelenleg a Kassai Thália Színház igazgatója.

Befogadó színház
Csokonai Színház, Debrecen