Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Veszprém, Hangvilla
2023. 05. 16., 21:00
Társulat:
Compagnie Belova-Iacobelli
Tita Iacobelli: Tchaïka - fotó: Michael Gálvez
Tánc

Tchaïka

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Veszprém, Hangvilla
2023. 05. 16., 21:00
Társulat:
Compagnie Belova-Iacobelli
Szerző:
Natacha Belova, Tita Iacobelli
Rendező:
Natacha Belova, Tita Iacobelli
Koreográfus:
Nicole Mossoux
Díszlettervező: 
Natacha Belova
Jelmeztervező: 
Natacha Belova
Dramaturg: 
Natacha Belova, Tita Iacobelli
Zeneszerző: 
Simón González, Rafael Hernández La Pobre Gaviota című száma alapján
Szinopszis

A chiaroscuro technikával megvilágított színpadon egy színésznő és egy életnagyságú báb együtt járja be Csehov A sirály című drámájának világát. Tchaїka, az idősödő, feledékeny színésznő egyszer csak a színpadon találja magát. A mögötte lévő fiatal nő emlékezteti, miért is van ott: hogy még egyszer utoljára eljátssza Arkadina szerepét kedvenc Csehov darabjában. Azonban a díszletről, a szövegről és a többi szereplőről már fogalma sincs. Minden tőle telhetőt megtesz, hogy leküzdje ezt a mentális problémát, amelynek hatására összetéveszti a színdarabot a valósággal.

Ebben a szédítő, színdarabba ágyazott színdarabban a színésznő és báb-dublőre (Tchaїka oroszul sirályt jelent) generációs konfrontációt, valamint a darab cselekménye és a múlt közötti oda-vissza utakat tárnak a nézők elé – a folytatás és a feladás közötti vívódást. Tchaїkának döntenie kell: el tudja játszani az ifjú Nina szerepét, vagy sem. Édesen melankolikus hangulatával és precízen megformált múltidézésével Tita Iacobelli és Natacha Belova lehengerlő előadássá emelik a bábjáték művészetét.

Közreműködők
Tita Iacobelli
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Nyelv: Francia nyelven, magyar felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: 12
A rendező
Fotó: Michael Gálvez

Natacha Belova Oroszországban született, történelem szakon szerzett diplomát, és 1995 óta Belgiumban él. Belga és nemzetközi előadóművészeti körökben jelmez-, és díszlettervezői bemutatkozását követően kortárs bábművészetre szakosodott. Számos színházi, táncművészeti, cirkuszi, filmes és operaházi projektben vett már részt, ezáltal olyan tapasztalatra tett szert, amely saját alkotások létrehozására ösztönözte. Első saját műveit kiállítások és installációk formájában láthatta a közönség.

Tita Iacobelli művészként kezdte a pályafutását 2001-ben. 2003-ban elnyerte a Nuevos Directores fesztivál Legjobb Előadóművésznői díját. 2005 óta színésznőként és bábjátékosként dolgozik, valamint társrendezőként is közreműködik Jaime Lorca Viajeinmóvil Társulatában. Mindezek mellett bábjátékosi műhelyfoglalkozásokat is tart. Európa és az amerikai kontinensek több színpadán is fellépett olyan produkciókkal, mint a Gulliver (2006) és az Othello (2012).  A zene iránti szeretete sarkallta több musical megrendezésére is a Teatro de Ocasión ifjúsági társulattal, valamint színházi koncertek létrehozására a Congreso nevű chilei fúziós jazz együttessel és a Santiagói Önkormányzati Színház filharmonikus zenekarával.

Befogadó színház
Pannon Várszínház, Veszprém