Előadás(ok)
Ingyenes, regisztrációhoz
kötött
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 04. 16., 20:30
Fesztivál:
9. MITEM
Szakmai program

Theodórosz Terzopulosz: Dionüszosz visszatérése – Könyvbemutató

Előadás(ok)
Ingyenes, regisztrációhoz
kötött
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 04. 16., 20:30
Fesztivál:
9. MITEM
Szinopszis

Az Attisz Színház Nóra című előadása után a közönségtalálkozó keretében kerül sor Teodórosz Terzopulosz: Dionüszosz visszatérésére című könyvének bemutatására a szerző részvételével.

A könyvbemutató további résztvevői Kozma András (fordító), valamint Antal Zsolt (a könyvet kiadó Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Németh Antal Drámaelméleti Intézet intézetvezetője).

Theodórosz Terzopulosz: Dionüszosz visszatérése

Theodórosz Terzopulosz, a világszerte ismert görög rendező, a Nemzetközi Színházi Olimpiai Bizottság elnöke 1985-ben alapította meg az Attis Színházat. Társulatának első előadása 1986-ban a Bakkhánsnők volt. E produkció létrehozása során alakult ki az a sajátos munkamódszer, mely már tartalmazta Terzopulosz művészi krédójának legfontosabb elemeit. 2015-ben publikált könyve, a Dionüszosz visszatérése a rendező és színészei által kidolgozott tréningek érzékletes, ám ugyanakkor egzakt leírása.  A felfedezésekben bővelkedő műhelymunka bemutatása  kapcsán olyan elemi fogalmakra fókuszál, mint a "lélegzet", az "energia" és  az "idő", melyek Terzopulosz számára a színész fizikai és szcenikai jelenlétének sarokpontjai. Mindenek előtt a gyakorlati munkára és a próbákra összpontosítva ismerteti meg az olvasót a egyedülálló színészképzési módszerével. A részletesen tárgyalt negyven önismereti gyakorlat elsősorban a fiatal színészgeneráció számára jelenthet fontos útmutatást.  Ez a már számos nyelven publikált kötet az SZFE kiadványaként, Kozma András fordításában hamarosan magyarul is olvasható lesz.

Magyar és angol szinkrontolmácsolással

Előzetes regisztráció: [email protected]